URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2013, 07:56

"Boacteri" la Parchet: Controlorii OTL au luat şpagă de la poliţişti sub acoperire

"Boacteri" la Parchet: Controlorii OTL au luat şpagă de la poliţişti sub acoperire TÂRGUIALĂ. Controlorii şpăgari renunţau uşor la amenzile pe care trebuiau să le încaseze când contravenientul era dispus să le bage lor banii în buzunar, ba acceptau plata chiar şi în tichete de masă. "Dă şi tu, acolo, de-un pachet de ţigări, de-o cafea", le ziceau ei călătorilor prinşi fără bilet
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câte patru poliţişti, 5 zile pe săptămână, timp de o lună şi jumătate, s-au plimbat prin oraş cu mijloacele de transport în comun, având ca sarcină să testeze integritatea controlorilor de la societatea Oradea Transport Local.

Oamenii fuseseră reclamaţi de zeci de orădeni, dar şi de şefii lor care auziseră că, în loc să taie chitanţe blatiştilor, îşi băgau în buzunar sumele primite drept mită ca să-i ierte de amenzi. Rezultatul? Opt controlori din cei 23 ai OTL s-au ales cu dosare penale, iar unul a fost chiar reţinut pentru 24 de ore. "E grav!", recunoaşte managerul societăţii, Csuzi Istvan.

Reclamaţi de şefi

În ultimele luni, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au primit mai multe sesizări împotriva controlorilor OTL care erau acuzaţi că îşi bagă în propriile buzunare banii încasaţi de la orădenii prinşi fără bilet sau abonamente de călătorie pe mijloacele de transport în comun.

Povestea a luat amploare când ciubucăreala a fost reclamată chiar de şefii lor controlorilor. Iar asta pentru că şpăgăreala luase amploare, iar fenomenul a ajuns şi la urechile primarului Ilie Bolojan, care a cerut şefului  OTL să-şi facă ordine în ogradă.

BIHOREANUL a aflat că între "victimele" şpăgarilor s-a numărat inclusiv nepotul unui procuror de la Parchetul Bihor, un elev de 12 ani, săltat din tramvai pentru că îşi uitase abonamentul acasă. "L-au dus la un birou şi i-au cerut să-şi sune mama, să aducă abonamentul, dar şi 30 lei pentru amendă, deşi taxa este de doar 25 lei. Evident, banii n-ar fi fost nicidecum pentru amendă, căci - având abonament - adolescentul nu avea de ce să plătească. Iar doamna nici nu le-a lăsat banii", povesteşte unul dintre poliţiştii implicaţi în anchetă.

Filaj pe tramvai

Dosarul deschis în acest caz a fost înregistrat la Parchetul Bihor, iar pentru că singura probă clară de corupţie era flagrantul, procurorii au decis să apeleze la investigatori sub acoperire din rândul poliţiştilor, pe post de blatişti pe tramvaie şi autobuze.

Câte patru poliţişti, 5 zile pe săptămână, timp de o lună şi jumătate, s-au plimbat cu mijloacele de transport în comun, pândindu-i pe controlori. Iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. A fost "punct ochit, punct lovit", căci niciunul dintre angajaţii OTL nu a refuzat târguiala propusă de blatişti pentru a scăpa de amenzi. "Sumele însuşite de controlori în acest fel par derizorii. Câte 15-20 lei, dar dacă faci un calcul, bacşişul pe care îl făceau în acest fel putea ajunge la 200 lei sau chiar mai mult într-o zi", explică poliţistul.

Joia trecută s-a tras linie. În urma acţiunilor dispuse de procurori, opt angajaţi ai OTL au picat testul de integritate întrucât ceruseră şpăgi, fiind puşi sub urmărire penală pentru luare de mită. Cel mai cel a fost Toma Mihoc, un controlor de 49 de ani, care a cerut mită de nu mai puţin de 5 ori, astfel încât a şi fost reţinut de procurori, miercurea trecută, pentru 24 de ore.

"Revoltător"

Interpelat pe acest subiect, directorul executiv al OTL, Csuzi Istvan, susţine că ştia de acţiunea poliţiştilor, însă nu şi numărul angajaţilor care s-au dedulcit la şpăgi.

"Cunoşteam de o vreme că unii dintre angajaţi bagă în buzunar banii de amenzi, dar nu aveam probe, aşa că s-a cerut ajutorul Poliţiei pentru o anchetă. Eu nu am fost informat de numărul celor puşi sub învinuire, dar dacă informaţia BIHOREANULUI e corectă, acest lucru este foarte grav, e revoltător chiar", spune Csuzi. Motivul? Cele opt persoane puse sub învinuire reprezintă o treime din totalul de 23 de controlori ai OTL!

Managerul promite, însă, sancţiuni drastice. "Aştept doar să mi se comunice oficial situaţia", declară Csuzi, refuzând, totuşi, să  dezvăluie cum îi va "amenda" pe şpăgarii din subordinea sa. Cel puţin deoacamdată...

Vezi ce propune Bihorel pentru îndreptarea situaţiei, pe www.bihorel.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
saracia
ce va mira,in saracia asta pe care o traim toti cetateni,,iar 200 lei putin exagerat pe zi, nu este de vina care ea, cel care da,daca persoanele care circula cu transportul local sunt in regula nu trebuie sa dea spaga,iar seful controlorilor ar trebui sa-i fie rusine,deci opinia mea este un las daca a ajuns sa solicite ajutorul politiei,inseamna ca controlori era sefii si nu invers(saracul sef),poate si asta a fost numit politic sau ceva cunostinta din conducerea OTL??? DEMISIA. daca au onoare toata conducerea.
Postat 17 Aprilie 2013, 23:26 de jo
da, trebuia opriti
trebuia opriti si astia, ca doar s-au luat de nepotu lu nenea procuroru? se stie de mult ca astia iau spaga, dar sunt nimic in comparatie cu cei mari. cred ca dosar penal le ajunge, nu trebuie inchisi.
Postat 17 Aprilie 2013, 08:53 de rusine
spaga
foarte interesant,controlorii nu cer bilet de la tigani,nici nu au curajul sa urce in autobuze cum ar fi 16 care merge in velenta.Cred ca cistiga 200 lei/zi ,i-am vazut luind spaga.sa se ia masuri impotriva lor.
Postat 16 Aprilie 2013, 22:31 de unul din Oradea
Epoca boului "batut" de niste caini
OTL este o regie subventionata din bugetul municipiului Oradea, asadar premiile sunt si de la cei care utilizeaza mijloacele de transport in comun si de la ceilalti care umbla pe jos, cu masinile personale sau care nu umbla mai deloc. Electrocentrale are datorii cat sa acopere turnurile de fum, asa ca premiile se dau din pretul maritr al gigacaloriei platite astfel si de cei care utilizeaza sistemul centralizat de termoficare si de cei care fac caldura cu lemne, gaze, electric sau cei care nici macar nu se mai incalzesc.
Postat 16 Aprilie 2013, 18:16 de Carp III
Amin!
"L-au dus la un birou şi i-au cerut să-şi sune mama, să aducă abonamentul, dar şi 30 lei pentru amendă, deşi taxa este de doar 25 lei. Evident, banii n-ar fi fost nicidecum pentru amendă, căci - având abonament - adolescentul nu avea de ce să plătească. Iar doamna nici nu le-a lăsat banii" Asa sa-i ajute Bunul Dumnezeu la ala care a INFLORIT asta....
Postat 16 Aprilie 2013, 16:44 de un 2 si 3 de 0
cand zboara ci ciuzii ????
sa-si dea demisia ciuzii ! 'cum e turcu-i si pistulul'...
Postat 16 Aprilie 2013, 14:48 de book
Tara somnului
Mda, astia sunt intr-adevar niste "mari banditi" . Au ajuns sa fie "filati" si "interceptati", doar pentru ca s-au luat de baiatu lu tata procuroru. Nu se poate nega ca o buna parte din controlori sunt niste bieti boschetari si uneori fac prostii. Da sa ajungi "sa-i filezi", mi se pare o bataie de joc la adresa contribuabilului, care sta degeaba si se intreaba, unde dracu sunt banii furati de la Ceausescu si din bancile sale. Amin.
Postat 16 Aprilie 2013, 13:49 de "Hotii secolului"
Hotii striga hotul!
Aceiasi politisti de la Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor inchid ochii in cazuri de delapidare a miliarde de lei (vechi) la Asociatiile de proprietari. O luna jumate ca sa depisteze mita de cativa firfirfirei! Bravo! Politistii nu se manjesc cu 15-20 lei, de la administratorii de bloc le vine grosul!
Postat 16 Aprilie 2013, 10:53 de Bravo
otl- gasca de nesimtiti platiti gras pentru servicii de *
spurcatii de la otl isi fac de cap in fiecare dimineata la podul de pe 6 martie; lasa lumea sa mearga pe jos 2-3-4 statii pentru ca ei sunt blocati cu vagoanele in statie, sub pod, si iti rad in nas! sa va ia dracu de idioti si pe voi si pe csuzi, macaronar cacacios la care nu ii e jena sa ceara 75 lei pt un abonament, pentru niste servicii in bataie de joc! pana cand mai ramai in functie, cretinule? ne-am saturat de serviciile voastre mereu blocate, aruncati-va in cris in frunte cu bolojan, care va tine spatele!
Postat 16 Aprilie 2013, 10:49 de roger
O actiune sub acoperire la Parchet nu ar merge mai bine ?
Nu se va intampla nimic, decat ceva stres pentru 8 si familiile lor saracite de o asa actiune, pentru ca apoi ... boactarii de la Parchet isi vor lua partea "de vina" prin lipsa de probe indubitabile si ... totul se va termina cu un chef la care se vor arunca multe batiste pe tambal.
Postat 16 Aprilie 2013, 09:08 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON