URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2013, 09:39

Împreună pentru un oraş curat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Departe de a fi doar un moft al autorităţilor, colectarea selectivă a deşeurilor, adică drumul ce duce la reciclarea lor, este o obligaţie legislativă, atât la nivel european şi naţional, cât şi local.

Regulamentul de salubritate al Oradiei prevede, la articolul 16, că fiecare cetăţean şi societate comercială "trebuie să realizeze activitatea de precolectare", activitate explicată în articolul următor, care spune că precolectarea se face "selectiv, pe tipuri de deşeuri municipale şi asimilabile, în recipiente tip pubele, containere sau pungi/saci de plastic de culori diferite".

Din casele ori apartamentele noastre trebuie să adunăm separat deşeurile ce pot fi valorificate de cele ce se depun la depozitul ecologic şi tot separat trebuie să le aruncăm. Motiv pentru care noi am şi oferit tuturor asociaţiilor de proprietari din Oradea şi tuturor cetăţenilor care locuiesc la case recipiente cu capac galben, respectiv saci galbeni, în care ar trebui să ajungă numai fracţia uscată.

Constatăm însă că mulţi dintre orădeni nu precolectează selectiv deşeurile şi preferă să golească şi fracţia uscată în recipientele destinate deşeurilor menajere. Astfel, multe din deşeurile ce ar putea fi valorificate nu ajung la staţia de sortare, ci urcă rampa depozitului de deşeuri, unde vor rămâne până când se vor descompune.

Ca în Oradea colectarea selectivă să fie un succes şi ca municipiul să respecte legislaţia, invităm orădenii să ni se alăture într-un front comun, singura soluţie pentru reuşită. Sistemul de colectare selectivă este precum un aparat: orice piesă defectă sau nefuncţională îl va face să nu funcţioneze. Tocmai de aceea este nevoie ca toţi actorii sistemului, începând cu cetăţenii şi continuând cu autorităţile, transportatorul deşeurilor şi valorificatorul acestora, să îşi unească eforturile.

Fără deşeuri reciclate, oraşul riscă să nu-şi atingă ţintele privind reducerea cantităţilor de deşeuri depuse spre eliminare. Lucru ce nu ar face cinste locuitorilor săi...

Gabriela Mălinaş
Director Marketing-Economic RER Ecologic Service

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
D-na Mălinaş, eu cred ca ne mintiti !
Va rog sa-mi explicati cum se face ca dupa ce v-ati ,,externalizat" sortarea/precolectarea sau cum ii zice, ati si marit pretul ? Adica ati scapat de plata salariilor catre tiganii de la sortare, activitatea ,,pasandu-ne-o" noua, fraierilor de oradeni. Repede-repede ne-ati recompensat pt. munca volu-musai cu marirea tarfului ! Nu stiu cum sa-i spun gestului vostru, escrocherie, sfidare a bunului simt, monopol ?!
Postat 04 August 2013, 16:02 de DlGoe
Daca nu sunteti capabili...
...renuntati la contract. Cazul ar fi sa se desfiinteze acest monopol pagubos pentru oradeni. Cand vor fi mai multe firme de colectare a deseurilor pe piata oradeana, iar preturile se vor forma ca rezultat direct al concurentei, doar atunci ne vom da interesul. Pana atunci colectarea selectiva, la fel ca si campania voastra de "consientizare" va fi un esec, cum este si normal.
Postat 04 August 2013, 14:50 de Oradean
Gabriela spune trăznăi !?!
În nici lege sau hotărâre nu se amestecă lucrurile din punct de vedere juridic, aşa cum încearcă să o facă dezinformatoarea de la RER. PRECOLECTAREA nu este asimilată cu SELECTAREA, iar acest demers este reglementat strict de principiu şi nu poate deveni obligatoriu. Ar fi neconstituţional şi păgubos. Aşa că munciţi să vă dotaţi, dacă vreţi, cu utilaje performante care fac selectarea deşeurilor pe bandă, în mod automat.
Postat 04 August 2013, 13:29 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON