URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2016, 12:50

CET la pământ! Fosta termocentrală din Nufărul e dezmembrată pe bucăţi, iar coşul de fum va fi demolat prin implozie

CET la pământ! Fosta termocentrală din Nufărul e dezmembrată pe bucăţi, iar coşul de fum va fi demolat prin implozie Instalaţiile au fost desfăcute pe bucăţi, clădirile sunt goale, iar până la sfârşitul acestei luni coşul de fum, o construcţie a cărei înălţime depăşeşte cu încă jumătate lungimea unui teren de fotbal, va fi pus la pământ. Proprietarii au decis să-l demoleze prin implozie, ca să facă loc unor investiţii mai utile.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parte din peisajul orădean de aproape trei decenii, fostul CET II din capătul cartierului Nufărul devine, cert, istorie. Închisă în 2002 şi ajunsă în proprietatea unor firme care au cumpărat-o de la Ministerul Finanţelor, termocentrala este acum complet dezafectată.

Instalaţiile au fost desfăcute pe bucăţi, clădirile sunt goale, iar până la sfârşitul acestei luni coşul de fum, o construcţie a cărei înălţime depăşeşte cu încă jumătate lungimea unui teren de fotbal, va fi pus la pământ. Proprietarii au decis să-l demoleze prin implozie, ca să facă loc unor investiţii mai utile.

Un oraş, două CET-uri

În urmă cu 29 de ani, în 1987, în Oradea era zi de sărbătoare. După doar un an de lucrări, se punea în funcţiune a doua centrală termică a urbei, ridicată la marginea cartierului Nufărul, taman în celălalt capăt faţă de CET-ul I deschis în 1966 pe Calea Borşului. Planurile autorităţilor comuniste erau măreţe: centrala cea veche de pe Borşului urma să deservească platforma industrială şi vestul oraşului, iar cea nouă restul urbei şi o parte din Sânmartin.

Căderea regimului a adus, însă, închiderea marilor consumatori industriali, astfel că CET I s-a dovedit mai mult decât suficient. În cazanele din CET II focul a mai ars până în 2002, când Termoelectrica, firma care o deţinea şi administra, a falimentat. Muncitorii au fost concediaţi, iar ansamblul de clădiri a devenit, încet, dar sigur, o ruină.

Viitor parc industrial

Întins pe 144 hectare, CET II a fost vizitat în ultimul deceniu doar de paznici şi de amatorii de senzaţii tari, care s-au strecurat în curtea fostei centrale pentru a se căţăra pe coşul de fum. În toţi aceşti ani, Primăria a încercat să obţină terenul şi clădirile de la Ministerul Finanţelor, care a preluat patrimoniul Termoelectrica, dar fără succes. În cele din urmă, în toamna anului trecut, asocierea firmelor Aloref din Alba Iulia şi Ascom Internaţional din Bucureşti a câştigat proprietatea prin licitaţie, în schimbul a 7,1 milioane euro.

Cumpărătorii s-au obligat să dezafecteze centrala şi să ecologizeze terenul, inclusiv haldele de cenuşă, până la sfârşitul anului 2018. Cele două companii au anunţat că au de gând să amenajeze aici un parc industrial, idee pe placul municipalităţii, care voia să-i dea aceeaşi destinaţie dacă obţinea dreptul de proprietate. 

CET cu TNT

La un an după achiziţie, Aloref şi Ascom Internaţional fac primii paşi vizibili pentru dezafectarea centralei. Componentele vechilor instalaţii au început să fie dezmembrate şi în fiecare zi pe poarta centralei sunt scoase deşeurile rezultate în urma operaţiunii, pentru a fi duse la  fier vechi.

Săptămâna trecută, firmele au primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor aprobarea şi pentru demolarea coşului de fum, operaţiunea cea mai spectaculoasă. Înaltă de 160 metri, cu un diametru de 14 metri la bază, construcţia din beton armat monolit va fi demolată prin implozie. Astfel, cu ajutorul explozibililor, turnul va fi pus la pământ rapid, în câteva secunde, fără ca fragmentele să fie aruncate în aer. Când anume se va produce "spectacolul", proprietarii nu au dorit să anunţe. Cert e că, aşa cum au declarat în proiectul depus la APM Bihor, o vor face până cel târziu pe 30 noiembrie, firma specializată în demolări prin explozibili fiind deja contractată şi având proiectul făcut.

Efecte adverse

Turnul va fi prăbuşit controlat pe direcţia sudică, fără riscuri deosebite, mai ales că în vecinătatea lui există doar clădiri neutilizate, iar limitele de proprietate sunt, în toate direcţiile, la distanţe de sute de metri.

Desigur, deflagraţia va produce zgomot, o undă de şoc şi un nor de praf, care însă n-ar trebui să producă pagube. De altfel, pentru atenuarea undei de şoc, la baza coşului va fi amenajat un aşa-numit pat de afânare, din bucăţi de beton uriaşe acoperite cu pământ.

Aşadar, orădenii care vor auzi în zilele următoare o bubuitură puternică nu trebuie să intre în panică. Înseamnă doar că o părticică din trecut dispare în istorie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Interesul poarta fesul !
Mii de tone de fier, o constructie relativ noua abandonata si distrusa de petrul filipul cu gasca de la termoficare. Acolo trebuia reconstruit NOUL CET pe combustibil solid !!!!!!! Pretul gazului sta sa explodeze si dupa majorarea de acum . Afacerea cu terenul..... pai nu e ca la Ciuperca sa pice ceva direct asa ca de ce sa participe PMO? Si daca participa atunci demolarea costa nu 3.00.00 eu. ci poate 10.000.000 eu. Asta e diferenta !
Postat 21 Noiembrie 2016, 22:14 de scortosul
@pinonel
zise centralistul de serviciu!
Postat 21 Noiembrie 2016, 20:11 de User anonimizat
?!
,,Dezvoltatorii" au investit 7,1mil. euro si dupa cele mai pesimise calcule vor scoate dublu, daca socotim metrul patrat cu 50 de lei. Sa cheltuie inca 3 mil. de euro si tot le raman 5 mil. de euro. Intrebare: de ce a dat ordin birtinezxul sa se retraga primaria de la licitatie?! Raspuns: a)pt. ca primaria nu avea nevoie de batai de cap, putand face, cum a si facut, rost de bani marind taxele si impozitele. b)zic unii ca a primit telefon de la penalii de la centru sa stea naibii in banca lui si sa nu-si bage nasul in afacerile altora!
Postat 21 Noiembrie 2016, 15:16 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON