URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2016, 17:43

Știința, punte peste Prut: Centrul de Studii Interdisciplinare a aniversat cinci ani de activitate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moment aniversar, miercuri, la Biblioteca Universităţii din Oradea, unde Centrul de Studii Interdisciplinare "Silviu Dragomir" Oradea-Chişinău a marcat cinci ani de existenţă. Evenimentul, care s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, s-a dorit în acelaşi timp o pledoarie pentru ca la Oradea să existe un institut de cercetare aflat sub egida Academiei Române.

"Am făcut multe"

Gazda evenimentului, în acelaşi timp directorul Centrului, Sorin Şipoş, a vorbit, în deschidere despre legăturile dintre Centru şi Universitate cu alte entităţi de învăţământ şi cercetare, dar şi cu Academia Română. "În cei cinci ani am făcut multe lucruri, însă am dorit să facem mult mai multe (…) Acum, la aniversare, avem alături oameni dragi nouă", a spus Şipoş. Acesta a mai vorbit despre nevoia apropierii culturale dintre românii aflaţi în toate regiunile, dar şi despre îmbunătăţirea metodelor de cercetare şi promovarea interdisciplinarităţii. Pentru cei tineri, Centrul trebuie să devină un "atelier de lucru", motiv pentru care studenţii masteranzi şi doctoranzi sunt implicaţi în activităţile sale.

Cuvântul de salut din partea conducerii Universităţii a fost rostit de către rectorul acesteia, Constantin Bungău: "Eu consider că învăţământul leagă cel mai bine România de Moldova. Aici avem fapte, acţiuni, elemente identice din multe puncte de vedere, pentru că şcoala se face la fel acolo şi aici şi dă societăţii ceea ce are de valoare".

Ambii vorbitori au subliniat atât necesitatea existenţei unui institut al Academiei Române în Oradea, dar şi nevoia ca institutul în sine să preia tineri care să-i ducă activitatea mai departe. Un astfel de institut s-ar putea constitui pe structura actualului Centru, care ar primi astfel posibilitatea extinderii proiectelor de cercetare, respectiv ar putea beneficia de sprijin instituţional şi financiar sporit pentru a-şi atinge scopurile.

Activităţi locale şi parteneriate internaţionale

Unul dintre partenerii de peste hotare al Centrului este Igor Şarov, viceministru al Ministerului Culturii din Republica Moldova. Acesta a vorbit despre "efortul oamenilor care au pus mult suflet de-a lungul timpului pentru realizarea proiectelor Centrului". Din partea Senatului universitar a vorbit Simona Vicaş, preşedintele Comisiei de Cercetare Ştiinţifică, care a arătat că mediul academic şi publicul are obligaţia să aprecieze eforturile depuse de către membrii Centrului.

Un alt partener al Centrului de Studii Interdisciplinare este Centrul de Studii Euroregionale, iar despre această colaborare a vorbit decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga. Acesta a arătat că "profesorii facultăţii sunt cei care dirijează şi deschid perspectivele studenţilor dincolo de limita geografică a Crişanei, către Transilvania şi Republica Moldova". De asemenea, a vorbit despre "generaţia tânără" de profesori ai facultăţii, care şi-au internaţionalizat activitatea, în contextul apropierii spirituale dintre România şi Republica Moldova.

La finalul evenimentului, Centrul şi-a premiat câţiva dintre parteneri cu diplome de merit.

Centrul de Studii Interdisciplinare a fost înfiinţat în anul 2011 sub denumirea Centrul de Studii Imperiale în cadrul Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale. Centrul funcţionează sub patronajul ştiinţific al Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, este o entitate aflată, din anul 2013, sub egida Academiei Române şi poartă numele istoricului Silviu Dragomir. Până acum, activitatea Centrului s-a concretizat prin numeroase conferinţe şi volume publicate, în prezent având un sediu propriu, dotat cu 1.200 de cărţi. Direcţiile de cercetare sunt diverse, pe diferite perioade istorice, respectiv pe spaţiul geografic al Crişanei în mod deosebit. Între colaborări le amintim pe cele cu Universitatea de Stat din Chişinău şi cu Universitatea din Padova.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON