URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2016, 13:00

Oradea ieri, Oradea azi: Eliberarea oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1919. Oradea sub regim bolşevic

După Unirea din 1 Decembrie 1918, integrarea Oradiei şi a teritoriului din jurul oraşului în România Mare a fost un proces lung şi dificil. Pierderile teritoriale ale Ungariei au stimulat nevoia unei schimbări la conducere, iar Kun Béla, viitorul lider comunist, vedea statul ca pe unul sovietizat, cooperativizat, naţionalizat, în care proletariatul să deţină puterea.

Ideea s-a concretizat din 21 martie 1919, când social-democraţii şi comuniştii, prin noul guvern de la Budapesta, au instaurat "dictatura proletariatului", Ungaria devenind o "republică a sfaturilor", un stat comunist de inspiraţie leninistă. Oradea a stat sub acest regim până pe 18 aprilie 1919. Organul de conducere local a fost "Sfatul administrativ al muncitorilor şi soldaţilor", prezidat de Katz Béla.

S-au înfiinţat inclusiv "tribunale revoluţionare" care îi condamnau pe cei bănuiţi de opoziţie la regim. Între restricţiile impuse atunci orădenilor se număra inventarierea şi depozitarea tuturor rezervelor de cărbune şi lemn, confiscarea telefoanelor şi redactarea tuturor telegramelor exclusiv în limba maghiară. Portretul lui Lenin fusese fixat pe faţada primăriei, iar pe clădirile din oraş erau arborate steaguri roşii.

Bustul lui Traia Moşoiu la Oradea2016. Traian Moşoiu: fapte şi ecou

În luna aprilie 1919, preconizatul atac al Armatei Române pentru eliberarea Oradiei se apropia tot mai mult, astfel că în oraş au fost concentrate trupe străine, iar numărul înrolărilor în armata roşie de aici a crescut. Oradea devenea un oraş izolat şi militarizat. Armata Română avansa dinspre Ciucea, iar între Oradea şi Oşorhei se construiseră tranşee.

În noaptea de 18/19 aprilie s-a declanşat o acţiune antibolşevică, generalizată apoi în lupte de stradă, încheiată odată cu intrarea în oraş a trupelor române conduse de generalul Traian Moşoiu (foto). Predarea oraşului s-a făcut pe 20 aprilie, în ziua de Paşte, fostul primar Rimler Karoly revenind la putere şi deschizând Primăria noilor autorităţi române. În câteva zile, Oradea făcea trecerea către administraţia românească, însuşi Moşoiu conducând o perioadă destinele oraşului.

După 1990, în faţa fostului palat al Garnizoanei a fost amplasat un bust al generalului Moşoiu, dublat de un altul la mică distanţă. Numele comandantului a fost dat sălii mari de şedinţe a Primăriei şi unei străzi din centrul oraşului. La fiecare 20 aprilie aniversar, la manifestări participă corul bărbătesc înfiinţat la Oradea sub numele lui Moşoiu în 1991.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON