URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2014, 15:46

"Plimbătoare" de profesie: O orădeancă de 22 de ani este primul plimbător de câini oficial din oraş, înregistrat ca atare la Finanţe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Boglárka Szegedi va termina curând studiile Universităţii Partium. Pentru a nu îngroşa rândurile absolvenţilor şomeri ori pentru a nu ajunge să lucreze într-un ABC pe salariul minim, tânăra a decis să-şi înceapă propria afacere.

Cum de mică este iubitoare de câini, şi-a ales un job care să implice necuvântătoarele. Iar întrucât nomenclatorul meseriilor recunoaşte activitatea, a devenit primul bihorean... plimbător oficial de câini!

Pentru un câine fericit

La începutul acestui an, Boglárka Szegedi a decis că trebuie să îşi ia viaţa în mâini. Este în ultimul an de studiu la Facultatea de Economia Turismului, Serviciilor şi Comerţului din cadrul Universităţii Partium, dar nu a mai vrut să aştepte să termine şcoala înainte de a câştiga proprii bani.

"De când mă ştiu iubesc câinii", spune fata. Stăpână de câine încă de când era o copilă de 11 ani, Boglárka este convinsă că un patruped poate deveni cel mai bun prieten al omului, cu condiţia să fie tratat şi crescut ca atare. Şi, din punctul ei de vedere, o condiţie esenţială pentru un câine fericit, sănătos şi disciplinat este plimbarea. "Chiar şi un câine care stă la curte trebuie plimbat, pentru că se plictiseşte să stea în acelaşi loc mereu. Plimbarea îl destresează", explică tânăra în vârstă de 22 de ani.

PFA în premieră

Aşa a decis Boglárka să îmbine utilul cu plăcutul şi să îşi înceapă propria afacere ca plimbător de câini. "Am vrut să fac ceva ce-mi place", explică fata. Probabil şi datorită profilului la care învaţă, tânăra nici nu s-a gândit să lucreze la negru, aşa că s-a dus ţintă la Finanţe, să se înscrie ca persoană fizică autorizată şi astfel să lucreze legal. Acolo, pusă să-şi aleagă codul de activitate, Boglárka a aflat că există un cod CAEN anume pentru "servicii de îngrijire a animalelor de companie, cum ar fi plimbatul". Bineînţeles, a şi optat pentru el, aşa că din ianuarie plimbă câinii legal, având singura autorizaţie din Bihor cu acest cod.

După ce şi-a deschis mini-afacerea, Boglárka a început să-şi caute clienţi: a împărţit fluturaşi, a lipit afişe şi şi-a creat o pagină de Facebook, "Plimbări cu căţei" (www.facebook.com/plimbaricatei), unde îşi promovează serviciile. "Lucrez sub forma unui abonament lunar, în valoare de 130 de lei, pentru care plimb câinele timp de o oră în fiecare zi, cu excepţia weekend-urilor. Fără abonament, o oră de plimbare costă 10 lei în timpul săptămânii şi 15 lei în weekend", explică întreprinzătoarea.

Tarifele sunt rezonabile. Raportat la taxele şi impozitele pe care le are de plătit, Boglárka nici nu rămâne cu un profit prea mare. Însă tânăra este mulţumită de afacerea pe care a pornit-o pe cont propriu.

Cu grijă şi atenţie

01_boglarka_bihoreanul.jpgÎn prezent, Boglárka are trei abonamente, adică trei câini cu care se plimbă zilnic câte o oră. La ora stabilită de comun acord cu stăpânul se prezintă la el acasă, ia animalul, obligatoriu cu lesă, carnet de sănătate şi botniţă, dacă este un câine de talie mare, şi pleacă la plimbare. De pildă, pentru unul dintre "clienţii" ei, Beauty, o căţea rasa Bull Terrier, Boglárka merge zilnic din Rogerius, unde locuieşte, până în Velenţa. "Deja m-a asociat cu plimbarea, când mă vede se bucură enorm, pentru că ştie ce urmează". Tânăra este conştientă de responsabilitatea pe care o are în faţa orădenilor care îi încredinţează animalele, dar spune că niciun stăpân de câine nu are de ce să se teamă: are mare grijă de animale şi ştie cum trebuie să se comporte cu fiecare.

Boglárka vrea însă să-şi depăşească statutul de plimbător de câini şi să ajungă un dresor de căţei. "Este cel mai mare vis al meu. Am citit multe cărţi despre câini şi psihologia lor", explică fata. De pildă, pentru Beauty vrea să cumpere un rucsac special de căţei, pe care să i-l pună în spate când ies la plimbare. "Nu trebuie decât să pun o sticlă cu apă în rucsac, iar câinele va fi mai fericit, se va simţi util la plimbarea noastră", spune Boglárka.

Ambiţia ei mare este să ajungă la un curs al celebrului dresor american Cezar Milan. Deţine dublă-cetăţenie, română şi maghiară, aşa că n-are nevoie de viză ca să intre în SUA. Mai lipseşte doar să plimbe suficient de mulţi căţei încât să-şi adune banii necesari...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari
Te felicit pt atitudinea ta ca nu astepti sa cada banii din cer ! Esti un bun exemplu pt tinerii de azi sa fii lumea mai buna . PS : sa nu te intereseze ce zic "altii" " rautacosi care nu stie sa faca alceva decit asta ... nu scormonii cu gaini mai bine zboara cu vulturii!!!! Mult succes mai departe!!!!!!
Postat 18 Aprilie 2014, 00:05 de Elisabeta
Finante
INREGISTRATA LA FINANTE? :)))))))))))))))))) hahahahahahahahaha. De ce ar face cineva asa ceva?
Postat 17 Aprilie 2014, 12:41 de Finate
taietori de frunze la caini
cica, e si asta universitate... cam asta e nivelul. apropo, cainii sunt udemeristo-ppmcisto- pcmisti ? cum se intelege cu ei ? ea vorbeste si romaneste ?
Postat 16 Aprilie 2014, 16:25 de tontoreanca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON