URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2012, 08:35

Bihorul, stors de gaze: Firme multinaţionale vor să extragă gaze de şist printr-o tehnică distructivă

Bihorul, stors de gaze: Firme multinaţionale vor să extragă gaze de şist printr-o tehnică distructivă INTERZIS LA ALŢII, LIBER LA NOI. Pentru că extragerea gazelor de şist poate fi făcută numai prin "dizolvarea" rocilor din adâncuri, ceea ce provoacă daune ireparabile mediului, exploatările de acest tip au fost interzise în Franţa şi Bulgaria. În SUA, în unele locuri gazele au contaminat apa de băut, iar din robinete a ajuns să curgă... foc! La noi, în schimb, Guvernul încurajează noua modă, sub cuvânt că ea ar asigura independenţa de importurile din Rusia. Chit că şi aici explorările le fac tot străinii...
Bihorul, stors de gaze: Firme multinaţionale vor să extragă gaze de şist printr-o tehnică distructivă FOC SAU APĂ? Primele semnale de alarmă asupra pericolului extracţiei gazelor de şist au fost trase în America, unde s-a realizat şi un documentar, "Gasland", care pune în evidenţă efectele negative ale acestor exploatări. Unul dintre ele este ca gazele să contamineze apa de băut, aşa încât din robinet să curgă... foc!

Peste noapte, românii au aflat de la diverşi specialişti că locuiesc într-o ţară cu rezerve uriaşe de gaze, care chiar ar putea fi independentă din acest punct de vedere, multă vreme de acum înainte.

Cu o singură condiţie: să folosească şi aşa-numitele gaze de şist, adică uriaşe pungi de gaze captive între rocile din măruntaiele pământului, a căror exploatare este, însă, extrem de controversată. Internetul abundă în avertizări privind riscurile acestor exploatări, şi totuşi autorităţile tac, evitând orice comentariu, pe motiv că au încheiat... contracte confidenţiale cu marile companii petroliere.

BIHOREANUL a aflat că exploatarea gazelor de şist este plănuită şi în Bihor, în patru zone ale judeţului. Oficialii Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale confirmă doar două - Băile Felix şi Voivozi - şi susţin că, deocamdată, se vor face doar studii privind potenţialul zăcămintelor. Asta deşi giganţii petrolieri afirmă că deja cunosc foarte bine acest potenţial...

Tehnologie secretă

Gazele de şist sunt gaze neconvenţionale prinse între plăcile de şisturi ori în straturile de cărbune, aflate la adâncime mai mare în pământ decât resursele de gaz obişnuite. Chimic, sunt identice cu cele convenţionale, singura diferenţă fiind locul în care se găsesc. Exploatarea gazelor de şist a început în SUA, ţară care îşi şi asigură jumătate din necesarul de consum cu aceste resurse.

05 Ioan Hathazi.jpg"Tehnologia folosită în prezent pentru exploatarea gazelor de şist este fracţiunea hidraulică, metodă ce presupune pomparea, la un singur foraj, a milioane de litri de apă amestecate cu nisip şi substanţe chimice, menite să dizolve rocile pentru a elibera gazul pe care acestea îl ţin captiv", spune şeful de lucrări Ioan Hathazi (foto) de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, care studiază gazele de şist de câteva luni de zile. După o documentare stufoasă, universitarul s-a convins că demararea exploatărilor de gaze de şist în Bihor ar fi o adevărată catastrofă.

Bogăţie sau otravă?

Nicio companie petrolieră n-a precizat vreodată detaliile privind substanţele pompate pentru dizolvarea rocilor din adâncul pământului, invocând secretul tehnologic. În 2010, însă, americanul Josh Fox a tras un puternic semnal de alarmă, avertizând că se folosesc aproape 600 de substanţe periculoase. Pornind de la mărturiile mai multor americani care locuiesc în preajma forajelor de gaze de şist, Fox a realizat documentarul "Gasland" ("Tărâmul gazelor"), care dezvăluie informaţii şocante: solul a devenit deşertic, iar pânza freatică din zonele de extracţie a fost contaminată cu gaz, astfel că, la robinetele localnicilor, apa lua pur şi simplu foc.

După lansarea documentarului care a şocat opinia publică, companiile petroliere au negat că fracţiunea hidraulică ar fi vinovată pentru aceste contaminări. Totuşi, în luna decembrie a anului trecut, Agenţia Naţională de Mediu a SUA a recunoscut, pentru prima oară, că tehnologia este cauza poluării apei freatice, cerând companiilor petroliere să caute alte soluţii pentru extragerea gazului.

În acelaşi timp, Europa s-a împărţit în două: în timp ce în Polonia se extrag cantităţi uriaşe de gaz de şist, Franţa a devenit primul stat din lume care a interzis companiilor petroliere să folosească metoda fracţionării hidraulice. Motivul? Nu doar contaminarea apei şi solului, ci şi riscul provocării unor seisme, deoarece rocile "dizolvate" generează mişcări tectonice la mari adâncimi.

"Fitilul" Chevron

În România, prima oară s-a vorbit despre exploatarea gazelor de şist anul trecut. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a dat companiei americane Chevron, în urma unei licitaţii, aşa-numitele acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare pe mai multe perimetre din sudul şi estul României. Acordul permite americanilor să facă studii pentru a măsura zăcămintele de petrol şi gaze din zonele respective, iar apoi să le şi exploateze. După o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, oficialii Chevron au anunţat că vor să demareze exploatările cât de curând, prezentându-şi planul ca pe o soluţie salvatoare, care ar asigura independenţa faţă de importul de gaz rusesc.

După câteva luni de la anunţul americanilor, din ANRM, singura autoritate cu competenţe în domeniu, a "transpirat" informaţia că nu doar americanii au pus ochii pe asemenea exploatări, ci şi alte companii, care au şi primit acorduri pentru mai multe perimetre din ţară, între care patru sunt din Bihor, în zonele Băile Felix, Voivozi, Tria (comuna Derna) şi Tulca. Deşi informaţiile neoficiale s-au răspândit rapid, oficialii ANRM au fost extrem de tăcuţi, eschivându-se mereu de la orice comentariu pe această temă.

05 Alexandru Patruti 2.jpgConfirmări parţiale

La solicitarea BIHOREANULUI, preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţi (foto), a confirmat parţial informaţiile neoficiale de anul trecut, recunoscând că, în 2010, instituţia pe care o conduce a dat acordul pentru două perimetre din Bihor, în Voivozi şi în Băile Felix, pentru "explorare, dezvoltare şi exploatare a ţiţeiului şi gaze naturale situate în orice tip de colector". Altfel spus, inclusiv pentru extragerea gazelor de şist.

La Voivozi, dreptul de explorare şi exploatare l-a obţinut Mol Ungaria împreună cu Expert Petroleum, o firmă înregistrată la Mediaş şi deţinută integral de un off-shore înregistrat la Amman (capitala Iordaniei), în spatele căruia, potrivit unor anchete ale presei de la Bucureşti, s-ar afla un fost ofiţer KGB, Constantin Iavorski, fost ministru al Industriilor din Republica Moldova.

În zona Băile Felix a primit aceleaşi drepturi o companie canadiană, East West Petroleum Corporation. Partea bizară este că, deşi şeful ANRM a evitat să spună un cuvânt despre celelalte două perimetre din Bihor, adică Tulca şi Tria, canadienii au anunţat pe site-ul lor că au obţinut acordul şi pentru Tria, astfel că că urmează să extragă şi de aici petrol şi gaze. Asta deşi, oficial, preşedintele ANRM susţine că deocamdată companiile străine doar şi-au manifestat intenţia de a măsura zăcămintele, nu şi de a le exploata...
Toate acordurile obţinute pentru perimetrele din Bihor mai au nevoie doar de o Hotărâre de Guvern pentru a fi validate, după care firmele străine vor putea începe exploatările gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice...

05 Adriana Calapod.jpgLa secret

Ca să poată începe exploatările, companiile vor mai avea nevoie şi de acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor. "Încă nu am fost anunţaţi de nimeni că ar vrea să înceapă asemenea exploatări", spune Adriana Calapod (foto), şefa serviciului Monitoring în cadrul APM Bihor. Aceasta precizează că societăţile petroliere trebuie să obţină un acord de mediu, act ce se eliberează în baza unui memoriu detaliat cu toate acţiunile ce urmează a fi făcute, şi numai în urma unui studiu de impact asupra mediului, ambele etape prevăzând, în mod obligatoriu, şi organizarea unor dezbateri publice.

Nici primarii localităţilor unde se află zăcămintele nu ştiu mai mult despre exploatarea gazelor de şist, la fel cum nici prefectul Gavrilă Ghilea n-a aflat, încă, nimic oficial.

În timp ce autorităţile, centrale şi locale, habar nu au ce urmează să se întâmple în judeţ, controversele asupra efectelor distructive ale exploatărilor se intensifică. "Pericolul exploatărilor gazelor de şist este substanţial mai mare decât al exploatării pe bază de cianură a aurului de la Roşia Montană. Acolo este vorba de o singură zonă contaminată, aici ar fi mai multe", spune universitarul Hathazi.

Rămâne de văzut însă ce va conta pentru autorităţi: grija faţă de oameni şi mediu sau cea pentru companiile petroliere, interesate doar de profit. Cu orice preţ...


PRIMELE PROTESTE
În stradă, pentru a ţine gazele în pământ

Primul protest de amploare desfăşurat în România împotriva exploatărilor de gaze de şist a avut loc joia trecută la Bârlad, unde au ieşit în stradă peste 5.000 de oameni, în frunte cu primarul oraşului, Constantin Constantinescu. Manifestarea a fost provocată de anunţul companiei americane Chevron, potrivit căruia explorarea în jurul Bârladului va începe în a doua jumătate a acestui an, iar cum zona este apropiată de Vrancea, epicentrul seismelor din ţară, mişcările tectonice rezultate din dizolvarea rocilor ce ţin captive aceste gaze ar putea să provoace cutremure de intensitate mare.

05 Georgeta Ionescu.jpgÎmpotriva exploatării gazelor de şist prin periculoasa metodă a fracţionării hidraulice s-au pronunţat şi ecologiştii, mai ales cei care, prin natura meseriei, înţeleg pericolul generat de această tehnologie. Vicepreşedintele Partidului Verzilor, orădeanca Georgeta Ionescu (foto), de profesie geolog, este una din vocile cele mai răspicate în lupta contra companiilor care vor să practice metoda fracţionării hidraulice. Ea a iniţiat şi o petiţie online pentru interzicerea exploatărilor de gaze de şist în România, adunând până la finele săptămânii trecute peste 5.600 de semnături.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
36 Comentarii
Sursa de energie
Imi pare rau dar daca nu pot posta link-ul catre site-ul cu documentul ce doresc a vi-l arata atunci nu mai are rost sa comentez...
Postat 06 Aprilie 2013, 22:12 de Florin
Sursa de energie
Postat 06 Aprilie 2013, 22:10 de Florin
Sursa de energie
Iata o sursa de energie ce merita cercetata pentru ca elimina necesitatea extragerii oricarui combustibil din pamant si ar impaca pe toata lumea...mai putin pe animalele cu chip de om ce ne vor sclavi legati la belciugele lor...
Postat 06 Aprilie 2013, 22:09 de Florin
Sursa de energie
Iata o sursa de energie ce merita cercetata pentru ca elimina necesitatea extragerii oricarui combustibil din pamant si ar impaca pe toata lumea...mai putin pe animalele cu chip de om ce ne vor sclavi legati la belciugele lor...
Postat 06 Aprilie 2013, 22:07 de Florin
vau ciuruit
ha ha ha vau curuit USL..-stii...si uite asa se vor inbogati pe sanatatea noastra si a copiilor nostri ....lume trezitiva si nu lasati sa ne otraveasca pamanturile acesti coioti .... Romania este a noastra nu a lor ...nu lasti sa se intample acest dezastru...
Postat 29 Ianuarie 2013, 10:07 de stefan
pericol
Toata lumea comenteaza , dar cine ar trebui tace .Ce zic geologii ca s-ar putea intampla cu apa geotermala din Felix , nu s-ar contamina ? OARE MERITA PUSA IN PERICOL VIATA STATIUNII FELIX , DOAR CA MITICII SA-SI UMPLE BUZUNARELE CU COMISIOANELE GRASE ? RUSINE GUVERNANTILOR !!!!!!!!!!!!!!!
Postat 14 Aprilie 2012, 10:59 de viorel
Petitie
Trebuie protestat si respins acest gen de afaceri paguboase pt romani ! De exemplu mol, sa mearga si sa suga gazele ungurilor, numai ca aia nu au numic. sunt faliti. saraci vanduti si muritori de foame. nu trebuie sa ajungem ca si ei.
Postat 29 Martie 2012, 22:08 de horbanfalitu'pustei
...
hai ca se vand si zacamintele astea, dupa multe alte bogatii. intrebarea e ce dracu mai urmeaza sa vanda pe nimic? aerul? ar fi in stare, nu? sa ne puna la toti contoare pentru aerul respirat. Ce se intampla acum in romania cu toate vanzarile astea de resurse (aur, cupru, gaze, hidrocentrale, transport gaze, etc.) se mai petrece in africa, unde indivizi gen tender sau timis cumpara tari intregi pe nimic. Noua ne lipsesc doar bananierii , ca tara bananiera suntem 100%.
Postat 29 Martie 2012, 16:58 de unu
COZILOR DE TOPOR :
SA FITI BLEMESTEMATI, NEMERNICILOR !
Postat 29 Martie 2012, 10:34 de book
afara !
toate firmele astea trebuie alungate de aici.
Postat 29 Martie 2012, 08:26 de monitorizare
deci e simplu
deci, e simplu!!! trebuie opriti numaidecat, sau: daca vrem sa avem cutremure si alte chestiuni de genu cum ar fi no water!!!(ca pe urma cine ramane cu apa potabila sa iasa pe profit urias)... lasati-i sa foreze...ce mai, doar nu va tinea lumea asta o vesnicie :))
Postat 29 Martie 2012, 08:05 de transportinoradea.ro
Aceste scapari se pot vedea si pe Discovery
Cand la un foraj pe mare gazul sub presiune a iesit la suprafata largind gaura de foraj. Pe mare este foarte spectaculos si periculos fenomenul ca si cum marea are fierbe in jurul platformei. Pe uscat nu s-ar observa de la distanta pentru ca s-ar strecura in toate straturile pamantului
Postat 29 Martie 2012, 00:48 de Felix
Ce interesnt va fi cand toate piscinele vor avea gaz si substante toxice
Si daca vei aprinde o tigara sa ia foc piscina cu apa termala. Poluarea se produce din cauza presiunilor lichidului care se injecteaza, pentru ca nu se poate etansa sa nu se strecoare lichidul si gaz printre peretele interior al gaurii de foraj si peretele exterior a texii de foraj si ajunge in straturile superioare dunde sunt puturile de apa.
Postat 29 Martie 2012, 00:44 de Felix
mda
Iar ungurocii aia? pai nu tot ei au facut mizerii si pe la Suplac ?
Postat 29 Martie 2012, 00:30 de boss
vai de noi
BRAVO se da drumul la Rosia Montana si la extractia gazelor de sist sintem timpitii Europei, cersetori, milogi, spagari si hoti, va de mama noastra, ce am ajuns? Niste zdrente de care isi bat joc toti mafiotii....
Postat 29 Martie 2012, 00:10 de as
STOP GAZ DE SIST
Gasland – OTRAVIREA VOITA A APEI. METODA FRACTIONARII HIDRAULICE Stop HOTIILOR. STOP distrugerii pamantului. STOP otravirii apei. Alungati-i pe acesti americani mincinosi.
Postat 28 Martie 2012, 22:20 de AS
Repet : date obiective
Pentru cel care s-a semnat \"Vuscan\".Subiectul este prea serios si ne atinge direct,tocmai de-asta observam lipsa datelor obiective.Alea-s cu cifre pe langa ele...Executivul de la Sofia face cum stie,se pare ca nici in Bulgaria nu-i vis de fecioara in materie de comisioane,spagi,interese-frica de rusi fiind-evident-in gene.Am enumerat doar cateva aspecte legate de zacamintele in cauza,aspecte strict ingineresti...N-am idee daca la exploatare baietii folosesc cumva ultrasunete sau puscari controlate,ori-intr-adevar-injecteaza ceva lichide-minune.Chiar nu m-am pronuntat...Cred ca avem putintica vreme pentru a ne documenta.Si nu poate fi vorba despre secrete ultra-secrete.Interesante sunt comentariile pe marginea subiectului,mai ales cele scrise fara patima.Adevarat brainstorming!
Postat 28 Martie 2012, 21:08 de gyorgy tozser
Pentru Vuscan
Daca Vuscan imi da exemplu ca Islanda se incalzeste pe geotermal, tin sa ii reamintesc ca Islanda sta pe dorsala oceanica unde crusta e subtire si magma e la adancime mica, ceea ce explica potentialul energetic al zonei. Oradea e in mijloc de continent fara activitate vulcanica. Geotermalismul oradean e cauzat de radioactivitate. Rocile se incalzesc in prezenta materialelor radioactive si datorata adancimii, dar nu e o sursa exploatabila "industrial". Mai mult decat atat apa geotermala are foarte multe minerale. Se infunda toate tevile si infrastructura. Deci? Ce solutii energetice aveti?
Postat 28 Martie 2012, 19:23 de gogul
Middle Ages are comming!
Energie geotermala? Pai ce se intampla in Felix e vina smecherilor care practica sportul national - furtul. Nu poti exploata geotermal daca nu infiltrezi apa la loc in sistem. A doua problema e ca degeaba infiltrezi ca apa are nevoie de un anumit timp in care sa se incalzeasca. Nu poti exploata la debite mari pentru ca nu ai facut nimic. Oradea nu poate sa se incalzeasca geotermal. Asta e o baliverna electorala domnule Vuscan. Omenirea e intr-un impas energetic si va fi mai rau cu fiecare an care trece. Exista alternative, dar sunt cel putin egale sau mai scumpe decat cele existente in momentul prezent. Masina electrica? La ce preturi au, iei una clasica si bagi combustibil clasic pana mori. Mai ganditi-va... Romania inca are gaz si petrol. Preferati sa exploatati sau sa cumparati de la altii? Asta pana gasiti alternative. Nu gasesc altii. Gasiti voi? Hai sictir!
Postat 28 Martie 2012, 19:14 de pepe
Middle Ages are comming!
Prin tehnici conventionale, nu se poate exploata zacamantul ca lumea. Chiar si prin fracturare se exploateaza pana la 90% din zacamant. Prin tehnici conventionale, poate nu poti scoate nici 30-40% din el. Forajele sunt extrem de costisitoare. Decat sa faci unul neprofitabil sau putin profitabil, mai bine nu faci deloc. Cum am mai spus...va incalziti pe lemne. Pana vin eu in Europa, va rog sa rezolvati problema energetica. Pana atunci stau la desteptii astia din Canada unde pretul energiei e de 2 ori mai mic si e din belsug. Aici se fractureaza. In Europa nu. Europa baga uraniu la cazan si arde padurile. Sunteti meseriasi! Baga la uraniu si va mai cresc 2 urechi pe c*r! Ce Alte solutii energetice aveti? Solara? Cat costa o gospodarie un sistem eficient? 20-30000 de euro? Merita? Eu imi fac ca am banii, dar altii ce fac? Stau la coada cand se taie gazul? Nu toti isi vor permite sa il plateasca. Merge lumea la tara... Middle ages! Beware!
Postat 28 Martie 2012, 19:08 de pepe
UNDE ESTI VUSCANE!!
Unde e VUSCAN cand chiar e nevoie de el. Trezirea!!!!!!!!!! @Gyorgy Tozser: Date obiective? Cand suntem condusi de asa mafioti? De unde draga mea? de unde. Poftim, artocol de azi: zf.ro/companii/guvernul-a-aprobat-concesiunile-petroliere-incheiate-cu-chevron-9447544 IA UITE CE ZICE: Anexa care conţine principalele prevederi ale celor trei acorduri încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron a fost clasificată SI Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare, şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică. SA FOLOSAESCA SI LA NOI TEHNICI CONVENTIONALE DRAGA MEA. Macar atat!
Postat 28 Martie 2012, 17:45 de Vuscan
S-au aprins...
...inainte de toate,spiritele.Lipsa de informatii,oferirea de informatii trunchiate si chiar \"secretosenia\" produc nelinisti firesti,temerile pot fi justificate sau ba.Fenomene precum cele prezentate in filmul \"Gasland\" au aparut in lume in multe locuri unde nimeni nici nu se gandea ca ar avea ceva de exploatat.Poluarea-cu tot soiul de porcarii,sub ochii nostri-este un fapt cotidian,omul fiind nevoit sa se adapteze ,adesea cu intarziere.Si pentru ca nu au aparut date care sa indice adancimea rezervelor,suprafetele perimetrelor,profilele geologice din zonele cu pricina (inclusiv grosimea straturilor de argile sau marne-frecvente in Bihor) etc.,o estimare obiectiva este imposibila.Placile tectonice din Vrancea se misca binisor de multa vreme,la adancime mult mai mare decat posibilitatile vreunei tehnologii de foraj cunoscuta momentan,astfel ca acest argument e putin copilaresc...Apoi:cine stie cate mari afaceri sunt finantate de fosti (sau actuali) ofiteri ai unor servicii secrete?..Uite ca deja niste planuri nu pot fi secrete si se discuta-pro/contra-despre ele.Avansam.
Postat 28 Martie 2012, 17:28 de gyorgy tozser
Tu glumesti 2
@ jujuboy 2 Tu de Baile Felix ai auzit? despre geologia zonei stii ceva? Ma faci sa rad. Eu lucram in domeniu, IN ZONA cand tu erai inca prichindel probabil.Hai ca ne-am distrat destul. Pune mana pe carte.
Postat 28 Martie 2012, 17:27 de ANTI SIST
Tu glumesti
@ jujuboy: "Nici o companie de petrol sau gaze nu va exploata in conditiile in care e posibila poluarea mediului." Serios? Dar atatea dezatre de pe platforme, sau care au implicat petroliere? Atatea musamalizari? Tu stii macar ce cocktail chimic e in apa aceea pompata?Afla copile ca am terminat la UPG in '76 (te las pe tine sa ghicesti profilul), nu te mai tot da marea savant in tehnici de extractie. Macar uitat-te la clipul indicat de interlocutorii nostrii: youtube.com/watch?v=9OGu2ylErNk . Ai dreptate, toti expertii consultati din FR sau BG is niste cretini, numai tu si cei din PL si USA sunteti desteptii lumii! Halal minte ai..
Postat 28 Martie 2012, 17:23 de ANTI SIST
cacao
Va mai amintiti de Accidentul de pe langa Ploiesti sau Pitesti? Nu mai stiu anul, dar era prin anii 90 sau pe acolo. Scoteau tiganii si taranii petrol cu galetile din gropi de 1-2m. A fost cel mai mare accident de acest gen din Europa de est. Si s-a intamplat in Romania... Succes la incalzitul de la soare si pe lemne. Veti ingheta langa calorifere iarna urmatoare! Mintea romanului ramane aceeasi! :)
Postat 28 Martie 2012, 17:11 de jurnalistul
cacao
Documenteaza-te! In America de nord se exploateaza zacaminte de acest gen in mod curent. Se foreaza sub balans, incat sa nu infiltreze fluidul de foraj in stratele invecinate. E un joc de interese imens cu atat mai mult cu cat Europa e dependenta de gazul rusilor si pretul combustibililor in Romania e cel putin dublu fata de alte parti ale lumii. Exploatarea gazelor de sist si a petrolului existent se poate face numai prin foraje directionale. Daca Romania nu adopta tehnologia, veti merge toti cu bicicleta si va veti incalzi la lemne care veti mai avea bani. Iar eu voi ramane tot aberant. Din pacate am lucrat in domeniu si stiu despre ce e vorba. Tu, in afara de faptul ca citesti presa care zice orice, ce faci in viata de zi cu zi??? Ai vazut in viata ta o platforma de foraj? Ai citit cum se foreaza? Ai vazut cum se foreaza? Daca nu...nu vorbi. Se poate interzice forajul de acst gen in caz ca zacamintele se afla la adancimi mici, nici si totul depinde de geologia zonei. Se face expertiza geologica si apoi se incepe treaba. Nici o companie de petrol sau gaze nu va exploata in conditiile in care e posibila poluarea mediului. Risca sa piarda mai mult decat castiga!
Postat 28 Martie 2012, 17:07 de jurnalistul
ABERANT
Aberant esti tu copile, nu toti francezii, bulgarii si alte natii inteligente care au interzis aceasta practica. Ia de aici capatana: business24.ro/macroeconomie/gaze-naturale/gazele-de-sist-joc-de-interese-sau-sansa-pentru-romania-interviu-business24-1510185
Postat 28 Martie 2012, 15:15 de ANTI SIST
ziaristii
Mama ce articol aberant. Astia vor face foraj directional si vor produce fracturare in roci. De cele mai multe ori se foloseste un fluid ce contine petrol, apa si chimicale si se numeste invert. Cine a scris articolul nu e documentat si pentru el totul e un mare secret, iar daca se vor exploata, va muri pentru ca se polueaza solul. Aoleu ce aberatie... Se foreaza la adancimi de km si vai draga, omul bea apa freatica fix de acolo. Aberanti mai sunt ziaristii!
Postat 28 Martie 2012, 15:04 de jurnalistul
@transportinoradea
HAIDETI SA FACEM O PETITIE oradea.ro/epetitii/public/petitii/addpetitie
Postat 28 Martie 2012, 12:24 de Dan
tara de prosti
N-am nici o indoiala ca se va incepe exploatarea, e o chestiune de o suma modica bine tintita. Romanului nu-i pasa de mediu, el are alte griji: trebuie sa tina un volan in maini si sa aiba unde parca. In rest fie ce-o fi. Plus ca mai inghite si aburelile de gen "modernizare", "amenajare" sau ïndependenta energetica" si e mandru de ele.
Postat 28 Martie 2012, 12:10 de AB
it is true
aici e videoul despre care se vb: http://youtu.be/9OGu2ylErNk
Postat 28 Martie 2012, 11:41 de transportinoradea.ro
hahha
aici e videoul despre care se vb: http://youtu.be/9OGu2ylErNk
Postat 28 Martie 2012, 11:41 de transportinoradea.ro
....
La articolele cu primar si alegeri sunt zeci si sute de comentarii...in 10 minute. La articolul de fata, care trateaza o tema FOARTE IMPORTNATA de-abia sunt 4 (inclusiv al meu). Asta spune multe! Vai slabi suntem!!! Bravo celor din Barlad ca au protestat..fiecare din cei 5000 de insi de acolo e un erou! Vai nou oradenilor, ce de cacat suntem. Civilizatie ZERO!
Postat 28 Martie 2012, 10:46 de Bogdi
NU exploatarilor
Nu vreau sa fie in Bihor si nicaieri in Romania astfel de exploatari. Sunt otrava pura. Sper sa nu se materializeze treaba!! VA ROG SA PASTRATI ACESASTA STIRE IMPORTNATA in antetul paginii..pt ca ne afecteaza pe toti cei ce locuim in aceste parti, si mai rau, PE GENERATIILE VIITOARE!!!!
Postat 28 Martie 2012, 09:36 de Adina
pericol pt felix
sunt pentru exploatarile de orice fel, avem nevoie de resurse insa doar daca se executa intr-un mod RATIONAL. in ceea ce priveste baile felix, ar fi o lovitura puternica pentru statiunea cu care ne mandrim, mai ales acum ca se afla in plina modernizare, iar acolo urmeaza a fi consolidat in acelasi timp cel mai important centru de recuperare din tara si nu numai. iar dupa cum stim, in romania pana si reabilitarea unui simplu drum se executa in conditii "barbare" (durata, mizerie, avarii la masini, semnalizare proasta) in batjocura cetatenilor care trebuie sa suporte conditii medievale in acelasi timp, presupun ca exploatarea gazelor de sist ar fi o adevarata catastrofa. acordurile ar fi date de catre functionarii astia "de plic', dupa bunul plac al companiilor, fara vreo clauza referitoare la protectia mediului sau a cetatenilor, ori dupa cum e cazul a potentialului turistic si ar urma vremuri nefericite pentru zonele respective.
Postat 28 Martie 2012, 09:00 de ioan si nu ion
SA VA VAD!!!
ACUM sa va vad ECOLOGISTILOR? Comentati ca se tau brazii, ca se distrug salciile, malurile etc. ACUM SA VA VAD PROTESTELE! Acum sa va vad opozitia fata de exploatarile astea a caror efecte sunt DEVASTATOARE!!! NU VREM EXPLOATARI DIN SIST!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 28 Martie 2012, 08:59 de ORADEA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON