URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2016, 14:28

Hai la Cetate! Orădenii, invitaţi să descopere nu mai puţin de 12 expoziţii despre istoria, arta şi, bineînţeles, oamenii oraşului

Hai la Cetate! Orădenii, invitaţi să descopere nu mai puţin de 12 expoziţii despre istoria, arta şi, bineînţeles, oamenii oraşului CASA ORAŞULUI. După ce şi-a recăpătat frumuseţea, Cetatea Oradiei (foto Ovi D. Pop) îşi repune în valoare istoria, orădenii şi turiştii putând vizita aici, între altele, sălile de oaspeţi ale Palatului Princiar, unde au fost scoase la lumină picturile originale din secolul XVII şi câteva stucaturi ce înfăţişează monştri mitologici precum grifonii (foto detaliu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai însemnat monument al oraşului prinde din nou viaţă. Orădenii care au curiozitatea să-i treacă pragul descoperă aici istoria de nouă secole a fortăreţei şi a întregii urbe.

În cele 12 expoziţii permanente şi temporare deschise până acum la Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea, vizitatorii pot vedea rămăşiţele primei forăreţe, ridicate în secolul XI, picturi originale ce dezvăluie bogăţia principilor medievali, obiecte de cult, dar şi mărturii din era comunistă. Tot aici au primit găzduire şi artişti contemporani, care au expus fotografii şi pirogravuri. 

Salvate de sub igrasie

Incursiunea în trecut, care costă doar 5 lei pentru toate expoziţiile, poate începe din Palatul Princiar, construit la începutul secolului XVII, cu săli de primire a oaspeţilor, pictate cu animale şi fructe, simboluri ale bogaţiei din acea perioadă. Un punct de atracţie este Sala cu Grifoni, decorată cu stucaturi - ornamente în relief - ce reprezintă cerbi, cai şi grifoni - monştri mitologici cu corp de leu şi aripi şi cap de vultur. "Unele încăperi au fost folosite în perioada comunistă drept lagăre de tranzit, astfel că pereţii au fost acoperiţi cu mozaic de bloc şi când au fost descoperiţi s-au pierdut o parte dintre picturile şi ornamentele originale", explică directorul Muzeului, Dumitru Sim (foto).

După reabilitarea Cetăţii, în aceste săli au fost expuse piese de piatră, orfevrărie, fierărie şi os, toate din secolele XI-XVII, găsite în urma campaniilor de săpături arheologice.

Plimbare peste catedrale

La subsolul Palatului Princiar, vizitatorii intră în Lapidarium, o expoziţie întinsă pe 2.000 mp, cu pietre fasonate şi sculptate de factură romantică, gotică şi renascentistă, ce descrie diversele faze ale evoluţiei Cetăţii.

In situ, adică exact în locul unde se aflau iniţial, se pot vedea fragmente din faţada vestică a catedralei gotice şi profilatura vechii Basilici romanice Sfânta Maria din secolul XIII, precum şi mormintele unor înalţi prelaţi. În aceeaşi zonă au fost expuse temporar peste 100 de sigilii care au aparţinut, între secolele XVII-XIX, localităţilor din moşiile episcopilor romano-catolici de Oradea.

La parterul Palatului, o expoziţie permanentă de fotografie, intitulată "Decenii de indiferenţă", aminteşte stadiul de degradare în care se aflau clădirile fortăreţei înainte de începerea restaurării.

Lagăr de tranzit

Vizitatorii pot descoperi şi fragmente din istoria Oradiei. Expoziţia "Urmele trecutului sub paşii prezentului", deschisă până în martie 2017 în corpul B al Cetăţii, prezintă vestigii arheologice - sticlărie, ceramică, ustensile, farfurii, pipe turceşti, toate din secolele XVI-XX - găsite în timpul reabilitării reţelelor subterane din Piaţa Unirii.

Într-o altă expoziţie permanentă, aflată în Corpul H, oaspeţii pot vedea brutăria cu trei cuptoare uriaşe care a funcţionat în Cetate din 1962 până în 1997. Ritualul preparării pâinii poate fi descifrat datorită unor unelte expuse - pluguri, seceri, furci, pietre de moară, coveţi şi pristolnice.

Într-o altă parte, la subsolul Corpului K, expoziţia permanentă "Rezistenţă şi represiune în Bihor" rememorează perioada comunismului, oferind informaţii despre principalele locuri de represiune din Oradea - inclusiv Cetatea - precum şi despre destinele unor bihoreni oprimaţi de regimul comunist. O întreagă sală reconstituie felul în care arăta o celulă de detenţie în anii cei mai negri, ’50, şi zeghele purtate de deţinuţi. Pe viitor, perioada comunistă va fi prezentată în toate cele 10 săli de la subsolul Corpului K, într-o expoziţie unitară şi interactivă.

Oradea azi

Oferta Muzeului Cetăţii s-a îmbunătăţit prin recenta vernisare a patru noi expoziţii, dintre care două permanente. În secţiunea "Istoria fotografiei orădene", vizitatorii pot descoperi circa 500 de obiecte din colecţia Ştefan Toth, care prezintă evoluţia fotografiei de-a lungul timpului, inclusiv prin aparate de fotografiat vechi, chiar şi cu burduf, precum şi povestea primelor poze realizate în Oradea acum 150 de ani de către Lajos Mezey. Totodată, sunt expuse ustensile de developare, un mic studio şi aparate de mărit.

Orădenii sunt invitaţi, de asemenea, şi la o expoziţie de pictură şi sculptură de inspiraţie creştină, deschisă de curând sub genericul "Nouă secole de moştenire" şi dedicată istoriei Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Bătrâna Cetate a devenit, însă, şi o casă a artiştilor contemporani, aici fiind găzduită o expoziţie de rame şi piese de mobilier decorate prin pirogravare de Nicolae Weisz, care s-a inspirat din motive florale transilvane şi din arhitectura orădeană. Pe lângă aceasta, săptămâna trecută a fost vernisată şi o expoziţie de fotografie semnată de Ovi D. Pop, care prezintă feţele fortăreţei de-a lungul ultimilor 13 ani, de la degradare la reabilitarea completă.

Datorită tuturor acestor expoziţii deja deschise, precum şi celor aflate în pregătire în Muzeul Cetăţii, curând se va putea spune că aproape milenarul monument a făcut drumul invers prin istorie, de la uitare la o nouă viaţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON