URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2016, 10:35

Bătălia pentru Rectorat: Rectorul Constantin Bungău şi decanul Florian Bodog se bat pentru şefia Universităţii

Bătălia pentru Rectorat: Rectorul Constantin Bungău şi decanul Florian Bodog se bat pentru şefia Universităţii DIN ALIAŢI, ADVERSARI. În 2012, când Constantin Bungău (stânga) câştiga funcţia de rector, Florian Bodog (dreapta) făcea parte din echipa acestuia, fiind de altfel numit decan al FMF. Acum speră să-i ia scaunul fostului aliat, sugerând că Bungău n-a avut nicio strategie sănătoasă pentru Universitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca o mică cetate ce urmează să aibă un nou comandant, Universitatea din Oradea a intrat în freamăt. Pe 19 aprilie, universitarii îşi vor alege viitorul rector, iar până acum singurii care şi-au anunţat candidatura sunt deţinătorul funcţiei, inginerul Constantin Bungău, şi decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, chirurgul Florian Bodog.

Amândoi vin în faţa colegilor cu plusuri şi minusuri: în timp ce lui Bungău i se reproşează că a fost prea "moale", dar e apreciat că a evitat un colaps financiar, Bodog are eticheta de om al clanului Maghiar, care va conduce instituţia prin telefon, căci visează concomitent şi la un nou mandat în Senatul României din partea PSD.

Miza pe cercetare

Primul care şi-a anunţat candidatura este rectorul en titre, Constantin Bungău. După ce luni întregi a ezitat să-şi dezvăluie intenţia, a făcut-o miercurea trecută. "Îmi doresc să continui ce s-a făcut bine şi foarte bine, să elimin anumite lucruri care nu mai sunt contemporane, adică lucrurile care nu se mai potrivesc conform indicatorilor, şi îmi doresc alte acţiuni noi, astfel încât Universitatea să fie tot mai performantă", a spus Bungău într-o conferinţă de presă.

Prea multe detalii din programul cu care va candida n-a dat, dar a spus că vrea un management calitativ, care să menţină gradul ridicat de încredere pe care ARACIS l-a acordat Universităţii în 2012, să ofere angajaţilor şi studenţilor condiţii mai bune şi să încurajeze cercetarea. "Chiar dacă se fac foarte mari eforturi financiare, vreau să punem la dispoziţia cercetării fondurile necesare astfel încât să nu refuzăm niciun contract".

Săraca Universitate

În ce priveşte schimbările, Bungău a oferit un singur exemplu: normele didactice ale cadrelor didactice să fie invers proporţionale cu producţia ştiinţifică, altfel spus universitarii care fac cercetare să predea mai puţin. În prezent, dascălii sunt obligaţi să predea 16 ore pe săptămână, maximumul prevăzut de lege, măsura fiind impusă în 2014 din raţiuni de economie.

De altfel, lipsa banilor a fost o problemă permanentă în mandatul rectorului Bungău. Cu un număr tot mai mic de studenţi, deci cu alocări mai mici de la Ministerul Educaţiei şi cu mai puţini plătitori de taxe, dar cu mii de salarii ce trebuiau plătite la timp şi cu bani blocaţi în proiecte europene, Universitatea n-a fost departe de un colaps financiar. În 2012, 88% din cheltuieli s-au dus pe salarii şi nu puţini au fost universitarii care i-au cerut rectorului restructurarea instituţiei pentru evitarea falimentului.

Moştenire cu datorii

În primii doi ani de mandat, Bungău a respins vehement restructurarea, motivând că nu vrea să dea oameni afară şi preferând un împrumut pentru plata lefurilor. În 2014, Universitatea era atât de sărăcită încât a fost nevoit, totuşi, să gândească un plan de reorganizare. Variantele avute în lucru prevedeau reducerea numărului de facultăţi de la 15 la 13 sau chiar 10, dar până la urmă, înduplecat de decani, a renunţat la idee. O decizie populară, dar care în ochii universitarilor conştienţi de riscul în care se afla instituţia i-a adus eticheta de rector moale şi neputincios.

În schimb, Bungău a continuat să acceseze credite, cea mai recentă linie de finanţare, în valoare de 10 milioane lei, fiind contractată în decembrie 2015 pentru o perioadă de 3 ani. Pentru candidatul Bungău, faptul că nu a restructurat facultăţile rămâne însă un motiv de laudă şi speră că, în faţa buletinului de vot, colegii îşi vor aminti că nu i-a disponibilizat şi nu le-a redus salariile.

Echipă la secret

Ce ţine Bungău la secret este echipa cu care are de gând să lucreze dacă va câştiga un nou mandat. BIHOREANUL a aflat că unii dintre actualii prorectori, mai precis Marcel Roşca (management academic), Simona Trip (managementul serviciilor studenţeşti şi sociale) şi  Eugen Macocian (managementul cercetării şi relaţii internaţionale), ar urma să facă parte şi din viitoarea echipă. De asemenea, fosta prorectoriţă Marcela Prada, care a demisionat săptămâna trecută pentru a-şi păstra mandatul de senator universitar, ar urma să redevină prorector (responsabil de patrimoniu).

Ioan Gheorghe Ţara, Universitatea din OradeaProrectorul răspunzător de managementul resurselor financiare, Ioan Gheorghe Ţara (foto), s-a oferit şi el să rămână alături de Bungău, dar nu e sigur că acesta îl va păstra deoarece Ţara ar fi luat în calcul să candideze şi el la rectorat, aşa că "trădarea" l-ar putea costa.

Candidat polivalent

Deşi nu şi-a anunţat oficial intenţia, Florian Bodog, decan al FMF şi senator PSD, îşi va depune şi el candidatura. Campania şi-a început-o încă de acum trei luni, de când se tot întâlneşte cu alţi universitari pentru a-i convinge să-l voteze. "Colegii au formulat foarte multe solicitări pe care le-am inclus în planul meu managerial", a declarat Bodog BIHOREANULUI, anunţându-şi astfel indirect candidatura.

Membru PSD din 1994, Bodog e obişnuit cu campaniile electorale şi ştie că trebuie să fie cât mai popular, mai ales că are eticheta de om al clanului Maghiar, fiul cel mare al răposatului Teodor Maghiar, Adrian, fiindu-i şi naş de cununie. În plus, mulţi îl percep ca fiind ahtiat după funcţii întrucât după ce a ajuns decan a rămas la Bucureşti, ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, iar apoi ca senator.

Bodog nu ascunde că ar putea ca şi în toamnă să facă la fel, candidând şi pentru un nou mandat de senator din partea PSD, dar precizează că va ţine cont de opiniile colegilor. "Cei care vor lua decizia vor fi membrii Consiliului de Administraţie. Prorectorii şi decanii vor decide dacă e bine pentru Universitate ca eu să candidez". Greu de crezut ca oamenii pe care el îi va pune în funcţii să-i ignore ambiţia de a fi şi rector, şi parlamentar...

"O altă strategie"

Un atu al lui Bodog este că în ultimii patru ani, graţie relaţiilor în Bucureşti, a obţinut locuri suplimentare pentru FMF, adică mai mulţi bani de la Minister, şi se mândreşte că sub conducerea sa facultatea a trecut de la deficit financiar pe plus, cadrele fiind plătite pentru orele pe care le predau suplimentar.

La fel precum contracandidatul său, Bodog nu vrea să-şi deconspire planul managerial, dar promite mai multă putere pentru decani, practică în companii pentru studenţi şi scoaterea Universităţii din amorţeală. "Universitatea are nevoie de mai multă vizibilitate, de o altă strategie, să fie mai activă", spune Bodog, ferindu-se totuşi să-l acuze direct pe Bungău de lipsa acestora.

"Rectoriţă" din umbră

Adriana Giurgiu, decan Facultatea de Ştiinţe EconomicBodog susţine că nu şi-a format încă echipa ci doar şi-a creionat nişte profile, ceea ce din nou e strategic, căci oricine îl susţine poate spera că va face parte din ea. "Îmi doresc prorectori şi decani care să nu stea în birou, să fie tot timpul la curent cu ce se întâmplă în Universitate", zice el. Sursele BIHOREANULUI spun însă că în scenariul Bodog-rector, prorectorul responsabil cu managementul financiar va fi decăniţa de la Ştiinţe Economice, Adriana Giurgiu (foto), iar dacă Bodog va rămâne în Bucureşti, aceasta va şi conduce instituţia. Cum Giurgiu şi-a început cariera ca secretară a lui Teodor Maghiar, mulţi universitari nu agrează deloc perspectiva ca aceasta să le fie lider.

Pe lângă susţinerea lui Giurgiu, Bodog mai are garantat sprijinul decăniţei Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, cu care este coleg în PSD, al liderului sindical Gheorghe Constantin Ionescu şi al preşedintelui Senatului universitar, Sorin Curilă.

Prioritar pentru Bodog e să culeagă majoritatea voturilor din FMF, mediciniştii având o pondere semnificativă între electori şi visând de mulţi ani la un rector din rândul lor. Pe aceeaşi logică a ponderii voturilor, Bungău mizează pe cele trei facultăţi de inginerie, aşa că lupta se anunţă strânsă. Asta dacă nu cumva în puţinul timp rămas până la 1 aprilie, data limită pentru depunerea candidaturilor, nu apare vreun pretendent-surpriză care să strice planurile amândurora...


ZIUA ŞI ALEGERILE
Senat, caut preşedinte!

Sorin Curilă, preşedinte Senat Universitatea din OradeaPe 18 aprilie, cu o zi înaintea scrutinului pentru alegerea viitorului rector, îşi va alege liderul şi Senatul Universităţii. În noua componenţă, Senatul a fost validat pe 22 februarie, dar până luna viitoare va fi condus de vechiul preşedinte, Sorin Curilă (foto), votat interimar. Curilă e, de altfel, singurul senator care a anunţat că vrea un nou mandat.

Potrivit unor surse interne, ar fi luat în calcul să-şi depună candidatura la preşedinţie atât fostul prorector Marcela Prada, cât şi preşedintele Comisiei de Etică, Cornel Nicu Sabău, ambii nou intraţi în Senatul universitar. Nici unul, însă, nu şi-a anunţat oficial intenţia.

Citiţi pe această temă şi articolul Bodog anunţă că intră în cursa pentru rectorat şi aşteaptă sugestii din partea orădenilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
SHOGUN, ADU-LE O HARIGATA!!!
in orice sistem de invatamant incompetentii TREBUIE EXCLUSI DE LA CATEDRA!!!Si cred ca Oradea e un targ de multa vreme!
Postat 25 Martie 2016, 00:36 de ADINA
reforma
Nu poti fi si popular si reformist! Cata vreme rectorul e ales de gloata asta trebuie hranita! Sigur nu cu idei si principii ci cu promisiuni si cu un salar,chiar de mizerie, pe cat posibil pe nimic. Oricare ar fi rector, in primul mandat va sta la cutie ca mai are nevoie de un mandat si sorboneii astia sunt ca ceata lui Pitzigoi: dai in unul tipa doi (cel putin). Amndoi pretendentii sunt prea tineri pentru a accepa usor situatia de „dupa” rectorat. Cine a mai auzit ceva de Antal?
Postat 24 Martie 2016, 15:31 de cercetas
Bungău?
Cea mai mare greșeală a lui Bungău este că n-a făcut reformă. Să ții pe post profesori neperformanți și totalmente dezinteresați, oameni care se chinuie - la propriu - să-și ia doctoratul de decenii e contra-productiv pe toate fronturile. Universitatea trebuie să scape de profesorii care nu fac nimic și, preferabil, de cei care predau prost ca să aibă măcar o șansă serioasă de redresare. Eu unul sper în șansa asta că altminteri, fără o universitate de stat, Oradea devine un târg.
Postat 24 Martie 2016, 06:32 de Shogun
ERATA
mi-a scapat un " i " ! ...urmatorii...
Postat 23 Martie 2016, 20:22 de TDS
VIRTUAL
Eu l-as sustine pe Bungau ! Virtual , de dragul discutiei ca nu voi vota ! Poate in urmatori ani va reusi sa ridice un pic stacheta ! Un pic , mult nu are cum !
Postat 23 Martie 2016, 20:20 de TDS
detectivii au dreptate ...
oameni mici amandoi ... Din toate punctele de vedere. Dar actori buni, cu fete multe ... Prin regia lor si a celor din jurul lor, care pentru o functie sau altele pun botul la teoriile lor, tin la distanta alternativele si pe cei scarbiti care nu vor sa se balacareasca.
Postat 23 Martie 2016, 17:48 de bihoreanul_bihorean
Buna strategia...
Ce va face sa credeti ca astia doi chiar sunt unu contra altuia? Faptul ca asa e normal? Sau asa se spune? Teatru....
Postat 23 Martie 2016, 17:37 de detectiv
desteapta-te romane
Dupa principiul romanesc „eu te-am facut eu te omor” actioneaza Maghiar si din mormant. Au ramas epigonii de la nivelul cel mai de jos (secretara si umilul brancardier) sa stinga lumina. Cum isi inchipuie cei doi ca vor putea conduce o universitate europeana cand nici unul nu a iesit de dupa gardurile Sorbonicii dincolo de poalele unchiului? Facultate, doctorat, abilitare toate la Alma Maghiar! Ambele optiuni sunt proaste, totusi una este catastrofala! E interesant cat de pasivi vor fi si in aceasta situatie adevaratii intelectuali ai institutiei.
Postat 23 Martie 2016, 14:46 de radu
epitaf la "Sindicatu' Vesel"
Eram la Barul de la Sindicate din Felix, degustam un Curvoisier cu Bogdan si-l intreb: "Don Hossu, ce te-ai murdarit cu Fomistu' ala de Titi?". La care el imi zice:"Nea Lazare, aveam o datorie mai veche la Don Hadar si am inghitit broscoiu'.Da' sa stii ca i-am zis in fatza lui Titi: Mai Ficior, sa facem prezentarile: Eu mi-s Hossu, tu esti Ciosu'*. Stiu io cate prune ai in straitza". Si sa-ti mai spun un secret Nea Lazare: Titi are deja "biroul" pregatit cu epitafu' pe usa la ceLULA: "Sub acest Dosar Penal, Zace-un Lider Sindical. Trei zile de mai scapa', UOradea-o cuFUReA***". L-am lasat pe Don Hossu singur si am plecat iute, ca parca se simtea un miros specific subiectului... *cios= scluga** la ardeleni **scluga= sluga sudista ***a cufuri= a umple de Titicaca Fenomenul Sindical-Universitar.
Postat 23 Martie 2016, 11:07 de pupinjuristu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON