URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2018, 08:15

"Mamă, caută-mă!". La 16 ani de când BIHOREANUL îi relata povestea incredibilă, o adolescentă îşi caută mama biologică (FOTO)

'Mamă, caută-mă!'. La 16 ani de când BIHOREANUL îi relata povestea incredibilă, o adolescentă îşi caută mama biologică (FOTO) FETIŢA FETEI. Fetiţa despre care BIHOREANUL relata în 2002 că a supravieţuit gerului după ce fusese abandonată în Parcul 1 decembrie, iar apoi destinul i s-a schimbat miraculos, fiind adoptată de o familie din Pietroasa, a crescut. Poate prea repede. A devenit mamă la doar 15 ani, dar chiar şi aşa nu-i seamănă deloc necunoscutei sale mame...
'Mamă, caută-mă!'. La 16 ani de când BIHOREANUL îi relata povestea incredibilă, o adolescentă îşi caută mama biologică (FOTO) LUMINA OCHILOR. Bianca a adus cu ea la redacţia BIHOREANULUI un număr îngălbenit al ziarului, din iunie 2002, în care a citit de mică despre cum a fost abandonată şi apoi adoptată. Mama ei adoptivă, o bihoreancă nevăzătoare, s-a stins din viaţă când fata avea doar 7 ani...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când s-au împărţit destinele, Biancăi i-a fost dat unul răscolitor. Abia născută, a fost abandonată, cu ombilicul nelegat, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, fiind găsită sub o masă din piatră de către o tânără care îşi plimba câinele.

Totuşi, micuţei nu i-a lipsit dragostea, fiind repede adoptată de o bihoreancă, Violeta Toma, care, deşi nu i-a putut vedea zâmbetul niciodată, fiind nevăzătoare, a crescut-o ca şi cum i-ar fi dat viaţă chiar ea. Destinul a mai avut, însă, o provocare pentru Bianca: mama adoptivă s-a stins când ea abia începea şcoala!

Acum, la doar 16 ani, Bianca este deja mămică, dar spune că nimic n-o poate face să renunţe la odorul ei, tot o fetiţă, care îi seamănă leit. O chinuie doar o întrebare: mama ei de ce a făcut-o?...

Copilă în voia gerului

La începutul anului 2002, o întâmplare cutremurătoare înfuria şi, totodată, impresiona milioane de români. În dimineaţa de 3 ianuarie, o tânără orădeancă, Emese Fazekas, care ieşise să-şi plimbe căţelul prin parc, găsise sub o masă din piatră un ghemotoc de om. Era o fetiţă abia născută, învelită într-o pungă de nailon, cu ombilicul abia tăiat, dar nelegat.

Doctorul Gheorghe Tirla, care avea s-o îngrijească la Maternitate, spunea atunci că micuţa a fost incredibil de norocoasă. Pe de o parte pentru că gerul a oprit hemoragia cauzată de nelegarea ombilicului, iar pe de alta fiindcă a fost găsită destul de repede încât să nu moară din cauza hipotermiei.

Câteva luni mai târziu, în iunie, în articolul "Lumina ochilor", BIHOREANUL scria că micuţa - care primise de la medici numele de Ioana - avea deja o familie, fiind înfiată de Violeta Toma, o nevăzătoare, şi de soţul acesteia, Viorel Toma, din comuna Pietroasa.

Salvată cu iubire

Violeta şi Viorel nu aveau copii şi trecuseră prin încercări crunte. Femeia pierduse două sarcini, una dintre ele după o naştere prematură, în luna a şasea. Când au auzit la televizor ştirea despre micuţa din parc, cei doi soţi au pornit imediat spre Maternitate, ducându-i hăinuţe şi o plăpumioară, să nu-i mai fie frig.

S-au ataşat imediat de copilaş şi, la câteva săptămâni, după ce au început procedurile de adopţie, li s-a permis să-l ia acasă. Fetiţa a fost botezată Bianca Ioana Roxana, având două perechi de naşi, cum era obiceiul în Pietroasa. Unul dintre părinţii spirituali care a creştinat-o este chiar fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog (foto), pe atunci medic la Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean, soţia acestuia fiind rudă cu mama adoptivă a fetiţei abandonate.

Viorel Toma, tată adoptiv Bianca TomaDin nou, fără mamă…

După mai bine de 16 ani, copila lăsată în voia frigului o caută pe cea care i-a dat viaţă. Pentru că de mică şi-a aflat povestea din paginile BIHOREANULUI, Bianca a vizitat de curând redacţia, alături de tatăl ei, cerând să i se dea şansa să-i transmită mamei biologice că vrea să o cunoască.

Acum, Bianca e o adolescentă frumoasă şi puternică, deşi între timp soarta i-a mai dat lovituri. Abia ce împlinise 7 ani când mama adoptivă, care o iubise atât de mult, s-a stins în urma unei infecţii sanguine, contractate în timpul unei operaţii pe creier. "Am iubit-o şi o s-o iubesc mereu", spune adolescenta.

Nu la mult timp după moartea mamei, a aflat că fusese adoptată. Îi ajunseseră la urechi bârfele sătenilor şi, într-o cameră mai ascunsă a casei, a găsit exemplarul din BIHOREANUL cu articolul "Lumina ochilor". "Am vrut să aşteptăm şi să-i spunem când era mai mare şi putea înţelege", zice Viorel Toma (foto), adăugând că a păstrat ziarul tocmai pentru a-i fi mai uşoară misia de a-i spune adevărul.

"Într-un fel m-am simţit prost să ştiu că mama care m-a făcut, care m-a purtat 9 luni în burtă, m-a lăsat aşa. Dar am fost şi fericită că m-au înfiat părinţii mei", mărturiseşte Bianca.

Mămică la liceu

Acum, fata este elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei şi are atât pasiuni de adolescentă, cât şi responsabilităţi de om mare. La doar 16 ani, este deja mămică! Neatentă, a rămas însărcinată cu iubitul ei, Ionuţ, iar în urmă cu un an a născut-o pe Xonia (foto), o micuţă simpatică foc. Deşi a devenit mamă devreme, spune însă că nu are regrete: "Îmi iubesc enorm fetiţa!". Nu i-a trecut niciodată prin minte, subliniază ea, s-o abandoneze.

"Când am aflat că voi avea o fetiţă mi-am dat seama că nu vreau nici să o las şi nici să fac avort, fiindcă ştiu prin ce am trecut eu când am aflat că am fost abandonată", spune Bianca. De altfel, fetiţa sa a fost botezată chiar de naşii ei de botez, Simona şi Florian Bodog. Tânăra mămică locuieşte în satul Brădet, lângă Pietroasa, împreună cu Ionuţ, iubitul ei, iar părinţii acestuia îi ajută şi-i învaţă cum să-şi crească şi copilul.

Tatăl Biancăi, nu-i de mirare, n-a fost prea încântat când a aflat vestea că fata era însărcinată la aşa vârstă, dar până la urmă s-a decis şi el s-o sprijine. "Cine ştie, poate şi mama ei biologică o fi fost tânără şi n-o avut niciun ajutor", socoate bărbatul.

Nelinişti de-o viaţă

Bianca merge în continuare la şcoală şi o creşte pe Xonia cu ajutorul soacrei. "Sunt recunoscătoare că trăiesc şi că am aşa o familie", spune ea. Dar liniştită nu este pe deplin: o macină să afle de unde provine, cine i-a dat viaţă şi, mai cu seamă, de ce a fost lăsată să piară într-un parc. "Îmi văd fetiţa cum creşte, o aud cum îmi spune «mami» şi mă gândesc: oare pe mama mea n-a durut-o sufletul să facă aşa ceva?", se întreabă Bianca.

Ce a ţinut de ea, în încercarea de a afla răspunsuri, a făcut. A căutat-o pe femeia care a găsit-o în Parcul 1 Decembrie şi care, în primele luni după ce a fost adoptată, a vizitat-o în Pietroasa. "A lucrat la un birou notarial, dar nu am mai găsit-o acolo. S-a căsătorit şi nu-i ştiu numele nou", explică fata, care a căutat-o pe şi pe reţelele de socializare. Cum s-a gândit la toate variantele, Bianca bănuieşte că acea Emese Fazekas ar putea şti ceva, orice, despre mama ei. "Mi se pare ciudat că era atât de devreme cu căţelul în parc, pe vremea aia rece"...

Acum speră că mama ei naturală îi va afla povestea din BIHOREANUL şi va lua legătura cu ea, măcar pe internet. "Vreau doar s-o cunosc şi să ştiu de ce. Vă rog să-mi scrieţi toate prenumele, Bianca Ioana Roxana, căci aşa mă poate găsi pe Facebook", insistă adolescenta cu nădejde. Şi, cine ştie, poate că femeia care i-a dat viaţă se va îndura de ea, măcar de data aceasta, şi nu o va lăsa din nou. Acum în frigul neliniştii, nu în ger…


RUGĂ PENTRU PĂRINŢI
Copiii
niciodată uitaţi

Dacian Sölgén, un tânăr care își caută părințiiCu doar două luni în urmă, BIHOREANUL a relatat povestea lui Dacian Sölgén (foto), un tânăr care locuieşte pe o insulă finlandeză din Marea Baltică, alături de părinţii adoptivi. Acum în vârstă de 25 de ani, îşi caută părinţii biologici care l-au abandonat pe când avea doar 2 ani în gara din Tinca, unde a fost găsit de un muncitor feroviar.

Dacian a apelat la o pagină de Facebook specială - "The never forgotten Romanian children / Copiii niciodată uitaţi ai României" - pentru a primi ajutor. Deschisă de o româncă stabilită în Irlanda, pagina găzduieşte poveştile copiilor adoptaţi în străinătate, care au ajuns la maturitate şi îşi caută rădăcinile. Datorită ei, peste 300 de copii români adoptaţi în anii ’90, după ieşirea din comunism, au reuşit să-şi găsească familiile naturale.

Povestea lui Dacian a ajuns şi la urechile locuitorilor din Tinca, dar până acum nu l-a căutat nimeni pe tânăr. De altfel, nici el nu-şi doreşte sprijin din partea părinţilor săi biologici, ci este curios să afle doar atât: de ce l-au părăsit?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON