URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2017, 22:59

Premierul Tudose, despre legile justiţiei: Voi ţine cont şi de poziţia celor din Piaţa Victoriei

Premierul Tudose, despre legile justiţiei: Voi ţine cont şi de poziţia celor din Piaţa Victoriei foto: hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Mihai Tudose susţine că, atunci când pachetul de legi ale justiţiei va ajunge la Guvern însoţit de avizul CSM, va ţine cont atât de poziţiile exprimate în interiorul sistemului judiciar, cât şi de poziţia celor au manifestat în faţa clădirii Guvernului.

Declaraţia a fost făcută marţi, la România TV, în contextul în care Tudose a precizat că Guvernul nu are încă pe masă o variantă finală a pachetului de legi din domeniul justiţiei.

"Domnul Tudorel Toader a venit cu o schiţă de proiect a ceea ce a înţeles domnia sa din discuţiile cu ceilalţi sau a preluat mot-a-mot sugestiile unor actori din domeniul justiţiei. A ieşit cu ele pe piaţă, a provocat dezbateri. Va trimite acest proiect la CSM, să vedem cu ce vine. Oficial, acel proiect încă nu a venit la Guvern", a spus Tudose, conform agenţiei de ştiri Mediafax.

Acesta a adăugat că, atunci când Guvernul va lua în dezbatere aceste legi, se va ţine seama nu doar de opiniile venite din sistemul judiciar, cât şi al cetăţenilor care îşi exprimă poziţia prin manifestaţii. "Când va veni, vă asigur că voi ţine cont atât de avizul CSM, cât şi de poziţia tuturor celor din piaţă. Când vorbesc de «piaţă», vorbesc chiar şi de piaţa din faţa clădirii Guvernului (Piaţa Victoriei - n.red.), dar şi din această «piaţă» a lumii justiţiei", a mai spus Toader.

După cum se ştie, săptămâna trecută, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat principalele propuneri privind modificarea legilor justiţiei, una dintre cele mai importante schimbări anunţate fiind excluderea preşedintelui României din procedurile de numire a şefului DNA, DIICOT şi Procurorului general.

Toader a anunţat şi modificări legate de răspunderea magistraţilor, arătând că procurorii şi judecătorii vor răspunte material pentru erorile judiciare. Totodată, magistraţii reclamaţi pentru posibile fapte penale vor fi urmăriţi penal de către o nouă direcţie din Parchetul General, spearată de DNA şi DIICOT, scăpând astfel de DNA.

Ministrul a mai propus şi subordonarea politică a Inspecţiei Judiciare, care ar urma să treacă de la CSM la Ministerul Justiţiei şi a mai anunţat că viitorii şefi de parchete DNA, DIICOT şi Parchetul General vor avea mandate de 4 ani în loc de 3. O altă noutate anunţată de Tudorel Toader este că nu vor mai exista procurori şi judecători sub vârsta de 30 de ani.

Modificarea legilor justiţiei a stârnit numeroase proteste, atât în rândul magistraţilor, cât şi în rândul populaţiei. Mii de oameni au ieşit, zilele trecute, în stradă, protestând împotriva modificărilor acestor legi, precum şi împotriva Pilonului II de pensii şi supraaccizei la carburanţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON