URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2016, 10:51

Oradea ieri, Oradea azi: Piaţa Ferdinand

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1907. Piaţă în construcţie

O privire aruncată pe hărţile din secolul al XIX-lea scoate la iveală că actualul amplasament al Pieţei Regele Ferdinand I era o simplă întretăiere de străduţe. Zona făcuse parte din fosta localitate Olosig, alipită la Oraşul Nou, Subcetate şi Velenţa prin 1860.

Locul a primit statutul de piaţă publică imediat după momentul unificării urbei, reprezentând un cap de pod aflat în oglindă cu Piaţa Unirii. Din acest motiv, arhitecţii din perioada austro-ungară au căutat să conceptualizeze un spaţiu public potrivit activităţilor culturale şi recreative. În jurul anului 1895, singurele clădiri de dimensiuni mai mari din această zonă, prevăzute cu magazine şi restaurante, erau Palatul Levay şi Hotelul Rimanóczy, restul pieţei fiind alcătuit din case modeste, cu un singur nivel.

Începând din 1899, a demarat un program de construcţii menit să transforme simpla intersecţie într-o piaţă publică monumentală. Clădirea Teatrului a fost ridicată odată cu Palatul Bazar, urmând Hotelul Pannónia (fostul restaurant Transilvania), Palatul Sztarill (Astoria), Casa de Economii a Comitatului Bihor, Casa Poynar şi Casa Kolozsvary. În 1906 a fost dată în exploatare şi o linie de tramvai care străbătea piaţa şi care a constituit în epocă o atracţie în sine.

2016. Un viitor spaţiu pietonal

În perioada austro-ungară, actuala Piaţă Ferdinand purta numele Bémer, iar în cea interbelică Regina Maria. În anul 1921, în faţa Teatrului a fost amplasată statuia ce o reprezenta pe suverana României, înlăturată apoi şi înlocuită cu bustul scriitorului Szigligeti Ede. Piaţa era cunoscută atunci pentru cafenelele şi restaurantele cu bun gust, precum Pannónia sau Emke.

În perioada comunistă, în centrul Pieţei, redenumită Stalin şi apoi Republicii, a fost amplasat un obelisc dedicat Armatei Sovietice. Tramvaiul a dispărut din peisaj la sfârşitul anilor ´80, iar în 2012 locul ocupat de obelisc a fost luat de noua statuie a Reginei Maria. De-a lungul ultimelor decenii, o singură construcţie nouă a îmbogăţit peisajul - clădirea Modex cu cinematograful Transilvania, ambele ridicate la finele anilor ´60.

În prezent, piaţa îşi caută parcă strălucirea de odinioară, faptul că este mai mult o intersecţie decât o piaţă publică determinând autorităţile locale la regândirea spaţiului. Un proiect de pietonalizare a Pieţei a fost prezentat în anul 2012, prevăzând închiderea străzii Madach Imre şi realizarea unui spaţiu verde în jurul statuii Reginei Maria. În plus, lângă Palatul Bazar ar urma să fie amplasat un tramvai-restaurant.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Câteva mici completări
În faţa Teatrului INIŢIAL era deja bustul lui Szigligeti Ede (dezvelit în 1912) în locul căreia s-a ridicat statuia Reginei Maria în 1921. O nouă schimbare a avut loc în 1940, când - fiind perioada fascismului - şi piaţa a fost rebotezată pentru câţiva ani pe numele lui Horthy Miklós.
Postat 18 Decembrie 2016, 14:40 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON