URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2016, 18:18

Tu ştii să înoţi?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Campionatul Naţional de Înot pentru Cadeţi, ediţia 2016, organizat în premieră la complexul sportiv din incinta Aquaparkului, s-a demonstrat că pentru iubitorii nataţiei din Oradea şi din ţară capriciile vremii nu contează. La deschiderea oficială s-au rupt norii, iar avertizările meteo ne-au spus că nu avem ce căuta afară timp de două zile.

N-a fost o problemă, bazinul acoperit era la doi paşi! Mutarea competiţiei a fost rapid acceptată: toţi cei prezenţi, sportivi şi spectatori, mari şi mici, de la cei din Bucureşti până la cei din Kolozsvar, au ajutat consistent gazdele orădene să mute toate "catrafusele". Atunci m-am convins că există mulţi tineri dedicaţi acestui sport.

Apa nu este un element vital doar pentru înotătorii de performanţă, ci pentru fiecare dintre noi. Suprafaţa Terrei e acoperită de apă în proporţie de două treimi şi gheţarele încă nu s-au topit. Corpul uman este 70% apă. Unul dintre cele trei Crişuri, cel Repede, trece prin Oradea, de fapt oraşul s-a construit pe malul acestui râu splendid. Primul sportiv român care a reuşit să înoate 100 de metri în mai puţin de 1 minut era un sportiv din Oradea, Schier Herman. Şi atunci nu pare de-a dreptul firesc ca fiecare orădean, mic sau mare, să înveţe să înoate?

Înotul este cel mai sănătos sport. Îţi pune toată musculatura la treabă, iar plămânii cresc instantaneu, accelerând respiraţia şi implicit circulaţia sanguină. Aşadar, în apă nu trebuie doar să visăm la medalii olimpice, ci să ne punem creierul la treabă. S-ar putea să funcţioneze mult mai bine.

Cele mai bune argumente pentru beneficiile înotului mi le-a oferit fiica mea, Ingrid: "Apuci! Orice om are nevoie de apă, pentru a-şi potoli setea, pentru a găti, a se spăla. Dar pentru mine înseamnă mult mai mult. Înotând, pot fi eu însămi, pot să-mi descopăr toate puterile în apă. Când înot, uit de lumea din jur, cu problemele ei cu tot"...

Încet, dar sigur, vacanţa de vară se încheie. Aşadar, gata cu scuzele şi capul sub apă!

Huszár István
Consilier local UDMR

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Lectia de inot.
Unde se poate invata in Oradea inotul in ape tulburi ? Ma intreaba copilul,d-aia..
Postat 15 August 2016, 15:58 de Iness
strand la apa
Si unde ar vrea domnul consilier sa inotam? In ciupercaria din Iosia sau in Cris la Silvas?.. ca de strand in Oradea nu mai poate fi vorba atata timp cat l-am transformat in aquapark ce se va deschide la anu' si la multi ani?!
Postat 15 August 2016, 10:55 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON