URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu am o simpatie deosebită pentru premierul Viktor Orbán, măcar din pricină că a sugrumat presa de opoziție din ţara vecină. În plus, atunci când vine vorba de imigranți, își aduce aminte că-i ungur verde, dar când e rost să capete fonduri UE devine european convins.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima împărţeală, dată acum în vileag de BIHOREANUL, are totuşi două particularităţi. Întâi, că a fost făcută târziu, mult după scrutinul din iarna anului trecut, pentru că, aşa cum se vede cu ochiul liber, cele trei partide care conduc ţara şi judeţul au avut alte urgenţe: PSD şi ALDE să castreze justiţia, iar UDMR să impună încă o limbă oficială în administraţie. A doua specificitate e că în Bihor, pentru prima oară, PSD împarte cu UDMR instituţii pe care nimeni nu le mai "înstrăinase", ca de pildă Arhivele Naţionale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice) sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.
01 Mai 2017, 19:10

5 lucruri fascinante despre memorie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţine subiecte sunt atât de des abordate în psihologie precum este memoria. Împreună cu fenomenul uitării, memoria este nu doar un subiect uşor de cercetat, dar şi unul dintre primele care au atras atenţia precursorilor psihologilor de astăzi. În acest articol vom vorbi despre cinci lucruri fascinante care au legătură cu memoria.

1. Despre Google am auzit cu toţii. Este faimosul motor de căutare care - întâmplător - a dat numele şi "efectului Google", adică la predispoziţia oamenilor de a uita uşor lucrurile despre care ştiu că sunt accesibile online. I se mai spune şi "amnezie digitală" şi presupune faptul că oamenii tind să nu se chinuie să stocheze în memorie informaţiile despre care ştiu că pot fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare.

2. Efectul Zeigarnik postulează că oamenii îşi amintesc mai bine de sarcinile neîncheiate decât de cele finalizate. O psihologă de origine rusă pe nume Bluma Zeigarnik a observat într-un restaurant chelnerii şi a realizat că aceştia ştiau să revină la acele mese ale căror clienţi nu-şi finalizaseră comanda, dar le ignorau pe cele a căror comandă fusese finalizată. Efectul Zeigarnik spune că oamenii au o dorinţă internă de a nu lăsa lucrurile deschise, neîncheiate şi că o sarcină neîncheiată provoacă un oarecare disconfort intern ce stăruie mai bine în memorie. Obiectivele nefinalizate rămân pentru mai multă vreme în memoria noastră decât cele finalizate cu succes.

3. Un alt lucru fascinant despre memorie este faptul că oamenii au tendinţa de a acorda o mai mare importanţă propriilor realizări decât realizărilor celorlalţi. Prin urmare, propriile realizări vor stărui mai bine în memorie. Acest fenomen poartă numele de "biasare egocentrică" şi are loc din cauza faptului că dorim să fim mai competenţi decât suntem în realitate pentru a ne păstra stima de sine. Spre exemplu, ne vom aminti mult mai uşor de un peşte mare prins în urmă cu câţiva ani decât de detaliile revelionului de acum câteva luni.

4. Efectul von Restorff spune că oamenii îşi amintesc mai uşor de elementele atipice. Dintr-un şir de caractere alfanumerice populat în mare parte de cifre ne vom aminti mai uşor de litere. Din secvenţa 43925948B759 ne va sări în ochi şi stărui mai mult în memorie litera "B" decât cifrele care o împresoară. La fel, dacă pe o listă de cumpărături notăm cu pix albastru o serie de produse şi cu pix roşu un alt produs, ultimul ni-l vom aminti cu mai mare uşurinţă. Efectul von Restorff explică de ce oamenii uită greu comportamentul inadecvat sau bizareriile din societate în raport cu ceea ce este considerat a fi "normal" sau acceptabil din punct de vedere social.

5. Efectul "iluziei adevărului" spune că oamenii vor fi mai uşor de acord cu afirmaţii pe care le-au mai auzit înainte. Cu alte cuvinte, dacă în trecut cineva a declarat că are o maşină verde iar noi uităm de acest lucru, peste ani de zile, chiar dacă nu vom fi siguri 100% de asta, vom cădea de acord că respectivul are mai degrabă o maşină verde decât una roşie. Memoria ţine ascunse unele informaţii dar le scoate la iveală uneori fără ca noi să fim conştienţi de asta. Cu cât un lucru ne este mai familiar, cu atât vom avea tendinţa să cădem de acord cu el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Din memorie...
Attila mergand calare,Cu ginduri cuceritoare,Intilni o apa mare..Oparit la cur,la coaie,Vrea sa faca si el baie..Intra el in raul mare,Sa se scalde la picioare...Cind sa iasa iar la mal..--la haine..--la cal...Nooo!....Cine-o fost primu-n Ardeal???????Din memorie ca tot se-ntreaba unii pe aici...!
Postat 02 Mai 2017, 15:14 de grigore

FOTO BIHOREANUL

 • Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
 • Patru locuinţe în 10 zile! Peste 200 de voluntari orădeni au ridicat case pentru sărmani (FOTO)
 • Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Mihai Neşu, la Balul caritabil organizat de notarii din Oradea pentru centrul său de recuperare: 'Fundaţia este bucuria cea mai mare din viaţa mea' (FOTO)
 • Târgul Pălincarilor: Parcul Nicolae Bălcescu s-a umplut de lume (FOTO)
 • Accident cu 5 maşini pe strada Vladimirescu (FOTO)
 • Mass-media şi istoria recentă: Jurnalişti şi istorici din trei ţări dezbat la Oradea cum devin articolele de presă istorie (FOTO)
 • A vrut, dar n-a putut! Primăria Oradea a încercat să taie mai mulţi copaci de lângă Liceul German, dar a oprit-o APM Bihor (FOTO)
 • Foaia Românească în agonie: Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria riscă să ajungă în pragul închiderii (FOTO)
 • Expoziţiile fotografilor locali şi 'înfrăţiţi' au fost vernisate de Ziua Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON