URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2016, 17:55

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, deschise cu o donaţie consistentă din partea fostului şef al Poliţiei Bihor (FOTO)

Ediţia a 20-a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor a fost deschisă, luni, la Muzeul Memorial Iosif Vulcan de directorul instituţiei, Aurel Chiriac, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, directorului Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, invitat special fiind generalul în rezervă Lazăr Cârjan, fost şef al Poliţiei Bihor în anii 90.

După ce Aurel Chiriac a subliniat importanţa continuităţii unui astfel de eveniment şi a prezentării valorilor locale, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a subliniat faptul că autorităţile trebuie să sprijine activitatea muzeală din Oradea. "Ştim foarte bine că e nevoie să fim lângă această instituţie şi CJ Bihor va trebui să-şi aducă aportul în continuare", a spus Cornel Popa, evitând, însă, să se facă remarci directe referitoare la mutarea Muzeului în noul sediu, aflat încă în amenajare, de pe strada Armatei Române.

După cum se ştie, Popa a susţinut acest proiect, în timp ce primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi-ar dori ca Muzeul să fie mutat în Cetatea Oradea, spre supărarea muzeografilor care spun că nu ar avea spaţii corespunzătoare de păstrare şi expunere.

Problema a fost atinsă, însă, de directorul Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, care a spus că e păcat că MŢC nu s-a mutat încă în noul sediu şi că, astfel, mai multe generaţii de elevi au fost private de a vedea cele peste 400.000 de artefacte din colecţiile instituţiei. Acelaşi Silaghi şi-a exprimat speranţa ca, până la ediţia viitoare, Muzeul să fie mutat în clădirea de pe Armatei Române, care "a fost creată întocmai pentru a-l găzdui", şi nu în altă locaţie.

În cadrul evenimentului de lansare a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, ediţia XX, directorul Aurel Chiriac a anunţat că generalul în rezervă Lazăr Cârjan a donat Muzeului Memorial Iosif Vulcan mai multe numere din prima serie a Revistei Familia, inclusiv cel în care a debutat poetul Mihai Eminescu şi care nu se afla în colecţia muzeală. Este vorba despre nr. 6/1866 (25 febr.-9 mart.) al revistei în care a fost publicată poezia "De-aş avea". Pentru BIHOREANUL, generalul Lazăr Cârjan a explicat că a cumpărat revistele la începutul anilor 90 de la un anticariat.

Totodată, Ioan F. Pop, Ion Simuţ şi Lazăr Cârjan au vernisat o expoziţie de grafică semnată de Florin Pucă şi una de poezii şi scrieri ce-i aparţin lui Teodor Pâcă, doi dintre artiştii boemi, care înfruntat, prin operele lor şi stilul lor de viaţă, regimul comunist. Exponatele fac parte din colecţia privată a generalului în rezervă, care a acceptat să le prezinte în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor.

Citeşte şi: O săptămână la Muzeu: Orădenii sunt invitaţi să redescopere valorile şi frumuseţile oraşului la Zilele Muzeului Ţării Crişurilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bolojan
cum n-are sediu? cetatea!
Postat 16 Mai 2016, 19:25 de omul_din_ombuds
Bravo, Silaghi !!!
Direct, la obiect, ”scuipat” în față paiezanul ... care a stat 4 ani la conducerea CJ fără să facă absolut nimic. Muzeul nu beneficiază încă de propriul sediu, iar acest lucru după alți 4 ani, anteriori, în care tot un liberal a fost ales la conducerea județului, muzeul fiind ca tot boschetarul, pe ducă, în chirie ...
Postat 16 Mai 2016, 18:21 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON