URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2016, 09:48

Vremea cavalerilor: La finalul lunii, orădenii sunt aşteptaţi în Cetatea Oradea la o întâlnire cu cavaleri, domniţe, menestreli şi meşteşugari

Vremea cavalerilor: La finalul lunii, orădenii sunt aşteptaţi în Cetatea Oradea la o întâlnire cu cavaleri, domniţe, menestreli şi meşteşugari VIAŢĂ ÎN FORTĂREAŢĂ. Dacă în restul anului turiştii şi vizitatorii nu prea au şansa să simtă o atmosferă medievală în fortăreaţa din Oradea, la finalul lunii iunie aceasta va fi populată de personaje dintr-o altă epocă, în cadrul primei ediţii a Zilelor Cetăţii organizate după reabilitarea monumentului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cavaleri medievali pregătiţi să-şi demonstreze puterea, domniţe elegante şi meşteşugari pricepuţi vor popula, la finalul acestei luni şi la începutul celei următoare, fortăreaţa orădeană.

Începând cu această ediţie, municipalitatea îşi propune să revitalizeze Zilele Cetăţii şi să le transforme într-o veritabilă sărbătoare cu specific medieval, cu demonstraţii de lupte, jonglerii, acrobaţii călare, concerte şi spectacole de teatru.

Forfotă în Cetate

Întemeiată în secolul XI, fortăreaţa orădeană găzduia în Evul Mediu unul dintre cele mai mari târguri de meşteşugari din această zonă a Europei, fiind totodată şi loc de pelerinaj la mormântul Regelui Ladislau I. După finalizarea reabilitării, în 2015, Cetatea a început să se trezească la viaţă, ce-i drept timid. La sfârşitul săptămânii trecute, între zidurile Cetăţii s-a ţinut deja Das Fest, un eveniment cu specific bavarez, urmând, pe rând, Zilele Sfântului Ladislau şi Zilele Cetăţii.

Spre deosebire de anul trecut, când au fost practic integrate în cadrul Toamnei Orădene, Zilele Cetăţii se vor desfăşura acum de sine stătător, în perioada 29 iunie - 3 iulie. "Ne-am propus ca în perioada verii, sezonul care aduce cei mai mulţi turişti în oraş, să le putem oferi atât lor, cât şi orădenilor câte un eveniment aproape în fiecare săptămână. De aceea, am decis să organizăm distinct Zilele Cetăţii", spune Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului, cel care răspunde de evenimentele pe care le organizează municipalitatea din bani publici.

Invazie medievală

La ediţia de anul acesta, organizatorii vor să renască atmosfera medievală în Cetate, mizând pe mai multe grupuri de cavaleri din România şi Ungaria. Astfel, la Oradea vor sosi Paladinii de Terra Medies, Cavalerii Cetăţilor Bârsei şi Terra Ultrasilvana, precum şi grupurile Windur, Zolnok Lovagrend, Milites Christi Templarius şi Onogur din Ungaria, în total circa 150 de persoane. "O parte din invitaţi se vor instala cu corturi şi armamentele specifice în curtea Palatului Princiar, care se va transforma astfel într-un sat medieval", spune Mihai Jurca.

Tot acolo vor fi meşteşugari, dar şi o mică scenă unde se vor juca spectacole de teatru medieval pentru copii. De asemenea, pe Strada Breslelor meşterii vor ţine diverse ateliere demonstrative pentru copii. "Vom avea şi o trupă medievală ai cărei membri se vor plimba printre vizitatori şi vor juca mici scenete în care-i vor implica şi pe ei", zice organizatorul.

Târg cu menestreli

În premieră, la Zilele Cetăţii orădenii vor fi invitaţi să urmărească şi un concurs de "strong man" medieval. "Vom avea probe de lupte, de aruncare a ciocanului, precum şi de ridicat buşteni", anunţă Jurca. Cercetaşii României vor organiza pentru copii şi adolescenţi diverse ateliere, precum şi o căutare de comori prin fortăreaţă. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări întreceri de tir cu arcul, tir cu balistra şi acrobaţii călare. "Ne dorim ca atunci când intră în Cetate vizitatorii să intre într-o altă epocă, să se simtă atmosfera medievală", spune directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului.

Pentru pasionaţii produselor handmade vor fi amplasate 60 de mese pentru comercianţii de lavandă, săpunuri, ciocolată şi artizanat, iar pentru gurmanzi mâncare specifică unui festival în aer liber. Evident, nu vor lipsi concertele. "Pot să spun deschis că nu va veni Smiley sau alţi artişti de genul acesta. Suntem în tratative cu interpreţi şi trupe care să se potrivească specificului medieval al Zilelor Cetăţii", zice Mihai Jurca. Organizatorii pariază, deci, pe o sărbătoare dedicată istoriei şi tradiţiilor. La fel cum e şi fortăreaţa care o găzduieşte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON