URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2012, 12:22

"Bătaie" pe Şcoala Dacia: 88 de copii recenzaţi pentru clasa întâi, 115 înscrişi

Pe 16 martie s-a încheiat prima etapă a înscrierilor pentru clasa pregătitoare şi clasa întâi. În judeţul Bihor, au fost înscrişi 2.939 de copii în clasa pregătitoare şi 4.841 în clasa I, rămânând 2.481, respectiv 2.553 de locuri libere.

"Locurile în şcoli sunt mai multe decât numărul copiilor recenzaţi, aşadar din acest punct de vedere nu sunt probleme. Putem să dăm asigurări că toţi copiii vor avea loc în şcoli", a declarat inspectorul general Dorel Luca, marţi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că în prima perioadă de înscrieri nu s-au înregistrat probleme, ori sesizări din partea părinţilor.

Printre cele mai căutate şcoli s-a numărat Şcoala Gimnazială Dacia, care a avut 64 de copii înscrişi în clasa pregătitoare şi 115 înscrişi în clasa I. "La Şcoala Dacia, aveau 88 de copii recenzaţi pe circumscripţie pentru clasa I şi s-au înscris 115. Aici ori unitatea şcolară nu a făcut recensământul ca la carte, ori părinţii au apelat la acea stratagemă de a-şi face flotant în zonă. Şi n-avem ce să facem în această situaţie", a explicat şeful Inspectoratului Şcolar metoda găsită de părinţi pentru a păcăli sistemul şi a le asigura un loc micuţilor la şcoala dorită.

Totuşi, încă de la început Dacia a cerut mai multe clase, aşa că la începerea celei de-a doua etape de înscrieri (care are loc în perioada 20-27 martie şi este destinată celor care doresc să-şi înscrie copiii la o altă şcoală decât cea de circumscripţie), unitatea de învăţământ avea 11 locuri libere la clasa pregătitoare şi 10 la clasa I. "În cazul în care la anumite şcoli va exista o inflaţie de solicitări, la cererea unităţilor şi dacă deţin spaţiul necesar, pot fi aprobate noi clase", a precizat Luca.

Căutate au fost şi şcolile confesionale, la care s-a putut înscrie oricine, căci, potrivit lui Luca, nu au avut atribuite circumscripţii. Liceul Greco-Catolic şi-a ocupat toate locurile din prima etapă, în timp ce la Liceul Penticostal Betel mai rămăseseră 15 locuri în clasa pregătitoare, respectiv 3 în clasa I, iar la Don Orione câte unul.

La extrema cealaltă se află Şcoala Gimnazială Lucreţia Suciu din Velenţa: 2 copii înscrişi în clasa pregătitoare şi 4 în clasa I.

În aceeaşi conferinţă de presă, Dorel Luca a precizat că s-a finalizat înscrierea online în Corpul de Experţi în Managmentul Educaţional, la care orice cadru didactic care îşi doreşte să fie director trebuie să acceadă, conform noii Legi a Educaţiei.

Pentru a putea face parte din acest registru naţional, cadrele didactice trebuiau să se înscrie online în perioada 27 februarie-12 martie şi să-şi depună până pe 20 martie dosarul la IŞJ Bihor. Pentru a fi considerat eligibil dosarul trebuie să adune 70 de puncte câştigate prin îndeplinirea mai multor criterii, printre care să aibă calificativul "Foarte Bine" pe ultimii 4 ani, să fi absolvit un masterat în managment sau mai multe module în acest domeniu, etc. Din Bihor s-au înscris 520 de persoane, urmând ca lista cu cei acceptaţi să apară pe 9 aprilie.

În acest an se vor organiza concursuri pentru toate posturile de director din judeţ, mandatele actuale expirând în luna mai, respectiv în luna decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
v
Domnul \"parinte\" , nu stiu la ce piata te referi si nici nu ma intereseaza, pentru ca habar nu ai cu cine vorbesti, si eu stiu bine ce vorbesc, pentru ca vorbesc din \" interior \" daca intelegi ce inseamna! Din partea mea ma doare in cot care pe unde isi inscriu copii, daca s-ar interesa si pe parcursul anului scolar la fel de intens cum ii intereseaza acum inscrierea, atunci ar fi super! Cat despre reclama adusa scolii, nu trebuie sa o faca nimeni, singuri isi fac reclama! O zi buna!
Postat 23 Martie 2012, 09:41 de delia
reclama
@ koko si delia. Daca nu va pricepeti taceti dracu din gura. Ce reclama i-ai facut scolii Dacia fara sa vrei spunand ca de acolo ies viitorii ministrii si politicieni. De fapt asta este realitatea. Sa vezi acum aflux de candidati la aceasta scoala. Iar cu prostia ca invata copilul in orice scoala numai sa vrea, s-o crezi tu si colegii tai din piata.
Postat 23 Martie 2012, 09:30 de parinte
v
Nu stiu cum si de ce, apartinem de Scoala Dacia, desi suntem destul de departe de ea, dar nici nu mi-am recenzat copilul acolo si nici nu l-am inscris acolo, avem mai aproape de noi alta scoala la fel de buna. Ce nu stiu unii parinti e ca , daca vrea copilul sa invete invata in orice scoala , nu trebuie sa scrie pe ea nu stiu cum sau ca daca acolo sunt numai copii de VIP trebuie sa fie si al meu acolo. Pareri si pareri, o zi buna! CONCLUZIA : mai este un loc liber la Scoala Dacia, locul copilului meu!
Postat 22 Martie 2012, 10:13 de delia
scoala dacia-scoala spagilor
Inghesuiala mare la scoala "spagii" si "atentiilor".Absolventii acestei scoli vor fi viitorii "ministrii si politicieni" ai tarii.Daca peste 10-20 de ani vom mai avea vreo tara.
Postat 20 Martie 2012, 21:21 de koko
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON