URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2015, 13:12

Operă cu o capodoperă: melomanii se vor putea delecta cu Trubadurul lui Verdi în interpretarea unor solişti din ţară şi din Italia

Operă cu o capodoperă: melomanii se vor putea delecta cu Trubadurul lui Verdi în interpretarea unor solişti din ţară şi din Italia UN TENOR... FORTE. Rolul principal, cel al lui Manrico, va fi interpretat de tânărul tenor italian Angelo Forte, pe care orădenii l-au mai văzut în toamna anului trecut (foto) în Aida aceluiaşi nemuritor Giuseppe Verdi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au prins gustul operei şi par să-şi dorească tot mai multe astfel de spectacole.

După ce în toamna anului trecut au umplut sala mare a Teatrului Regina Maria pentru a asista la monumentala Aida a lui Giuseppe Verdi, melomanii sunt invitaţi la asiste la Trubadurul aceluiaşi uriaş compozitor. Şi de această dată, organizatorii aduc pe scenă solişti de seamă din ţară şi din Italia.

Operă cu repetiţie

Pe 19 ianuarie 1853, la Teatrul roman Apollo avea loc premiera operei Trubadurul (Il Trovatore), compusă de Giuseppe Verdi după un libret scris de Salvatore Cammarano, care s-a inspirat din drama omonimă a lui Antonio Garcia Gutierrez. În timp, Il Trovatore a ajuns celebră, fiind considerată unul dintre reperele creaţiilor lirice la nivel internaţional.

La 162 de ani de la premieră, opera verdiană e adusă la Oradea de Asociaţia Culturală Opera Vox din Cluj, care a mai organizat în ultimii ani spectacole de acest gen pe scena orădeană, cel mai recent fiind cu Aida, tot a lui Verdi. Reprezentaţia s-a desfăşurat cu sala plină, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea organizat de Teatrul Regina Maria.

"În prima parte a anului am fost plecaţi în turneu prin Germania, Austria şi Elveţia, deci nu era neapărat în plan un spectacol şi la Oradea. Am primit, însă, numeroase mesaje şi cereri din partea spectatorilor de aici şi am decis să fixăm o dată pentru a-l juca", explică Ioan Vrăsmaş (foto), preşedintele Operei Vox.

Blestemul lui Manrico

Operă în patru acte, Trubadurul prezintă o întortocheată poveste spaniolă de secol XV despre dragostea dintre Manrico, artist şi în acelaşi timp ofiţer al prinţului Urgel, şi Leonora, o tânără contesă. Într-o vreme a incompatibilităţii între nobilime şi simplii gitani (or Manrico era bănuit că este fiul ţigăncii Azucena), cei doi înfruntă o mulţime de obstacole. Manrico pare să aibă un destin blestemat, căci, fără să ştie că acesta este chiar fratele său, se luptă pentru inima Leonorei cu Contele de Luna.

Şi de această dată, Opera Vox realizează spectacolul atât cu solişti din ţară, cât şi din străinătate. Rolul principal, cel al lui Manrico, e interpretat de tenorul italian Angelo Forte, iar al Contelui de Luna de conaţionalul său, baritonul Alfio Grasso, ambii fiind protagonişti şi în Aida de anul trecut, Leonora fiind jucată de soprana Silvia Sorina Munteanu, de la Opera Naţională din Bucureşti. "Este singura persoană care interpretează acum, într-un mod onorabil, rolul Leonorei", spune basul Ioan Vrăsmaş, care îl va întruchipa pe Ferrando, căpitan al Contelui de Luna.

În spectacol apar şi Andrada Ioana Roşu, de la Opera Naţională de Cluj (mezzosoprană, în rolul Azucenei), Mányoki Mária, de la Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca (soprană - rolul damei Ines), respectiv tenorul sud-coreean Woo Seongwo, în rolul lui Ruiz, un soldat din compania lui Manrico.

Dedicat episcopului

Soliştii vor fi acompaniaţi de un cor şi o orchestră formate din muzicieni de la instituţiile de cultură din Cluj (Opera Română şi Filarmonica Transilvania), astfel încât la spectacol vor contribui în total aproape 100 de artişti. Dirijor va fi elveţianul Salvatore Cicero, iar regia artistică îi aparţine lui Horia Ballint.

Spectacolul Trubadurul e programat pe 28 aprilie de la ora 19, pe scena Teatrului Regina Maria, care va căpăta, graţie decorurilor speciale, aerul Spaniei secolului XV. Organizatorii au ales să dedice evenimentul episcopului greco-catolic Virgil Bercea. "Este un semn de recunoştinţă faţă de înaltul prelat, care apreciază şi se implică în acţiuni cultural-artistice, sprijinind şi spectacolele noastre de operă", spune Ioan Vrăsmaş.

Biletele s-au pus în vânzare la agenţia Teatrului Regina Maria la preţuri între 40 şi 70 lei, în funcţie de locul în sală, organizatorii estimând, după ce orădenii au dovedit deja cât de mult iubesc opera, că şi de această dată se va juca cu casa închisă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iar?
Iar Horia Ballint? Iar artisti italieni de valoare incerta?
Postat 25 Aprilie 2015, 13:37 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON