URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2012, 11:09

Proful de televiziune: Omul care decriptează cele mai importante evenimente ale zilei

Proful de televiziune: Omul care decriptează cele mai importante evenimente ale zilei OMUL CU ÎNTREBĂRILE. Săptămână de săptămână, de luni până joi, Octavian Haragoş îi aduce în studioul TVS pe protagoniştii zilei, alături de care disecă evenimentele astfel încât să li se vadă nu doar aparenţa, ci şi cât mai multe dedesubturi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasionat de mic de pescuit, şi-a dorit o meserie care să-i lase timp pentru acest hobby. În adolescenţă s-a gândit să se facă preot, dar l-a prins "microbul" presei, care l-a propulsat sub reflectoarele televiziunii.

Octavian Haragoş le prezintă orădenilor, de mai bine de şapte ani fără întrerupere, nuanţele subiectelor "fierbinţi" ale zilei. Convins că un gazetar adevărat trebuie să-şi asume şi rolul de formator de opinie, a trecut şi la catedră, de unde vrea să-şi transmită convingerea şi studenţilor săi, de la Jurnalism.

Preoţie, filozofie şi TV

Privilegiat înainte de '89 fiindcă în satul natal, Dobricioneşti, recepţiona posturi de televiziune ungureşti, cehoslovace şi ucrainiene cu o antenă meşterită chiar de el, Octavian Haragoş era încă departe de a se gândi la o carieră în televiziune. Ştia, în schimb, că vrea să înveţe cât mai multe. "În liceu făceam naveta la Şuncuiuş deodată cu minerii. Vedeam atâta suferinţă şi deznădejde la oamenii aceia, încât voiam să evit un asemenea destin", povesteşte Tavi.

Aşa că, la început, a cercetat câteva opţiuni care să-l ferească de astfel de soartă. "Voiam să mă fac preot. Cu mintea mea de adolescent, mă gândeam că voi putea locui la ţară şi voi avea şi timp berechet de pescuit". După un an de studii la seminarul greco-catolic, a realizat însă că preoţia nu e chiar "o meserie". A plecat în Italia, unde vreme de doi ani a studiat filozofia. "După '89 era de bonton să faci filozofie, în plus voiam să cunosc şi alte sisteme de gândire. Mi-am dat seama totuşi că am nevoie de ceva real şi palpabil pe piaţa muncii". Aşa s-a transferat la profilul de Jurnalism TV al Universităţii Salesiana din Roma, pe care a absolvit-o în 1999 şi unde şi-a descoperit adevărata vocaţie.

Profu' de critică

Revenit în 2002 acasă, Tavi a predat la început la Facultatea de Litere, iar după un an a fost angajat ca asistent la nou înfiinţata specializare de Jurnalism a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde şi-a propus să le transmită studenţilor spiritul critic însuşit în Occident. "Nu sunt rupt de lume, ştiu că vor trebui la un moment dat să facă programe comerciale, dar vreau măcar să le sădesc acea sămânţă critică. Rolul mass-media e hotărâtor în progresul societăţii, dar numai dacă e critică", explică dascălul.

Mai vrea să-i facă să înţeleagă de asemenea pe tinerii din faţa sa că într-o zi vor influenţa opinia publică. "Îmi doresc să conştientizeze că vor fi formatori de opinie. Contează mult ce fel de opinii au, căci şi oameni ca Hitler şi Goebbels au format opinii". Ştiind că în România televiziunile au cam uitat de rolul lor educativ, nu-şi face totuşi multe iluzii. "Postul public se salvează oarecum prin acel canal cultural, dar care păcătuieşte pentru că a căzut în cealaltă extremă, alegând o abordare elitistă"...

Moderator de seară  

Din 2004, Octavian Haragoş e o prezenţă constantă pe ecranele televiziunilor locale, obişnuindu-şi publicul cu emisiuni de analiză pe teme de actualitate. S-a lansat în 2004 la Transilvania TV, unde realiza talk-show-ul "La obiect" iar apoi a asigurat şi emisiunea "Cu bâta-n baltă", dedicată pasionaţilor de pescuit şi vânătoare. Din 2009 a lăsat TTV pentru TVS, unde de luni până joi, de la ora 18.30 şi în reluare de la 21, realizează "Ediţia de seară", în care, mereu tranşant, dezbate subiectele zilei alături de invitaţi.

Jurnalistul spune că scopul său e de a prezenta şi ceea ce se află în spatele aparenţelor. "Încerc să-mi dau seama dacă o declaraţie e cusută cu aţă albă, astfel că uneori forţez nota, dar numai până la un anumit punct", explică Tavi, convins că moderatorii trebuie totuşi să menţină moderaţia în orice împrejurare. E conştient că televiziunile locale au dezavantaje, dar spune că balanţa se echilibrează prin libertatea de abordare a subiectelor. "La TVS nu există presiuni editoriale ori financiare. Pot să discut despre ce vreau. Sunt curios câţi realizatori de talk-show de la posturile naţionale au această libertate...".

La vânătoare

Deşi are două joburi care-l ţin ocupat în cea mai mare parte a zilei în Oradea, Tavi locuieşte, împreună cu soţia şi cei doi copii, la ţară, în Şuncuiuş. "De mic voiam să rămân la ţară, iar acum prefer să fac naveta, fiindcă doar acolo mă simt acasă", îşi justifică el opţiunea.

Pe lângă televiziune, mai are două mari pasiuni: pescuitul şi vânătoarea. Prima şi-a descoperit-o în şcoala primară, pe valea cu păstrăvi din Dobricioneşti. "Nu-mi plăcea când totul devenea facil şi prindeam mulţi peşti, aşa că am început să pescuiesc la muscă", îşi aminteşte el. Celălalt hobby, vânătoarea, l-a deprins mai târziu, dar ştie că unii o consideră o pasiune crudă. "Este un subiect delicat. Vânătoarea e văzută de unii ca o activitate bestială, dar există şi o altă optică. Eu spun întotdeauna: vânaţi cât mai mult şi ucideţi cât mai puţin".

Cel mai mult se bucură de ritualul premergător ieşirii la vânătoare. "Pentru mine primează plăcerea aşteptării, pregătirea atentă a rucsacului, a merindei, a armei...", explică Tavi. Poate de aceea e la fel de meticulos şi în pregătirea subiectelor zilei, dovedindu-se un bun "vânător" şi "pe sticlă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
@dante
Am auzit ca s-au trezit cu scule noi pe cap (ca o fi avut Teszari chef de cumparaturi de sarbatori) si nu stiu ce sa faca cu ele. Profesionisti!
Postat 04 Ianuarie 2012, 12:30 de newtek
Vanatoarea: hobby pentru psihopati
Sindromul de care sufera "eroul din Dobricionesti", domnul Tavi, nu-l lasa in pace nici o clipita! Incepe ceva, abandoneaza la scurt timp, descopera altceva, dar oboseste dupa ce citeste introducerea! Astfel reuseste sa faca de toate fara sa stie nimic, dar totusi stie destule pentru a avea o prezenta constanta in presa locala a ultimilor ani. Prezinta trasaturile ideale ale unui semidoct animat de dorinta de parvenire. Adaugand la acestea "hobby-ul" sau care-l plaseaza alaturi de personalitati ca: Bombonel, Micky Spaga, Ilie Sarbu, Elan Schwarzenberg , impreuna cu care vor lansa un nou partid "anti-macelari-de-animale-salbatice". Va cunoaste succesul politic luptand impotriva psihopatilor, complexatilor, sadicilor si neputinciosilor care ucid ursul brun din Carpati ascunsi in foisorul de vanatoare cu mitraliera cu luneta
Postat 03 Ianuarie 2012, 09:31 de Pseudokinegetikos
TVS
@Cantemir: spuneai ca ”Prin anii '90 Mircea Chirila scria: "TVA inseamna Taxa pe Valoare Adaugata, iar TVS inseamna Taxa pe Valoare Scazuta". Nimic nu s-a schimbat de-atunci.” S-a schimbat: Mircea Chirila merge la TVS, asa nenorocit cum categoriseste toata lumea acest post, si-si prezinta ziarul sau discuta chiar cu Haragos, la emisiune, pe diverse teme. S-o fi transformat ceva prin televiziunea asta, din moment ce Bihorel accepta sa apara acolo. Si sunt multe schimbari pe care nu vrei sa le observi. Nu-mi cere sa ti le spun, iti recomand sa te uiti la TVS, chiar daca nu-ti vine a face lucrul asta, si sa le vezi singur. Oricum, glumite de genul TVS=Taxa pe Valoare Scazuta, OTV=Zero TV, IRealitatea sau PROst TV par adolescentine.
Postat 03 Ianuarie 2012, 08:00 de tv
maria, maria
@maria: draga mea, sa stii ca si eu sunt adeptul scrierii corecte dar uneori tastatura iti poate juca si feste si de fapt greselile sa nu fie chiar...greseli! e drept, inainte de a posta, eu recitesc ceea ce am scris, tocmai pentru a evita rautatile comentatorilor! sigur insa ca in principiu ai dreptate!
Postat 03 Ianuarie 2012, 00:02 de dante
USUREL
Rolul educativ al televiziunilor e o chestie...Dupa Platon: nu poti face Filosofie fara Geometrie.Deci:mai usor pe scari cu Filosofia ! Pescuitul si vanatoarea D-lui Haragos nu-i dupa IDEI-asa cum i-ar sta bine unui iubitor de intelepciune...Simpaticul,altminteri,domn Haragos mai are multe de-nvatat,macar de la Brancusi ,Descartes si Pascal.N-am auzit sa fi rostit vreodata numele lui Noica....GREUTATEA subiectelor si subiectilor tradeaza mult(e) despre greutatea comentatorului...Masurat,cantarit..
Postat 02 Ianuarie 2012, 18:56 de gyorgy tozser
Cine l-a ,,infipt " acolo?
Este un analfabet,mai are foarte mult de citit.Nu stie cu ce se mananca lumea aceasta sau stie prea bine?Cine te-a infipt acolo?
Postat 02 Ianuarie 2012, 11:20 de ivanhoe
e inceput de an !
La multi ani, oameni buni ! E inceput de an, slava Domnului nu s-au petrecut tragedii despre care sa ne relateze onorabilii jurnalisti, asa ca despre ce vreti sa scrie ? In ceea ce-l priveste pe d-l Haragos, acesta prezinta singura emisiune locala care merita urmarita, dupa parerea mea, evident ! E foarte multa frustrare in lumea de azi daca nici macar un articol fara miza politica nu scapa de rautatile cotidiene... Si, ca sa fiu in ton cu comentariile, dle Tavi Bot, se scrie "sa fii" cu doi i >>>>
Postat 02 Ianuarie 2012, 08:49 de maria
Ceausescu n-a murit, s-a personificat in multi ceausesti mici
Prin anii '90 Mircea Chirila scria: "TVA inseamna Taxa pe Valoare Adaugata, iar TVS inseamna Taxa pe Valoare Scazuta". Nimic nu s-a schimbat de-atunci. Si care posturi TV locale caci TTV este exclus din frecventele receptionate cu receiverele DIGI sau HD. Asadar, concurezi singur si esti pe primul loc! Ce hal de provinciali! Sa accepti publicarea unei asemenea ode spune multe despre profu' lu' pește Haragoș. Daca Haragos ar fi etalonul, ar fi multi mai buni decat el (doar in Oradea), atat in televiziune, radio cat si in presa scrisa. Doar ca aceia prefera sa fie intrebati, la o adica, de ce nu li s-a ridicat statuie decat de ce au statuie. Scarbos articol!
Postat 02 Ianuarie 2012, 08:46 de Cantemir
drept in bot
Un sobolan, acest Gargaragos :))) Turnator (ca de-aia l-a si bagat ciucas in ziar, sunt din aceeasi "breasla" :D), ipocrit (in fatza iti zambeste si pe la spate te vorbeste de rau) si fanfaron. Ce jurnalism le-o preda el bietilor studenti... sa ne ierte Dumnezeu ! Zmaranga draga, daca vrei articol documentat, du-te matale pana la facultatea pe care-ai terminat-o cam ca gasca prin apa (si cu ajutorul sobolanului pe care-l ridici in slavi acum !) si intreaba-i pe studenti, in particular, ce parere au despre "profesorul" Gargaragos. Ai sa fi stupefiata ! Si nu de bine :))))
Postat 02 Ianuarie 2012, 07:35 de Tavi Bot
ce studii are
Pana la urma ce studii are tipu? Teologia nu a dus-o la capat, filozofia nu se face in doi ani, iar cu jurnalismul e cam paralel. Oricum, mai rar un un asemenea "ziarist" lipsit de har ca trogloditul asta infumurat si tupeist. As vrea sa vad un text scris de el, daca-mi poate indica oarecine.
Postat 02 Ianuarie 2012, 02:06 de curios
Intrebarea mea?!
Nu vreau sa fiu rau, dar nu vad rostul acestui articol? mai ales asa dupa revelieon, la prima ora in ianuarie:) Smaranda, ti a platit o pizza sai faci reclama??? Ok, e de treaba, e bun, ma rog, dar cee cu acest articol? Nu vad concluzia....?????
Postat 01 Ianuarie 2012, 20:56 de oradeanul
O.M.
sau l-a excitat prea tare oana! oops, am vurt sa scriu resuscitat, ca parca de-aia revenise pe plaiurile natale, sa resusciteze postul!
Postat 01 Ianuarie 2012, 18:54 de dante
vitavi
un pescar * si un vinator de giste, moderatoru lu peste care birfeste despre orice si la orice ora, oricum nu l baga nimeni in seama...
Postat 01 Ianuarie 2012, 18:09 de sd
Tvs ul este liber de sarbatori:)))
O fi avut liber :)))sau era in deplasare si transmiteau meciuri:))) ptr digi/
Postat 01 Ianuarie 2012, 17:24 de anka
TVS
ca tot veni vorba despre TVS, stie cineva de ce inca dinainte de Craciun acest "post" nu mai transmite nimic? nu ca ar fi mare pierdere, dar asa, ca idee??!!
Postat 01 Ianuarie 2012, 15:12 de dante
prostul nu e prost destul...
Gretos articolul, penibil tipul. Un semidoct! Ar trebui sa studieze mai mult, sa se pregateasca inainte de emisiuni si mai ales sa-i ASCULTE pe invitati. Etalarea ”cunostintelor” personala e de prost gust si subliniaza lipsa sa de cultura. Si sorbonica merita ceva mai bun ...
Postat 01 Ianuarie 2012, 15:03 de Sorin
Sfat dezinteresat.
Octaviane, nu mai accepta publicitate ieftina si nepotrivita pentru tine.
Postat 01 Ianuarie 2012, 13:47 de safe
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON