URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2017, 15:19

V-aţi bucurat că s-a scos timbrul de mediu? Ei bine, Guvernul pregăteşte o taxă auto de intrare în oraşe, cu stickere colorate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul pregăteşte pentru proprietarii de maşini, în locul timbrului de mediu, introducerea unei taxe de poluare sub formă de vignetă, diferenţiată ca valoare în funcţie de gradul de poluare al autoturismului. Astfel, şoferii vor avea acces în diferite zone ale marilor oraşe doar pe baza unui sticker colorat lipit pe parbriz.

Informaţiile au fost făcute publice de site-ul profit.ro, conform căruia au fost confirmate şi de surse oficiale din Ministerul Mediului, instituţie care coordonează grupul de lucru ce lucrează la introducerea noului sistem.

Valoarea taxei va fi stabilită în funcţie de normele de poluare Euro, emisiile de noxe, dar şi de carburantul folosit, arată sursa citată.

"Confirmăm că este în lucru introducerea unei taxe de intrare în oraşe mari. Pentru România, este în lucru introducerea, în locul timbrului de mediu, a unei taxe de intrare în marile oraşe, care presupune o plată în funcţie de noxe şi de combustibil plus un sticker, cu o anumită culoare, pe anumite zone ale unui oraş. Astfel, pentru ca un şofer să poată intra cu o maşină poluantă în centrul oraşului, de exemplu, el va trebui să plătească o anumită taxă şi va primi în schimb un anumit sticker cu o culoare care îi va permite accesul. Din acest moment este în lucru şi o «zonare» a Bucureştiului", au arătat sursele autorizate, la solicitarea Profit.ro.

Potrivit site-ului citat, prin indroducerea noii măsuri, Guvernul încearcă să oprească invazia actuală de maşini second-hand, resimţită încă din această lună după eliminarea timbrului de mediu, cu o taxă similară celei care i-a ajutat pe germani să scape de maşinile vechi.

În Germania, pentru maşini este eliberată o vignetă care permite sau nu accesul în oraşe, în zone numite "Umwelt". Astăzi, limita de acces este Euro 4, iar maşinile sub acest nivel nu au dreptul să circule pe teritoriul marilor oraşe. De asemenea, nivelul impozitelor este diferenţiat în funcţie de gradul de poluare - şi aici fiind vorba despre o ierarhizare - în momentul verificării periodice a maşinii.

De altfel, inclusiv ministrul Daniel Constantin a confirmat că grupul de lucru format la ministerul pe care îl conduce s-a inspirat în elaborarea înlocuirii timbrului de mediu din sistemele unor oraşe precum Budapesta, Londra sau Milano, care permit accesul autovehiculelor în centrul acestor oraşe prin plata unei taxe.

Digi24.ro notează că şi dacă se va conveni asupra acestei variante, este posibil să dureze până la implementarea ei, deoarece Registrul Auto Român ar avea nevoie de timp ca să se doteze cu echipamente eficiente de măsurare a noxelor şi a emisiilor de CO2, dar şi a altor tipuri de emisii.

Un astfel de sistem de taxare în funcţie de gradul de poluare este folosit în Germania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
.....adica
...nu e departe aplicarea ideii, o saptamana aia cu sot, o saptamana aia fara sot. Daca ne luam dupa nemti, nu putem aplica chestia cu sprayu si la politicieni. Asa ca sa ne luam dupa ei. KKT
Postat 28 Februarie 2017, 01:59 de FLORIN64
Teapa psd !!
Postat 25 Februarie 2017, 20:09 de scortosul
SAT !!! Liniste !! guvernul lucreaza !!
LINISTE !!!! Guvernul lucreaza la reintroducerea celor 107+n taxe ca nu au ce cheltui !!! Liniste! Nu protestati sa poata guverna(fura) in liniste si tihna !!!!!!!
Postat 25 Februarie 2017, 20:04 de scortosul
Stai linistiti, Oradea nu face parte din marile orase.
In stilul caracteristic al lui Constantin, sunt sigur ca in legislatia asta o sa uite ceva esential, cum ar fi ca orasele mari in RO sunt cele de peste 200.000 locuitori (L215), ceea ce ar scoate Oradea din schema vizata, plasand-o in categoria marilor comune. Asadar, cu asa propunere legislativa ne mai vedem peste 4-5 ani, ca pana atunci nu se poate nici tehnic, nici administrativ.
Postat 25 Februarie 2017, 09:41 de WinDos
Si f... si cu banii luati.
Curat guvern social democrat. Cei care au platit timbrul de mediu vor plati si vigneta ??? Sau li se vor restitui banii de timbru la achitarea vignetei ???
Postat 25 Februarie 2017, 09:13 de Ducustrigacucu
aberatii
Sa o luam invers, cica "rar-ul are nevoie de echipamente performante sa stabileasca nivelul noxelor..", pai pana acum ce stabileau, ce masurau? Sau au mintit ca nemtii pe care a trebuit sa-i dovedeasca americanii ca masinile lor euro6 polueaza ca una non euro in mers? Unde sunteti pnl-isti sa va luptati din toate puterile pentru aceste abuzuri ca sa dovediti ca am gresit cand v-sm intors spatele? Aaaaa da, unteti claditi din aceladi matetial.. Orucum asta ne astepta, indiferent cine ajungea la putere..
Postat 25 Februarie 2017, 08:53 de User anonimizat
Cititi...
...proiectul!Va fi-daca va fi-pentru marile orase,deci...Si numai pentru centrul orasului mare!Adica ...grea e viata la oras!Tzaranul se bucura degeaba...!!!!
Postat 25 Februarie 2017, 06:53 de grigore
Praslea cel corupt si birul cu 7 capete
...se lupta voinicul nostru si dintr-o lovitura taie peste o suta de taxe. Si apoi incaleca pe-o capsuna, si va spuse o mare si gogomana minciuna. Si apoi incaleca pe-o fasole verde, mai mincinosi cine ii crede.
Postat 24 Februarie 2017, 21:51 de User anonimizat
:-)
...ideea este excelenta (tot putzanu se pregateste sa-si ia BMW seria 5 cu care sa se dea rotund pe centru). Cat despre transportul public Nufaru- Rogerius...ia acolo cam 30 minute...suportabil asa zice.
Postat 24 Februarie 2017, 20:52 de Cleopard
Delirul continuaGeniala idee
Geniala idee...si atit de simpla: stickere colorate.Organe care vor emite stickere pe baza noxelor emise ,sau clasa de poluare ,sau cilindree ,sau model auto, sau alt criteriu care urmeaza a fi inventat. Apoi harti colorate in fiecare oras.Si la urma organe specializate care sa urmareasca,sa verifice si sa amendeze.Sublim.Model german.Tot pe model german ar putea interzice in orase masinile care nu sunt din grupul VAG...care se stie polueaza cel mai putin.Tot pe model german au interzis carbunele .Urmeaza sa interzica si incalzirea cu lemne in romanica, deoarece se poate face pal pentru mobilier si peleti,destinati pietei vestice.Un guvern pro-vest.Tacim complet
Postat 24 Februarie 2017, 19:06 de excalibur
parcari
Daca se fac parcari la intrare in oras si mijloacele de transport in comun ar fi la preturi rezonabile si ar circula punctual atunci ok nu intru cu masina in oras, dar deocamdata nu am unde sa las masina pentru ca nu e voie sa parchezi nucaieri la in trare iar de transportul in comun sa nu discutam. Nufaru-Rogerius dureaza mai mult decat Oradea-Beius
Postat 24 Februarie 2017, 16:49 de aaaaa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON