URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 25 IULIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Două săptămâni la rând Cetatea a găzduit evenimente care au strâns spectatori cam cât jumătate din populaţia oraşului, semn că fortăreaţa are mare potenţial. Evident că pentru a pune în valoare obiectivul e nevoie de bani, dar mai ales de minte. Că bani au avut şi cei de la Consiliul Judeţean şi au reuşit să strângă câţiva rătăciţi care admirau alţi câţiva expiraţi aduşi pe sume grele de la Bucureşti.
Zic şi eu
Adrian Cris
Din 1996 încoace am prins mai bine de o duzină de prefecţi de toate felurile. De la ridicolul Dan Bălaş până la efemeri de avarie precum Valerian Ţibu ori Lucian Silaghi, tustrei ţărănişti. De la PDSR-istul "de omenie" Florian Serac, hârşâit şi hâtru deopotrivă, la împiedicatul său tovarăş de partid Ghiţă "Camdeodată" Sârb.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
I-aţi văzut pe cei care îl aplaudau pe Pomohaci, îi dădeau flori şi îi pupau mâna după un concert de folclor? Bag mâna în foc că sub baticurile acelea stau la umbră nişte aprige susţinătoare ale familiei tradiţionale, unse până în chiloţi cu mirul intoleranţei pentru cei care sunt altfel. Au tatuată familia tradiţională până în celula primordială şi să te ferească tata lui Iisus să zici altceva. Şi, totuşi, în cazul lui Homopaci regula nu funcţionează - pe el îl iubesc, îl respectă şi îl pupă, indiferent ce face în iatac.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre noua versiune de mobil a site-ului eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În această perioadă de criză politică la nivel guvernamental, revin în discuție ipotezele în care poate înceta madatul guvernului acordat în urma votului de investitură din parlament. În urma revizuirii din 2003, Constituția României este mult mai strictă cu privire la situațiile în care poate înceta acest mandat, primul ministru neputând fi revocat nici de președinte și, cu atât mai puțin, de partidul care l-a propus.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În viaţa de zi cu zi fiecare persoană adună frustrări: maşina nu are destulă benzină, vecinul porneşte bormaşina la ora 6 dimineaţa, iubita e rece de două săptămâni, la locul de muncă salariul este mic, iar colegii letargici. Nu e de mirare că unii oameni aleg mediul online drept ţeavă de eşapament a acestor frustrări. Internetul le conferă anonimitate în condiţiile în care, în viaţa reală, exprimarea liberă a acestor frustrări ar atrage după sine ostracizare socială.
11 Iulie 2017, 08:02

Şoseaua groazei: După ce a ucis 5 şoferi pe DN 79 cu insulele de calmare a traficului, Compania de Drumuri pregăteşte noi "crime" pe DN1 (FOTO / VIDEO)

Şoseaua groazei: După ce a ucis 5 şoferi pe DN 79 cu insulele de calmare a traficului, Compania de Drumuri pregăteşte noi 'crime' pe DN1 (FOTO / VIDEO) PĂZEA! Una dintre insulele prost gândite pe tronsonul bihorean al DN1 a fost făcută la intrarea în Tinăud dinspre Aleşd, la doar câteva sute de metri după cea de la ieşirea din oraş, în câmp şi în curbă. Fiind, ca toate celelalte, prea strâmtă, şoferii sunt nevoiţi să facă trei viraje pe o distanţă mai mică de 30 metri, ceea ce în cazul camioanelor şi TIR-urilor determină balansuri periculoase
Şoseaua groazei: După ce a ucis 5 şoferi pe DN 79 cu insulele de calmare a traficului, Compania de Drumuri pregăteşte noi 'crime' pe DN1 (FOTO / VIDEO) UNA CALDĂ, ALTA RECE. În Aleşd, la ambele extremităţi ale DN1 au fost amenajate insule cu margini teşite care şicanează traficul în mod corect, doar la intrarea în localitate (foto 1), nu şi la ieşire (foto 2). Execuţia e, totuşi, proastă: asfaltul din jurul insulei făcute între oraş şi comuna Tinăud a rămas cu o denivelare de circa 30 centimetri, suficientă pentru a dezechilibra un TIR la peste 50 km/h
Şoseaua groazei: După ce a ucis 5 şoferi pe DN 79 cu insulele de calmare a traficului, Compania de Drumuri pregăteşte noi 'crime' pe DN1 (FOTO / VIDEO) STRÂMTOARE LĂRGITĂ. Amplasată la 100 metri după insula de la intrarea dinspre Oradea, prima din celelalte patru din Aleşd e atât de strâmtă încât camioanele i-au ciobit deja bordurile, motiv pentru care executantul a şi rectificat-o, lărgindu-i trasa peste acostament, spre trotuar
Şoseaua groazei: După ce a ucis 5 şoferi pe DN 79 cu insulele de calmare a traficului, Compania de Drumuri pregăteşte noi 'crime' pe DN1 (FOTO / VIDEO) MICI ŞI DESE. Deşi au rost doar la intrarea în localităţi şi numai dacă drumul drept încurajează viteza, prima insulă din Auşeu dinspre Groşi este amenajată într-o curbă unde şoferii încetinesc, oricum, înaintea unui viraj la dreapta. A doua, după doar 50 metri, are trasa mai scurtă decât un autotren, aşa că la intrare TIR-urile tind s-o ia spre trotuar, iar la ieşire pe contrasens. CNAIR a "binecuvântat" localitatea cu nu mai puţin de şase asemenea şicane pe câteva sute de metri...

Greşelile multe şi dese, garanţia marilor insuccese. Asta ar trebui să fie deviza Companiei Naţionale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere - CNAIR (fosta Companie Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - CNADNR), care anul acesta, la fel ca anul trecut, n-a făcut niciun kilometru de autostradă, dar umple drumurile naţionale cu separatoare de sens şi cu insule de calmare a traficului până şi în interiorul localităţilor.

În Bihor, de-a lungul DN1, ce leagă nord-vestul ţării de Capitală, din Oşorhei până în Auşeu au fost făcute în ultimele trei luni 18 asemenea şicane, după un proiect vechi folosit acum patru ani pe DN79, recunoscut oficial ca periculos. Motiv pentru care, a aflat BIHOREANUL, proaspetele amenajări de pe şoseaua spre Cluj vor fi şi ele corectate. Alţi bani, altă "distracţie"...

Proiect greşit

În decembrie 2013, BIHOREANUL (facsimil) făcea bilanţul accidentelor înregistrate pe DN79 din Oradea până la ieşirea din judeţ, după ce drumul fusese împestriţat cu 14 insule de calmare a traficului la intrările şi ieşirile din Nojorid, Leş, Gepiu, Mădăras, Salonta, Ciumeghiu şi Avram Iancu: 5 morţi şi zeci de răniţi, plus mai mult de o sută de maşini avariate, inclusiv TIR-uri, pagubele fiind de ordinul milioanelor de euro.

În toate cazurile, consecinţele accidentelor puteau fi reduse dacă lucrările ar fi fost făcute corect. În baza unui proiect elaborat în 2010, însă, insulele au fost executate cu o geometrie greşită, cu formă ovoidală pe ambele sensuri de circulaţie, atât la intrarea în localităţi, unde şoferii trebuie să reducă viteza, cât şi la ieşire, unde ar trebui să poată accelera. Toate au fost făcute cu trasele scurte şi înguste, îngreunând excesiv şi periculos deplasarea vehiculelor mari, obligate fie să încalece marginile, fie să iasă pe acostament. Mai mult, în loc ca marginile să fie teşite, au fost delimitate cu borduri de 20-25 centimetri puse perpendicular pe carosabil, provocând ricoşarea maşinilor spre un impact mai serios.

"Numărăm morţi"

Silviu Popa, polițist rutier Bihor"Sigur că un şofer prudent, care reduce viteza, reduce şi riscul de accident. Dar faptul că nu toţi sunt precauţi nu înseamnă că insulele nu trebuiau făcute astfel încât să nu diminueze urmările accidentelor. Nu-i totuna că-ţi strici maşina sau că îţi pierzi viaţa", constata şeful de atunci al Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor, comisarul şef Silviu Popa (foto), care încă din faza de proiectare a semnalat problemele şi a refuzat să dea documentaţiei avizul, oricum consultativ.

Ulterior, când pe DN79 au început să moară oameni, ofiţerul a trimis Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj chiar şi fotografii şi desene tehnice cu insulele de pe şoselele din Ungaria, ca model: lungi, cu margini domoale, semnalizate şi iluminate. "N-am primit niciun răspuns, numărăm morţii", zicea şeful SPR Bihor, care în final a amendat CNADNR cu 4.000 lei din cauza pericolelor generatoare de accidente.

Abia în 2015, după insistenţele fostului prefect Claudiu Pop, CNADNR a refăcut insulele, instalând peste tot sisteme de iluminare, benzi rezonatoare şi, mai ales, "îndulcind" marginile prin înlocuirea bordurilor perpendiculare cu altele, dispuse oblic.

Perseverenţă în greşeală

Deşi orice om de bun-simţ ar putea crede că responsabilii între timp rebotezatei CNAIR au învăţat din erorile trecutului, şocant e că le repetă! Anul acesta, la comanda Companiei, s-au făcut 18 insule de calmare a traficului în patru localităţi de pe DN1 - Oşorhei (4), Aleşd (5), Tinăud (3) şi Auşeu (6) -  aproape identice cu cele iniţiale de pe DN79.

Excepţiile sunt puţine. Cele din Oşorhei sunt singurele cu dimensiuni suficiente pentru vehiculele grele, pentru că aici şoseaua e mai lată, iar cele două de la intrarea şi ieşirea din Aleşd au atât lungimea, cât şi forma corespunzătoare - ovoidală doar pe sensul de intrare în localitate, iar pe celălalt, de ieşire, cu trasa dreaptă, ce permite şoferilor să accelereze. De asemenea, marginile nu sunt cu borduri înalte şi drepte, ci teşite, ceea ce reduce riscul ca la impact maşinile să ricoşeze ca dintr-un zid.

Nu ne-a întrebat nimeni

Toate celelalte 12 insule din Aleşd, Tinăud şi Auşeu sunt, însă, grave pericole, după cum a constatat BIHOREANUL. Şi nu doar pentru şoferi, ci şi pentru pietoni. La Aleşd, cele trei din interiorul oraşului au fost amenajate pe treceri de pietoni, toate cu trasa prea scurtă şi îngustă. Ca urmare, camioanele şi TIR-urile fie reduc viteza chiar şi la 10 km/h, fie intră în balans, cu risc de răsturnare peste trecătorii de pe trotuarul de care insulele au fost apropiate.

"De peste 10 ani e vorba că ni se face şosea de centură, acum ne-am trezit cu insule", spune un localnic, nemulţumit că acestea sunt prea multe şi au bordurile prea înalte, efectul fiind încetinirea vitezei de deplasare fără eliminarea riscului de accidente.

Ioan Todoca, primar AleșdAutorităţile locale nu au fost consultate înainte de amenajare. "Ni s-a spus că se fac în punctele negre unde au fost accidente. Noi ne gândeam să rezolvăm problema prin semaforizare", spune primarul Ioan Todoca (foto).

CNAIR nici nu a prezentat alte variante, mai ieftine şi mai sigure, deşi în loc să comande insule putea amplasa pe carosabil, de pildă, aşa numiţi "poliţişti culcaţi". Nu doar că ar fi însemnat cheltuieli mai mici, dar ar fi obligat şoferii să încetinească fără a-i expune riscului de accidente. Pe ei înşişi şi pe pietoni.

"Arhipelag"

Faptul că responsabilii CNAIR au fost chitiţi din start pe soluţia insulelor reiese şi din realizarea acestora în locuri unde nu se justifică deloc. Astfel, la doar 250 metri de insula de la ieşirea din Aleşd a mai fost făcută încă una, înainte de intrarea în Tinăud, în câmp şi în curbă.

Rezultatul? Când trec pe aici, şoferii fac întâi un viraj la dreapta, apoi la stânga pentru a ieşi din trasă, iar în final încă unul la dreapta, pentru a se înscrie în curbă. Trei manevre în 20-25 de metri! Aberaţia e cu atât mai pregnantă cu cât în zonă nu se află nicio grădiniţă, şcoală, biserică, magazin sau instituţie.

Recordul de insule, un adevărat "arhipelag", se află însă în Auşeu, unde au fost înşirate şase asemenea amenajări pe doar câteva sute de metri. Una la circa 300 metri după cea de la intrarea în localitate, a doua la aproximativ 100 de metri distanţă, a treia după alţi 50 metri, a patra la vreo 20 de metri după precedenta, iar ultima cam la 80 metri.

Vor fi refăcute

Actualul şef al SPR Bihor, subcomisarul Adrian Cioară, a declarat BIHOREANULUI că insulele de pe DN1 se fac după proiectul din 2010 avizat cu observaţii în 2014. "Insulele de la intrarea şi ieşirea în localităţi au fost prevăzute cu margini teşite, iar cele din interiorul localităţilor cu borduri deoarece aşa s-a dorit, intenţionat, pentru reducerea vitezei. Ulterior, unde este loc, vor fi înlocuite cu sensuri giratorii", spune ofiţerul, adăugând că în opinia sa personală era totuşi mai bine ca toate insulele, inclusiv în localităţi, să aibă marginile teşite.

Eugen Cecan, Compania de drumuriBIHOREANUL l-a întrebat şi pe şeful DRDP Cluj, Eugen Cecan (foto), de ce, după experienţele de pe DN79, insulele de pe DN1 sunt făcute aproape la fel de prost. După ce a precizat că dispoziţia a dat-o conducerea CNAIR, directorul a furnizat o surpriză de proporţii: insulele vor fi refăcute! "Am sesizat că prezintă pericol de accidente şi am propus refacerea lor. S-a comandat şi un audit de siguranţă rutieră, dar încă nu se ştie când va fi gata", a spus Cecan, fără a oferi alte detalii. Adică întâi se face lucrarea, apoi analiza necesităţii ei...

Chiar şi numai acest lucru e suficient pentru ca orice contribuabil, şofer sau simplu pieton, să înţeleagă cu câtă responsabilitate îşi fac treaba şefii de la Drumuri şi cât preţ pun pe vieţile celor care le plătesc lefurile...


CONSECINŢE GRAVE
Ştiau ce au de făcut, dar degeaba!

Confruntată cu criticile şoferilor, dar mai ales cu evidenţa că pe tronsonul bihorean al DN79 au murit 5 persoane din cauza proastei proiectări şi construiri a insulelor pentru calmarea traficului, conducerea fostei CNADNR şi-a asumat responsabilitatea, indirect, abia în 2014, când şeful de atunci al Direcţiei pentru Siguranţa şi Monitorizarea Traficului Rutier îi trimitea omologului său de la Direcţia Generală de Infrastructură Rutieră o adresă internă pe tema reamenajării lor.

Respectiva adresă arăta că "în acest sens, se vor lua măsurile care se impun astfel încât toate insulele existente la intrarea în localităţi prevăzute pentru limitarea vitezei să fie reamenajate, şi anume să fie asigurată supralărgirea părţii carosabile, iar bordurile care le delimitează să fie teşite pentru a evita producerea unor evenimente rutiere cu consecinţe clare şi traficul pe drumul naţional european să se desăşoare în condiţii de siguranţă". Altfel spus, responsabilii de la Drumuri ştiau foarte clar care sunt problemele şi cum ar trebui ele remediate şi, cu toate acestea, la următoarele lucrări au repetat erorile!

Documentul a fost identificat de avocatul orădean Mircea Ursuţa, angajat de văduva unui şofer de TIR mort într-o insulă de lângă Gepiu, care a cerut Companiei despăgubiri de un milion de euro, plus plata unei rente lunare de câte 700 lei pentru cei doi copii minori, orfani de tată.


ORIGINALI
Fonduri UE, rezolvare RO

Spre deosebire de ţările civilizate, în România insulele de calmare a traficului par a avea rostul de a asigura "front de lucru" firmelor de consultanţă şi de proiectare abonate la comenzile Companiei de Drumuri.

Pe DN1, primele şicane de acest fel au fost amenajate după 2008, când Ministerul Transporturilor a alocat 88 milioane euro pentru "modernizarea infrastructurii pentru siguranţa circulaţiei în localităţile şi punctele negre de pe DN!", proiect finanţat parţial cu fonduri europene, în baza căruia până anul trecut au fost realizate 65 de insule în tot atâtea localităţi.

Din 2016, Compania a adăugat şi separatoare de sens, mai ales în judeţele Cluj, Mureş şi Ilfov, iar din primăvară continuă pe tot traseul amenajarea de insule. Nici una, însă, ca în Europa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Rusinos
Niste oameni total incompetenti,pina la urma si penali,cum a remarcat un antevorbitor....ceea ce nu spune nimeni, majoritatea victimelor au fost straini (tir Belarus rasturnat la intr. V.lui Mihai, tir Srb rasturnat la Piscolt, etc,etc),aceia nefiind obisnuiti cu astfel de porcarii...Macar de s-ar fi inspirat de la vecinii unguri putin, care la capitolul siguranta circulatiei (chiar daca mai nou au multe drumuri stricate) ne dau multe clase peste...cum sint facute acolo acele insule, cum sint trasate benzile, montate indicatoarele, etc... da, dar la ei Rendorseg are autoritate ,legea este sfinta, nu merge cu las ca merge si asa...daca totusi e adevarat ca Politia Rutiera nu si-a dat avizul , atunci cum de a fost posibila punerea lor in ,,circulatie,,???? Nu s- a comis o ilegalitate grosolana? Sintem tara unde autoritati ale statului nu au autoritate? E foarte trist ca se intimpla asemenea lucruri. Solutia cea mai simpla si mai ieftina era sa puneti camere peste tot, care depaseste 60 km/ h in localitate sa ia 500-1000 eur amenda si sa vezi pe urma cum se linisteste tot prostu....si astfel nu mai trebuie stat cu loganu pitit prin boscheti,ca e mai simplu sa stai in fata unor monitoare si sa trimiti plicuri cu amenda direct acasa la proprietarul masinii care nu respecta legea....e adevarat ca astea au si un ,,mare inconvenient,, adica transparenta totala, la camere degeaba le dai spaga, tot te inregistreaza
Postat 13 Iulie 2017, 10:28 de AdrianD
?
În Bihor, insulele de la intrarea în localități te obligă să reduci viteza, iar cele de la ieșire îți permit să accelerezi. Așa e normal și bine. În plus, bordurile nu sunt la 90 de grade, deci poți urca cu roate pe ele fără probleme dacă respecți viteza legală. În interiorul localităților, bordurile sunt la 90 de grade, dar nu pățești nimic dacă circuli cu 50 la oră. În Cluj însă e o cu totul altă treabă... Acolo toate-s la 90 de grade și să te ferească Dumnezeu să nu reduci viteza că ai sfeclit-o.
Postat 12 Iulie 2017, 08:01 de Shogun
Cativa dintre cei care au in atributii sa puna capat acestor crime!
Nu-i ştiu pe şefii parchetelor din Bihor! Nu-i nimic, nici ei nu ştiu legea! Sau dacă o ştiu, nu o aplică! Nu ştiu cine e şeful poliţiei Bihor, nu ştiu cine e adjunctul lui pe teme de circulaţie, aş putea afla uşor, dar nu mi-ar folosi la nimic. Ei tot asa vor actiona: vor pune radarul la cotitură şi aia-i ,,prevenţia”, îşi fac planul de încasări în câteva ore şi doar asta contează la raportari, BANII. Nu contează nici cine-i prefect şi nici cine e şef la judeţ. Oricum sunt castraţi, n-au cojones. Dacă ar avea ar încărca un buldozer pe trailer şi l-ar duce să radă porcăriile alea, să aducă drumul la stadiul iniţial. În continuare pt. toţi cei de mai sus voi cita din noul cod penal, cap.II Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, art. 339 Împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice ,,.. se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţă circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la liberă circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic.” Deci aveţi temeiul legal să vă implicaţi! Domnilor care ar trebui să vegheaţi la respectarea şi la aplicarea legii, puteţi să consideraţi articolul ca fiind un denunţ penal. Stiind cât sunteţi de scrupuloşi, să va dau temeiul legal pt. a purcede la treabă. Potrivit legii (art. 221 din Codul de procedura penală) organul de urmărire penală este obligat să se sesizeze din oficiu atunci când află pe orice altă cale (altă cale decât plângerea sau denunţul) că s-a săvârşit o infracţiune. Articolul cuprinde descrieri exacte şi detaliate ale unor fapte şi indică dovezi certe, probe concrete şi verificabile, care atestă existenţa faptelor relatate şi el poate fi valorificat ca temei pentru sesizarea din oficiu.
Postat 11 Iulie 2017, 11:48 de pinonel
conter
FOTO BIHOREANUL
 • Imagini din campingul devastat de furtună din Bulz: Salvatorii au prezentat bilanţul primei intervenţii de Cod Roşu din Bihor (FOTO)
 • La acte, încolonarea! Sute de bihoreni aşteaptă zilnic, ore în şir, la cozile de la Paşapoarte şi RAR (FOTO)
 • Toţi turiştii au plecat din Bulz. Prefectul Ioan Mihaiu: 'Zona arată dezastruos' (GALERIE FOTO ȘI VIDEO ȘOCANT)
 • Vor să-i dea ani lui Tudor! O gaşcă de orădeni a sărbătorit, în Piaţa Unirii, ziua unui prieten bolnav de leucemie (FOTO/VIDEO)
 • În cinstea eroilor: Poliţiştii bihoreni şi-au comemorat colegii morţi la datorie (FOTO/VIDEO)
 • „High la munte”, la Vârtop! Distracţie la maxim şi adrenalină, fără caniculă (FOTO/VIDEO)
 • Târgul tradiţiilor. Meşterii populari îşi aşteaptă clienţii în Parcul Bălcescu (FOTO)
 • A venit apa şi i-a luat! Trei copaci s-au prăbuşit pe şantierul de pe malul stâng al Crişului (FOTO)
 • La 4.810 metri înălţime: Doi soţi orădeni au ajuns pe 'acoperişul Europei', vârful Mont Blanc (FOTO)
 • 'Amazoana' din Săcueni: O tânără din Bihor moşteneşte cea mai mare herghelie privată din ţară (FOTO/VIDEO)
TIMP LIBER
Timp liber
CURS VALUTAR
 • 1 USD = 3.9166 RON
 • 1 EUR = 4.5656 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON