URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2016, 10:43

Donaţi trecutul! Orădenii sunt invitaţi să doneze Muzeului Cetăţii obiectele care le-au umplut casele în comunism

Donaţi trecutul! Orădenii sunt invitaţi să doneze Muzeului Cetăţii obiectele care le-au umplut casele în comunism PUTEREA EXEMPLULUI. Primele obiecte din viitoarea colecţie de obiecte comuniste a Muzeului Cetăţii au fost oferite chiar de muzeografi. Cristina Puşcaş (foto) şi-a dus în muzeu două dintre păpuşile pe care le-a ţinut în braţe în copilăria trăită în Oradea comunistă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Radio-pick-up-ul Traviata care învârtea discurile de vinil, sticlele de sifon ori peştele colorat care împodobea televizorul sunt câteva din obiectele nelipsite din multe case ale românilor în "Epoca de Aur" a comunismului. De mult nefolositoare, cele mai multe zac prin cutii.

Orădenii sunt îndemnaţi acum să şteargă praful de pe aceste obiecte, donându-le Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea. Muzeografii adună recuzită pentru că vor să amenajeze o replică a unei garsoniere din anii comunişti. "Trebuie să ne asumăm cei 50 de ani de comunism, nu putem pur şi simplu să-i aruncăm la gunoi", spune directorul Muzeului, Dumitru Sim.

Expoziţii de tot felul

Dumitru Sim, director Muzeul CetăţiiAmenajat în fortăreaţa recent reabilitată, Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea e încă în formare. În timp ce lucrează la autorizarea instituţiei, ceea ce presupune o documentaţie stufoasă pentru fiecare obiect din inventar, toţi cei şapte angajaţi, adică directorul Dumitru Sim (foto) şi cei şase muzeografi, încearcă să facă din noua structură una atractivă pentru orădeni şi turişti deopotrivă.

În cele trei luni de la deschidere, Muzeul Cetăţii a vernisat peste 30 de expoziţii, permanente sau temporare. În corpul H, curioşii pot vizita Muzeul Pâinii, iar în Sala cu Grifoni din Palatul Princiar pereţii sunt împodobiţi cu basoreliefuri poleite. Muzeul mai are un lapidarium (colecţie de pietre mari sculptate sau gravate), iar în alte săli pot fi vizitate expoziţii având ca temă săpăturile arheologice din Cetate, stadiile de degradare şi apoi de refacere prin care a trecut fortăreaţa, dar şi represiunea din închisorile comuniste.

Expoziţia cel mai recent inagurată e unică în România. Mai multe săli de la etajul doi al Palatului Princiar sunt dedicate fotografiei, vizitatorii putând descoperi aici cine a fost primul fotograf orădean şi ce aparatură se folosea pe vremuri în această artă.

Nu arunca trecutul!

Până la finalul anului, muzeografii mai vor să inaugureze o expoziţie permanentă, despre trecutul comunist. "Ne dorim să recreăm o garsonieră din Oradea anilor comunişti, cu toate obiectele care se găseau atunci în casele noastre", explică Sim. În timp ce tinerii de azi nici nu-şi pot imagina cum părinţii sau bunicii lor stăteau ore în şir la cozi pentru o butelie ori cum pândeau maşinile cu pâine când intrau în cartiere, adulţii au tendinţa să-şi şteargă din memorie amintirile de felul acesta. "Totuşi, nu putem respinge tot ce s-a petrecut atunci. Am trecut 50 de ani prin asta şi trebuie să învăţăm ceva din acea perioadă", argumentează directorul Muzeului.

Din acest motiv, muzeografii au decis să-i implice pe toţi orădenii în procesul de creare a noii expoziţii. Sub deviza "Nu arunca trecutul, adu-l la Muzeu!", iniţiatorii au lansat concitadinilor apelul de a dona orice lucru folositor colecţiei. "Puteţi aduce orice fel de obiecte din perioada comunistă, aparate de radio, cărţi de propagandă, panouri, gazete de perete, diplome, uniforme şcolare, manuale, fotografii, reviste, jucării, ziare, televizoare, aparate de bucătărie", spune muzeograful Cristina Puşcaş.

Donatori cu diplomă

Primii care au făcut donaţii au fost înşişi muzeografii, care au oferit instituţiei radiouri, cărţi, păpuşi, ba chiar şi un cântar de "alimentară". De asemenea, săptămâna trecută, în prima săptămână de la lansarea apelului, mai mulţi orădeni au lăsat la Cetate sticle de sifon, colecţii de timbre, stilouri vechi, peşti din sticlă care se puneau deasupra televizoarelor, nici acum nu e clar de ce, pe vestitele mileuri de macrame.

Cei care vor să facă donaţii sunt rugaţi să le ducă în Palatul Princiar, în oricare zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, între orele 9 şi 17. Orice orădean care va oferi un obiect pentru Muzeu va primi o diplomă care îl va atesta ca "donator de istorie". Şi va purta cu sine mândria că a contribuit la prezentarea unei pagini din trecutul oraşului său...


ISTORIE PE BUCĂŢI
Muzeu rock&folk

În lunile următoare, la Muzeul Cetăţii vor fi deschise şi alte expoziţii interesante pentru trecutul urbei. Până la finalul anului, muzeografii vor inaugura două săli dedicate artiştilor folk şi rock din Oradea, unde vor prezenta atât date biografice despre aceştia, cât şi albume şi chiar instrumente muzicale folosite de aceştia. De asemenea, mai sunt în pregătire o expoziţie despre arhitectura oraşului şi una despre învăţământul orădean, unde curioşii pot afla inclusiv cum funcţiona şcoala medievală din Cetate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?????????
Macar au existat amintiri. In 2016 inca exista case fara curent electric, apa curenta si cu buda in fundu curtii. Peste 20 de ani vom dona tot amintirile dinainte de 1990 ca, nu vad nici un fel de amintiri placute dupa, pensionari cu pensii de 100 de lei, parlamentari cu pensii nesimtite, ..............
Postat 26 Septembrie 2016, 21:43 de FLORIN64
REeducarea
Mai treceti pe diploma cu pixu daca mai incape cuvantul " comunista',istorie comunista,dna. Puscas,dupa aia acordati-le diplomele numai celor care le merita (puteti si postmortem daca are relevanta),faceti o "plenara " bihoreana cu ei/urmasii lor la Casa Sindicatelor de exemplu si atunci da,vorbim despre trecut. altfel,nu.
Postat 25 Septembrie 2016, 12:32 de Iness
BRAVO, SIM
Asta chiar e o idee buna! Intentionez sa merg mai intai cu o lista si sa alegem ( nu e cazul sa ne suprapunem..).
Postat 25 Septembrie 2016, 10:56 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON