URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2014, 09:33

Marea dereticare: Timp de 6 săptămâni, RER Ecologic Service ridică, gratis, toate deşeurile voluminoase şi vegetale

Marea dereticare: Timp de 6 săptămâni, RER Ecologic Service ridică, gratis, toate deşeurile voluminoase şi vegetale FĂRĂ PLATĂ. În campania de curăţenie generală, orădenii pot scăpa gratuit de toate deşeurile mari pe care altfel n-ar avea cum să le arunce fără să plătească. Tot fără plată se vor colecta şi deşeurile vegetale

Ca în fiecare an, venirea primăverii aduce la Oradea o amplă campanie de curăţenie generală. Începând de luni, 10 martie, pe durata a şase săptămâni, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service, va ridica gratuit toate deşeurile vegetale şi vechiturile de mari dimensiuni de care orădenii vor să scape.

Singurul lucru pe care trebuie să-l facă cetăţenii este să respecte punctele de colectare, adică să nu arunce deşeurile pe unde le vine, să urmărească zilele în care muncitorii de la salubritate vor trece pe strada lor şi să anunţe dacă containerele de colectare s-au umplut mai repede decât se aşteptau.

O săptămână pentru fiecare

Spre deosebire de campaniile de curăţenie generală din anii precedenţi, cea care debutează în această săptămână se va întinde pe o perioadă mai mare, şi cu mai multe puncte de colectare a deşeurilor. Mai precis, acţiunea se va derula între 10 martie şi 22 aprilie, adică timp de şase săptămâni, oraşul fiind sectorizat în şase perimetre.

01_ionel_ban_bihoreanul.jpgÎn fiecare săptămână, utilajele de salubritate vor face colectarea dintr-un sector, astfel că orădenii trebuie să ţină cont în ce săptămână ajung maşinăriile în zona lor, ca să ştie când să scoată deşeurile la punctele de colectare. "Numărul punctelor de colectare este mai mare în acest an. Vom amplasa containere de toate dimensiunile şi prin tot oraşul", explică directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto). Lista completă a celor 188 de puncte de colectare se regăseşte pe site-ul www.reroradea.ro şi pe www.oradea.ro.

Sectoare din Sud

Zona de sud a oraşului, aflată pe malul stâng al Crişului Repede, este împărţită în trei sectoare. În primul se va acţiona în săptămâna 10-17 martie, fiind delimitat de străzile Primăriei, Independenţei, Centrul Civic, Piaţa Cetăţii, Gheorghe Costaforu, 22 Decembrie, Ronald Reagan, Ceyrat, Universităţii, Ogorului, Calea Aradului, Decebal şi Principatele Unite.

În a doua săptămână de campanie (17 şi 24 martie), se vor ridica deşeurile din sectorul 2 Sud, delimitat de străzile Decebal, Splaiul Crişanei, Ovid Densuşianu, Calea Sântandrei şi Calea Aradului, iar în a treia săptămână (24-31 martie) din al treilea sector, aflat între Cartierul Tineretului, străzile Clujului, Dragoş Vodă, Mareşal Antonescu, Centrul Civic, Gheorghe Costaforu, Parc 22 Decembrie, Ronald Reagan, Ogorului şi Cartierul Grigorescu.

Sectoare din Nord

A doua jumătate a campaniei se va desfăşura în zona de nord a oraşului, adică pe malul drept al Crişului Repede. Din sectorul 4, utilajele RER Ecologic Service vor colecta deşeurile în perioada 31 martie-7 aprilie, perimetrul fiind delimitat de Podul Decebal, străzile Eroul Necunoscut, Berzei, Olimpiadei, Piaţa Bucureşti, podul Theodor Neş, Izvorului, Ecaterina Teodoroiu, Louis Pasteur, Gheorghe Doja, Aleea Ştrandului, Făcliei, Podgoria, Libertăţii şi E.M.Chitul.

Între 7-14 aprilie va fi curăţat sectorul 5, cuprins între străzile Berzei, Olimpiadei, Moldovei, Şelimbărului, Podului, Ştefan cel Mare, Bihorului, Oncea, Matei Corvin, Vămii, Rectorului, Episcopia Bihor. În ultimul sector, tot în Rogerius, se vor ridica deşeurile în perioada 14-22 aprilie, perimetrul fiind delimitat de podul Decebal, străzile Decebal, Corneliu Coposu, Transilvaniei, Borşului, Ovid Densuşianu şi promenada de pe malul drept între Densuşianu şi Decebal.

Fără depozite clandestine!

n cadrul campaniei se vor colecta gratuit obiecte de uz casnic şi gospodăresc (piese de mobilier, mochete, biciclete, materiale textile, uşi, geamuri etc), precum şi deşeuri vegetale rămase în urma curăţeniei în spaţiile verzi din jurul blocurilor ori în curţile caselor din oraş. Cetăţenii trebuie să respecte punctele de colectare şi să arunce deşeurile doar în containere, nu pe lângă acestea, pe trotuare sau pe carosabil.

Depozitarea deşeurilor după încheierea campaniei este strict interzisă, iar cei care nu respectă aceste reguli riscă să fie amendaţi. Conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 386/2009, amenzile sunt cuprinse între 1.500-2.000 lei. De fapt, când întreaga campanie este gratuită, chiar ar fi ridicol ca cineva să-şi rişte banii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RER dupa chipul si asemanarea primarului!
Ca era foarte greu sa ai o platforma pentru astfel de deseuri, cu caracter permanent, stabilita intr-un loc alocat de municipalitate undeva in marginea orasului! Profunda gandirea lor pana la cretinism, de parca nu ei sunt slujbasii platiti de oradeni ci invers! Amatorismul a invadat Oradea!
Postat 10 Martie 2014, 22:18 de Baby
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON