URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2015, 11:54

Împreună, pentru un oraş curat! În următorii doi ani, RER Ecologic Service va face investiţii de 850.000 euro în Oradea

Împreună, pentru un oraş curat! În următorii doi ani, RER Ecologic Service va face investiţii de 850.000 euro în Oradea EXPERIMENT DE SUCCES. În urmă cu două luni, demonstrativ, RER Ecologic Service a închis cu sisteme automate două ţarcuri pentru deşeuri, aşa cum va proceda acum la toate incintele din oraş. Orădenii care le folosesc sunt mulţumiţi: uşile se închid automat în spatele lor, aşa că oamenii străzii nu le mai împrăştie gunoaiele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

RER Ecologic Service rămâne operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei pentru încă patru ani. La sfârşitul lunii trecute Consiliul Local Oradea a hotărât prelungirea contractului încheiat între municipalitate şi operator până în 2020.

În schimb, societatea şi-a asumat să facă mai multe investiţii, în valoare totală de 850.000 euro (fără TVA). Cea mai mare parte din această sumă va fi investită în dotarea ţarcurilor pentru pubele cu sisteme automate de acces. Mai mult, aceste sisteme vor fi grijulii cu mediul înconjurător, căci vor fi alimentate cu energie solară!

Negocieri la final

Contractul dintre Primăria Oradea şi societatea RER Ecologic Service Oradea a fost încheiat, în urma unei licitaţii publice organizate de municipalitate, pe 22 ianuarie 2008. Atunci, compania a devenit unicul operator licenţiat al oraşului, cel care are dreptul şi totodată obligaţia să cureţe străzile municipiului şi să colecteze deşeurile orădenilor, persoane fizice şi juridice deopotrivă. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 8 ani, dar cu posibilitatea prelungirii lui pentru încă jumătate din această perioadă, adică 4 ani.

Încă din luna aprilie, reprezentanţii Primăriei şi cei ai RER Ecologic Service au purtat negocieri pentru prelungirea contractului, iar la finalul acestora au decis: societatea va răspunde de curăţenia oraşului până în ianuarie 2020.

Investiţii cu termene

Potrivit city-managerului Eduard Florea (foto), strategia locală de salubritate, aprobată de municipalitate în februarie, a contat mult în luarea acestei decizii. Asta întrucât documentul prevede o serie de investiţii ce trebuie făcute în Oradea, iar oraşul nu are banii necesari. „Constrângerile bugetare sunt stricte în acest an, nu am putut identifica resurse pentru a derula din bugetul local investiţiile”, a spus Florea.

Municipalitatea i-a cerut societăţii RER Ecologic Service să-şi asume o parte din investiţii, iar reprezentanţii firmei au acceptat. „Planul de investiţii asumat prevede o valoare de 850.000 euro fără TVA, având trei obiective, fiecare cu termen strict de implementare”, a arătat city-managerul.

Lacăt „solar”

Cea mai mare parte din sumă va fi cheltuită pentru realizarea unui sistem de acces controlat în fiecare ţarc în care asociaţiile de proprietari îşi ţin pubelele ori containerele. Astfel, 530 de incinte vor fi închise cu sisteme automate, pe care orădenii le vor deschide folosind aceleaşi cartele magnetice cu care intră şi în scările de bloc.

Pentru ca locatarii să nu aibă grija facturilor pentru curentul folosit, sistemele vor fi alimentate cu energia solară captată prin panouri montate pe ţarcuri. Societatea de salubritate va trebui să închidă toate cele 530 de ţarcuri până la data de 30 septembrie 2017, valoarea totală a investiţiei fiind de 441.300 euro.

O altă investiţie asumată de RER Ecologic Service este realizarea a 10 puncte subterane pentru colectarea deşeurilor în cvartalele de blocuri înghesuite, unde nu pot fi amplasate containere clasice deoarece nu există distanţele minime impuse de lege faţă de spaţiile de locuit. Fiecare din cele 10 sisteme subterane va îngropa câte patru containere, în care orădenii vor arunca selectiv deşeurile. Acestea vor trebui realizate până la sfârşitul anului 2016, investiţia costând aproape 120.000 euro.

Acelaşi preţ

Operatorul de salubritate şi-a mai asumat obligaţia de a amenaja în Oradea un punct de colectare a deşeurilor rezultate din lucrări de amenajări şi reamenajări interioare care nu necesită autorizaţie de construire.

Este vorba, practic, de o platformă betonată unde orădenii care îşi renovează casele sau apartamentele să poată preda cantităţi mici de moloz şi obiecte voluminoase. Aceasta va fi realizată pe un teren pe care Primăria îl va pune la dispoziţie, cel mai probabil în apropierea cartierului Rogerius, şi va costa 288.700 lei.

Pe lângă acest plan de investiţii, RER Ecologic Service s-a obligat ca în următorii patru ani să nu majoreze tarifele de salubritate ale orădenilor decât cu rata inflaţiei. Aşadar, cetăţenii vor avea doar de câştigat, căci la aceleaşi preţuri vor primi servicii îmbunătăţite. Iar oraşul va fi şi mai curat, dacă au şi ei grijă de acest lucru...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON