URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2017, 17:21

O specialistă explică de ce se reciclează DEEE-urile: „Deşeurile electrice sunt toxice pentru mediu”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De zece ani de zile, firma Bene Internaţional adună din Oradea echipamentele electrice şi electronice defecte sau învechite. Singurul operator autorizat din judeţ pentru colectarea şi tratarea acestui tip de deşeuri, societatea are un parteneriat cu Primăria, în baza căruia adună de la orădeni DEEE-urile, fără a le cere vreun leu.

„Această activitate o plătesc asociaţiile care colectează banii din timbrul verde”, explică Matyasi Győrgyi, responsabilul de mediu al firmei Bene Internaţional.

„Amenzile sunt usturătoare”

- Legea le interzice românilor să arunce deşeurile electrice la gunoi, cerându-le să le predea doar firmelor autorizate în colectarea lor. De ce este atât de importantă reciclarea DEEE-urilor?

- Pe lângă că ele conţin componente care pot fi reciclate, majoritatea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice au şi componente periculoase, de exemplu plumb sau praf fluorescent, care pot provoca iritaţii ale pielii şi care, ajunse în sol sau apă, sunt toxice pentru mediul înconjurător. În plus, de anul trecut, legislaţia din România prevede şi amenzi mari pentru cei care aruncă la gunoi DEEE-uri. Pentru cetăţeni amenzile sunt până la 500 lei, dar pentru firme sunt usturătoare, încep de la 20.000 lei.

- Ce fel de deşeuri electronice se pot recicla?

- Prin noi, se poate recicla orice echipament electric şi electronic care se foloseşte pe bază de curent sau baterie. Pentru baterii, neoane, becuri şi produse frigorifice noi suntem doar colectori, le depozităm temporar şi le trimitem mai departe la fabrici specializate în dezmembrarea lor.

Gratuit pentru toţi orădenii

- Lunar, Primăria şi Bene Internaţional deschid în oraş containere anume amplasate pentru colectarea DEEE-urilor. De ce este Bene Internaţional firma care adună aceste deşeuri?

- Noi am fost prima firmă din Bihor care a acţionat pentru colectarea de DEEE-uri, introducând de la începutul anilor 2000 conceptul de buy-back pentru clienţii noştri, adică o reducere oferită pentru un aparat vechi predat la achiziţionarea unui produs nou. De asemenea, suntem singurul centru municipal şi judeţean de colectare DEEE-uri, autorizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. În anul 2007, am început campaniile de colectare cu Primăria, în baza unui parteneriat care nu presupune costuri. În baza acestui parteneriat, noi asigurăm colectarea şi transportul DEEE-urilor din containerele care sunt deschise, de regulă, în prima sâmbătă din fiecare lună, dar şi de la domiciliul orădenilor sau de la sediile firmelor din oraş.

- Dacă pentru orădeni este gratuită, totuşi, cine plăteşte această colectare?

- Noi primim bonificaţii de la asociaţiile care colectează timbrul verde. Un exemplu este RoRec, o organizaţie non-profit formată din 11 cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România.

- Câte deşeuri se strâng în aceste containere?

- Mai demult erau cantităţi semnificativ mai multe, acum vorbim de două-trei tone pe lună.

Dezmembrate, sortate, reciclate

- Ce se întâmplă, concret, cu aparatele vechi, după ce le ridicaţi?

- Le ducem la depozitul nostru din Tileagd, unde avem o linie semiautomatizată de dezmembrare. Se separă pe componente, pe care noi le trimitem la clienţi care sunt autorizaţi să le recicleze. Urmează să mai deschidem un depozit similar şi la Santău.

- Ce elemente se recuperează din DEEE-uri?

- Se pot reutiliza materialele feroase, neferoase, sticla şi majoritatea plasticelor. Noi nu avem tehnologia necesară, dar din plăcile de bază de la calculatoare sau din procesoare poate fi recuperat şi argintul.

- Ce are de făcut un orădean care a ratat ziua în care s-au deschis containerele, dar are de aruncat un monitor, de exemplu?

- Poate să ne sune şi noi preluăm de la domiciliu aceste echipamente. Numerele de telefon la care ne poate contacta sunt 0259-406.276, 0731-372.103 şi 0728-908.081. În aproximativ 3-4 zile vom ridica gratuit aceste deşeuri.

- Ce soluţii au persoanele juridice care au aparatură de aruncat?

- La fel ca persoanele fizice, pot să ne cheme la sediul lor, gratuit. Dacă au periodic astfel de deşeuri, putem încheia şi un contract cu titlu gratuit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON