URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2015, 07:17

Oradea, te iubesc! Ce mesaje s-au strâns, de referendum, în cartea deschisă în faţa Primăriei

Oradea, te iubesc! Ce mesaje s-au strâns, de referendum, în cartea deschisă în faţa Primăriei MESAJ DE LA PRIMAR. Unul dintre primii semnatari ai cărţii de onoare a fost primarul Ilie Bolojan, care nădăjduia să pună o piatră la temelia Oradiei Mari. Deocamdată, o speranţă deşartă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că dragostea se demonstrează, nu se declară. Dar uneori ajută şi să o spui, măcar pentru a-ţi uşura sufletul. Zeci de orădeni şi-au declarat, negru pe alb, dragostea pentru oraşul lor în cartea Oradiei Mari ce a fost deschisă în faţa Primăriei în ziua referendumului pentru unirea Oradiei cu comuna vecină Sînmartin.

Prezenţa de sub 30% din secţiile de vot a făcut ca referendumul să fie invalidat, iar fuziunea să rămână doar un proiect. Asta nu şterge, însă, şi mesajele pe care locuitorii urbei le-au lăsat...

Să ne creşti mare!

Primul mesaj din cartea oraşului a fost lăsat de deputatul liberal Ioan Cupşa, orădean prin adopţie. "Oradea, mulţumesc că m-ai primit, mulţumesc că am devenit orădean!", a scris parlamentarul născut în judeţul Mureş.

Pe pagina imediat următoare a semnat şi primarul Ilie Bolojan. "Am votat azi cu speranţa că votul meu va fi una din zecile de mii de pietre de temelie puse azi şi în 10 mai la dezvoltarea oraşului nostru. Dumnezeu să te aibă în pază, Oradea!", a scris edilul.

Alţi orădeni au fost şi mai succinţi. "Oradea... să ne creşti mare!", a fost mesajul lăsat de o anume familie Trif. "Am votat în 10 mai şi în 14 iunie pentru ca voi, copiii noştri, să aveţi condiţii mai bune de trai într-un oraş mai mare şi mai prosper. Vrem Oradea Mare!", au scris Oana şi Adrian Nicula.

Mesaj peste decenii

Şi alţi semnatari au scris clar că au votat pentru viitorul copiilor lor, ca aceştia să aibă un oraş în care să poată creşte şi să se poată dezvolta. Ba chiar în carte au semnat şi câţiva copii, care au spus acelaşi lucru: că vor un oraş mare.

Consilierul local Cristian Puşcaş, care s-a semnat alături de soţia Bianca şi de fiul Sebastian, a avut un mesaj atipic, adresat direct orădenilor din 2115: "Să vă aduceţi aminte cu drag de noi şi să fiţi convinşi că am făcut tot ce ne-a stat în putinţă ca Oradea noastră frumoasă să fie o casă bună pentru toţi şi pentru fiecare".

City-managerul Eduard Florea s-a semnat şi el, împreună cu familia. "Oradea merită să fie un oraş mare, puternic şi valoros. Dar la fel de important este de a avea o comunitate unită. De aceea la sfârşitul acestei zile ne dorim ca dincolo de exclamaţia "ne-am unit" să stea un neam unit", a transmis familia Florea, lângă o hartă (foto) desenată de copii cu Oradea Mare.

Poftiţi, domnule primar!

Un mesaj inedit a fost cel al Manuelei Gavriş, care a mulţumit Primăriei că i-a dat subiect pentru lucrarea de licenţă: alipirea Sînmartinului de Oradea. "Cred în acest fel de practici de fuziune, mai ales după ce am citit nenumărate articole cu exemple de comasări în alte ţări", a scris studenta.

O altă orădeancă, Gabriela Szabo, a ţinut să-i mulţumească în scris primarului pentru că a primit un loc în căminul social Candeo, ba chiar să-l invite pe edil în vizită în locuinţa ei! Femeia l-a asigurat pe Bolojan că şi ea, şi soţul ei au votat şi susţin unirea.

Mesaje bilingve

Cartea Oradiei Mari conţine şi câteva mesaje în maghiară, chit că politicienii unguri şi-au îndemnat electoratul să boicoteze referendumul. "Iubesc Oradea şi ar fi bine să fie mai mare", s-a iscălit dr. Lőrincz Ágnes. Altcineva, care s-a semnat doar cu iniţialele M.K., a scris tot în maghiară că Oradea n-ar trebui să fie mai mare, ci mai ordonată. Mulţi alţi orădeni s-au rezumat să declare, în română, maghiară sau engleză, că sunt mândri că sunt locuitorii oraşului.

Cartea nu are mesaje anti-unificare ori care să critice oraşul, unul singur remarcându-se prin patimă. Un anonim i-a transmis primarului Ilie Bolojan că ar trebui să-i fie ruşine pentru ilegalităţile comise şi că îi doreşte să-l ia DNA-ul şi să-i dea "mulţi ani cu executare".

Judecata de după

Pe ultima pagină iscălită a cărţii, o orădeancă a scris un mesaj al cărui sens a fost însă deturnat de invalidarea referendumului. "Sper ca generaţiile următoare să nu fie dezamăgite de alegerea noastră. Sper să le lăsăm un oraş mai mare, mai frumos şi mai prosper", a scris Adriana D., lăsând să se înţeleagă că a crezut în succesul referendumului şi al unirii.

Până la urmă, orădenii viitorului au motive să fie dezamăgiţi. Dar nu de alegerea celor care au votat şi care au vrut înfăptuirea Oradiei Mari, ci tocmai de alegerea celor mai mulţi dintre orădeni de a sta acasă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
...
Puterea unei comunitati sta fundamental in modul in care fiecare se priveste pe sine. Cu o civilizatie relativ noua o gandire scurta, spus intr-un mod elegant.
Postat 30 Iunie 2015, 11:48 de Klaus_Sebastian
?????????????????????
...da... se mai pot scrie mesje?Primarului?De bine,de ...dulce?
Postat 30 Iunie 2015, 09:34 de grigore
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON