URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2011, 13:39

Directorul general marketing-economic al RER: "Nu facem profit din colectarea deşeurilor reciclabile"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2009, a fost adusă taman de la Bistriţa pentru a conduce, ca director general marketing-economic, firma RER Ecologic Service, alături de timişoreanul ing. Florin Cepănariu, director general tehnic-investiţii.

După doi ani în care Oradea i-a devenit casă, Gabriela Mălinaş spune că schimbările în bine în salubritatea orădeană încep să se vadă. Totodată, directorul îi asigură pe orădeni că sistemul de colectare duală a deşeurilor nu este un moft al operatorului de salubritate, ci o necesitate, iar RER Ecologic Service nu face niciun profit economic din strângerea deşeurilor reciclabile de la cetăţeni.

Tot fără familii

- În urmă cu un an, o problemă a sistemului de salubritate din Oradea era că oraşul părea unul fără familii, adică în multe gospodării erau declarate doar câte două persoane. S-a schimbat această situaţie?

- În prezent, avem în jur de 152.000 de persoane contractate. Oradea are circa 200.000 de locuitori, iar noi nu reuşim să ne apropiem măcar de 160.000 de persoane cu contracte încheiate. Problema încă există, media persoanelor într-o gospodărie fiind tot în jur de două persoane. Ceea ce e, totuşi, greu de crezut. Pentru că ar însemna că Oradea nu are copii.

- Ce alte probleme mai are oraşul, din perspectiva salubrităţii?

- Tot timpul sunt probleme din perspectiva salubrităţii, având în vedere că deşeuri se produc permanent. Faţă de acum doi ani, s-a rezolvat marea problemă a prestării de către mai mulţi operatori. Acum suntem singurul operator pentru persoanele fizice şi asociaţiile de proprietari. De asemenea, a scăzut numărul de deşeuri clandestine, adică cele depozitate în locuri nepermise. Aceste deponee au scăzut şi prin faptul că, între certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire, Primăria Oradea solicită acum dovada unui contract de transport moloz. Dacă omul face contract şi plăteşte, sigur că are şi interesul să ceară containerul şi să i se ducă deşeurile la depozit.

- Dar mai sunt în Oradea operatori piraţi de salubritate?

- Pe partea de colectare la persoane fizice şi asociaţii de proprietari nu, pentru că nu există interes, întrucât acestora li se aplică un tarif de persoană care acoperă costurile şi cam atât. Mai prestează alţi operatori la societăţile comerciale, folosindu-se de o neconcordanţă între legislaţia specifică de salubrizare şi legislaţia de mediu privind deşeurile reciclabile. O societate comercială poate să-şi scoată o autorizaţie de la Prefectură pentru recuperarea şi refolosirea deşeurilor reciclabile. În baza aceastei autorizaţii, colectează deşeuri reciclabile de la persoane juridice şi le duc la valorificare.

Investiţii pentru profit

- Unii orădeni spun că sistemul de colectare selectivă aduce beneficii financiare operatorului de salubritate şi astfel se scuză pentru că nu separă reciclabilele...

- Înainte de implementarea sistemului de colectare selectivă, RER Ecologic Service presta serviciul de colectare de deşeuri municipale, asta însemnând deşeuri menajere şi asimilate acestora, la un tarif aprobat prin hotărâre de Consiliu Local. Din anul acesta, la acelaşi tarif s-au deschis trasee noi, suplimentare, pentru colectarea deşeurilor reciclabile. Nu se percepe de la populaţie nimic în plus, noi suportăm costurile de colectare şi transport, singurul avantaj fiind că depozitarea este fără plată. RER Ecologic Service, comparativ cu ceilalţi operatori care mai colectează deşeuri reciclabile, este restricţionată ca toată cantitatea să o depună la Eco Bihor (n.r. halda ecologică a municipiului Oradea). Aşa că nu facem profit, pentru că trebuie să suportăm costurile suplimentare din aceiaşi bani. În plus, sacii galbeni pentru fracţia reciclabilă sunt puşi la dispoziţia populaţiei gratuit de către RER Ecologic Service. Ţinând cont de aceste lucruri, e necesar ca orădenii să colecteze corect deşeurile reciclabile. Programul de colectare selectivă este afişat pe site-ul nostru, oricine poate să-l consulte, după numele străzii, şi află când i se colectează aceste deşeuri.

- RER Ecologic Service a anunţat, la finele anului trecut, că va face o infuzie de capital. Ce decizie a luat municipalitatea în acest sens?

- Acţionarii sunt în negocieri privind mărirea de capital. S-a făcut o reevaluare a societăţii de către o firmă autorizată, aleasă în urma unei licitaţii. Mărirea de capital înseamnă de fapt o puternică retehnologizare, precum şi servicii suplimentare pentru populaţie, care însă nu vor afecta preţul prestaţiei. Mai mult decât atât, calitatea serviciilor va creşte semnificativ. Este şi în interesul acţionarilor să se păstreze o limită din punct de vedere financiar pentru populaţie. Dorim ca preţul prestaţiei noastre să rămână cel mult constant, dacă nu chiar să scadă, în condiţiile în care calitatea serviciilor noastre va creşte substanţial.

- În ultima vreme, aţi investit mai accentuat în achiziţia de noi utilaje. Aceste investiţii vor fi "recuperate" prin creşterea tarifelor?

- Avem un plan de investiţii corelat cu bugetul pe fiecare an. În planul de investiţii, dotarea tehnică se calculează după necesitatea prestării serviciului. Aşa că am achiziţionat în leasing, politica firmei fiind să ia numai utilaje noi, şi autocompactoare pentru salubritatea menajeră şi măturătoare pentru cea stradală. Investiţia în sine este calculată în bugetul de venituri şi cheltuieli, dar tarifele se aprobă de Consiliul Local o dată pe an şi se indexează cu rata inflaţiei. Asta însemnând că din tarife acoperim doar cheltuieli materiale şi umane, nu şi investiţiile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Bun venit in capitalism2
... ne pregatim sufletesc, la conditiile balcanice, de langa containere sau tomberoane, dupa ce ne luptam cu cautatorii in gunoaie, ca sa prindem si noi un loc, sa ne scapam, de resturi, amintindu-ne de toate feluri de "politii" infiintate (da- da atat comunitara cat si ecologica). Iar cand parasim zona, cu gandul ca "totusi am facut ceva ecologic", daca avem noroc mai putem asista, cum "containerul galben" este ridicat si golit de o autogunoiera, bineinteles, in acela de menajere, care vor zace depozitate pe banii tuturor.
Postat 04 Octombrie 2011, 22:38 de whatever
Bun venit in capitalism
Pana in prezent, doar cativa s-au trezit ca si din deseuri se pot face bani. Bani frumosi. Iar acum cei care au ramas cu un pas in urma, vor si ei o felie din tort. In povestea asta permanent va fi cineva sa planga. Da sa-i vedem pe rand. Primaria: ii convine, ca trebuie sa arate in statistici ca a redus din cantitaea de deseuri depozitate (n.r. ce ajunge la groapa), e o directiva CE, ne place nu ne place asta este. RER-ul a fost incarcata cu sarcina de colectare-transport separat. Sigur, nu le convine, fiindca deseurile reciclabile sunt volum, iar ei au facut contractele cu NOI pe volum. Astfel, daca reciclabilele sunt separate, pubela nu se umple asa repede, sau/ si cand e plin cantareste mai mult decat cele, cu deseuri amestecate (incl ambalaje reciclabile). Iata asa RER-ul nu ca are masinile pline dar, si sunt mai grele, iar la ECOBIHOR se preda pe tonaj si nu pe metru cub. Astfel povestea si-a pierdut farmecul si pentru RER. ECOBIHIOR la randul lui se plange ca RER-ul nu-si face datoria, si ca deseurile colectate selectiv, nu sunt pur materiale reciclabile. iar NOI? Noi supravietuim. Ne plimbam cu saculetul de menajere, sau ce o fi, in fiecare zi, ne pregatim sufletesc de condi
Postat 04 Octombrie 2011, 22:27 de whatever
@ george
Contractul de care zici a fost un cadou al lui Filip & gasca pentru UDMR, care are interese la toate jmecheriile Keviep. Ca sa il anuleze Bolojan ar trebui sa o rupa cu UDMR ceea ce nu poate. Nu poti sa iti bagi in penal tovarasii de drum. De fapt nici un politician nu il va "da in gat" pe alt politician indiferent de partid. Se scuipa pe fata si se fac hoti dar corb la corb nu isi scoate ochii...
Postat 04 Octombrie 2011, 20:18 de Minodora
obligatii - corecturi+completari
intradevar, RER este obligata sa duca toate deşeurile la groapa, adică sa le "depoziteze" la "deponeul ecologic" al Eco Bihor. In 2005, cu binecuvântarea fostului primar Filip, al fostului preşedinte al CJ Bihor, dl. Kiss, si al dnei Biro, s-a încheiat un contract pe 25 de ani intre Primărie, RER si Ecobihor, prin care RER se obliga sa duca toate gunoaiele EXCLUSIV la groapa. Nu are voie sa facă nimic altceva, nici sa le sorteze, nici sa le valorifice, nici sa le vândă, nici sa caute o alta solutie de eliminare a acestora. Totul doar la groapa!!! Ca sa le găsim si copii copiilor noştri tot acolo.... Acuma, sa nu va închipuiţi ca tot ce merge la Ecobihor se sfârşeşte pe mormanul de gunoaie! Nuuuu!!! Acolo este o staţie de sortare care scoate separat pet-urile pe culori, cartoane si folii. Deşeurile reciclabile pe care RER se chinuie sa le ia de pe piaţă si le da gratis la groapa aduc pentru cei de acolo peste 40.000 euro pe luna la care mai adăugăm peste 70.000 euro lunar din taxa de depozitar. Dap! Banii astia din reciclabile RER nu ii poate avea pentru ca aşa e contractul cu primăria si cu Ecobihor. Iar contractul aşa a fost întocmit încât nimeni nu îl poate desfiinţa, nici măcar Bolo. RER a devenit un fel de cenuşăreasă, iar Eco Bihor un fel de eminenţă cenuşie…
Postat 04 Octombrie 2011, 09:59 de George
ascultati ma
Face RER o greseala, pe ai plecati in Spania ii numara.
Postat 03 Octombrie 2011, 21:59 de Don
@rer
,,...SUNTEM OBLIGATI SA PREDAM PE GRATIS TOATE DESEURILE RECICLABILE LA STATIA DE SORTARE CARE APARTINE SC ECOBIHOR...'' 1. A scrie cu litere majuscule e sinonim cu a zbiera ! 2. Cine va ,,obliga'' sa predati gratis ?! Cred ca vreun gunoi din primarie (poate fi de la un nivel foarte inalt !) baga niste bani in buzunar pe spatele altora ! 3. La mine in cartier nu prea aveti ce ridica, nici gratis, nici pe bani ! Sunt niste firme private care la prima ora (inainte de 8:00 !) ridica ambalajele de pe strazi. Astept sa vad cand dau faliment (citez din d-na Malinas !)....Dupa cum se agita, cred ca va mai curge apa pe Cris pana vor falimenta...acum vin cu doua masini ; cata inconstienta !
Postat 03 Octombrie 2011, 12:20 de .
@turbanu
Bani ? Nimeni. Paradoxal.
Postat 03 Octombrie 2011, 11:32 de recicla
intrebare pentru rer
Atunci cine castiga ?
Postat 03 Octombrie 2011, 11:06 de turbanu
raspuns pentru pai
NU PUTEM AVEA PROFIT DIN RECICLABILE PENTRU CA NU IL PUTEM VALORIFICA, PENTRU CA SUNTEM OBLIGATI SA PREDAM PE GRATIS TOATE DESEURILE RECICLABILE LA STATIA DE SORTARE CARE APARTINE SC ECOBIHOR,
Postat 03 Octombrie 2011, 08:08 de rer
@bramburica
Se taxeaza containerul de gunoi, de ce sa taxezi persoana ?! Ce, persoana o duci la groapa de gunoi ?! Daca gandeai, te abtineai ! Da, primaria are actiuni la RER, dar principalul actionar e bolovan (nu direct, evident !). Cat despre apa potabila si canalizare....adica despre tarife...Eu platesc 1(un) mc de apa potabila cu 8,72 lei. Mi-l ,,plimba'' acel mc...pe acoperis, prin canalizare, prin...O porcarie !
Postat 03 Octombrie 2011, 06:59 de .
fara baza legala
De parca nu ar fi un incident tehnic ca se taxeaza apa rece de pe conducta de calda ca si apa calda, sau nu se iau taxe de canalizare si acolo unde nu exista canalizare pentru ca ploua tot la canalizare se dreneaza si nu cred ca avem incapatanare prosteasca cand ne ferim de complicatii juridice la asa perceptie fara baza in folosul unui agent economic.
Postat 02 Octombrie 2011, 21:55 de pixolomini
@ pixolomini
Cine va incasa? (Voi) Primaria? De parca nu se taxeaza apa rece de pe conducta de calda ca si apa calda, sau nu se iau taxe de canalizare si acolo unde nu exista canalizare. Nu despre asta e vorba. Ci despre faptul ca TOTI locuitorii produc gunoi, dar platesc doar 80&. Pentru colectarea gunoiului produs de ceilalti 20% platesc in aceste conditii tot cei 80% cinstiti. Deci in nici un caz nu se pune problema de a incasa ceva inainte de a presta ceva. Prestatia urmeaza cu siguranta, in orice caz mai sigur decat in majoritatea altor servicii publice. E doar o dovada de incapatanare prosteasca faptul ca la Oradea nu se plateste o taxa generala de salubrizare, asa cum se plateste deja in alte orase din Romania.
Postat 02 Octombrie 2011, 21:35 de Brambura
Poftim pozna
Brambura vom incasa ce nu ni se cuvine inainte de a presta ceva...
Postat 02 Octombrie 2011, 20:31 de pixolomini
Tolerarea hotiei
Primaria din Oradea se incapataneaza sa NU introduca taxa de salubritate/cap de locuitor. Este evident ca orice domiciliat sau om cu flotant in Oradea produce deseuri. Taxa ar trebui incasata - cu un consum minim de functionari si de timp, odata cu impozitele - de catre primarie, si administrata tot de ea, adica dat societatii de salubritate numai atat cat presteaza. Dar se pare ca Oradea are prea multi bani si dosirea contributiei de salubritate de 40.000 de oradeni nu ii intereseaza pe stabi. Ar fi o suplimentare cu 25% a fondurilor disponibile pentru curatenia menajera, dar cui ii pasa... Iar daca doamna Malinas nu reuseste sa ii convinga pe actionarii de la primarie (primaria Oradea are procente in firma RER) despre necesitatea acestei masuri inseamna ca e doar o yesmena fara curaj,..
Postat 02 Octombrie 2011, 20:17 de Brambura
preturi
sau poate ceva miculasi !
Postat 02 Octombrie 2011, 19:47 de la bloc
Te cred, ca si eu mint !
In rest, cum zice @ p ! Bunii samariteni...
Postat 02 Octombrie 2011, 18:50 de .
pai
Daca ,,O societate comercială poate să-şi scoată o autorizaţie de la Prefectură pentru recuperarea şi refolosirea deşeurilor reciclabile. În baza acestei autorizaţii, colectează deşeuri reciclabile de la persoane juridice şi le duc la valorificare." Atunci cum voi nu aveti totusi un profit cat de mic din vanzare reciclabilelor ? Cum sunteti... samariteni ?
Postat 02 Octombrie 2011, 18:15 de p
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON