URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2013, 17:48

Primăvară japoneză: Festivalul primăverii de la Filarmonică se încheie cu un spectacol deosebit

Primăvară japoneză: Festivalul primăverii de la Filarmonică se încheie cu un spectacol deosebit SOLIŞTI DE PRIMĂVARĂ. Joi, 28 martie, orădenii o vor putea revedea pe pianista japoneză Kyoko Tagawa, solista Concertului pentru pian şi orchestră de Robert Schumann
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzica e universală. Asta încearcă să arate, încă o dată, Filarmonica din Oradea, gazda Festivalului Primăverii, un eveniment ce aduce în faţa melomanilor solişti tineri şi consacraţi din Japonia.

Ultimul spectacol al festivalului este programat joi şi cuprinde faimosul Concert al lui Robert Schumann pentru pian şi orchestră, precum şi un fragment din Max Bruch, interpretat la vioară de un solist de doar 13 ani.

15 Ciprian Marinescu.jpgRomânul japonez

Festivalul Primăverii s-a născut în 2011, când directorul Filarmonicii, Todor Albert, împreună cu violonistul Ciprian Marinescu (foto), stabilit în Japonia, au colaborat pentru a aduce pe scena orădeană tineri talentaţi din Ţara Soarelui Răsare. "Am primit o ofertă din partea domnului Marinescu şi am decis să facem şi aici un spectacol dedicat victimelor tsunami-ului care lovise Japonia", spune Todor Albert.

Cum evenimentul s-a dovedit a fi de succes, parteneriatul a continuat şi a luat forma unui festival. "Am mai primit propuneri şi din alte oraşe din ţară pentru proiecte similare, dar la Oradea ne simţim cel mai bine. Oraşul este foarte frumos, iar orchestra colaborează foarte bine cu soliştii", explică violonistul Ciprian Marinescu, stabilit la Osaka de aproape 15 ani. Artistul a ajuns să lucreze cu orchestra locală Osaka Symphony după ce, în vacanţă fiind acasă la iubita sa japoneză, s-a dus la o audiţie. De atunci, a devenit şi concert-maestru, şi solist al Orchestrei de Cameră Harmonious din Osaka, şi oaspete permanent al Orchestrei Filarmonice Kansai, fiind şi un căutat profesor de vioară printre tinerele talente nipone.

15 Todor Albert.jpgUn festival, trei concerte

Directorul Filarmonicii orădene consideră că Festivalul Primăverii se pliază perfect pe programul instituţiei de a promova tinerele talente, indiferent de unde vin acestea. "Oamenii deja aşteaptă acest festival, căci fac cunoştinţă cu tineri extrem de talentaţi", spune Todor Albert (foto). A treia ediţie a Festivalului a fost programată anul acesta în perioada 19-28 martie, primele două concerte, unul cameral şi unul cu orchestră, bucurându-se de aprecierea melomanilor orădeni, care i-au ascultat, printre alţii pe violonistul Ciprian Marinescu şi pe una dintre elevele sale, Yui Shimizu.

Festivalul se încheie cu un concert extraordinar al orchestrei orădene ce va avea loc joi, 28 februarie, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok, cu un repertoriu ce include fragmente celebre ori mai rare ale muzicii clasice. Concertul va fi dirijat de georgianul George Babuadze, stabilit şi el în Japonia, care a mai condus orchestra orădeană şi la ediţia precedentă a Festivalului. De data aceasta, el şi-a adus la Oradea şi fiul, pe Mamuka Babuadze, care a pregătit o suită pentru violă, scrisă de germanul Max Reger. "Sunt foarte puţine piese solo pentru violă în istoria muzicii. Aceasta este una dintre ele, doar că i s-a făcut un acompaniament pentru coarde şi orchestră", explică Ciprian Marinescu.

Oaspeţi de seamă

15 Kouki Katou.jpgTot în concertul de închidere a festivalului, spectatorii vor avea parte de un moment romantic oferit de pianista Kyoko Tagawa, care a mai concertat la Oradea şi anul trecut: Concertul pentru pian şi orchestră în La minor al lui Robert Schumann. "E o lucrare fantastică, dar şi foarte dificilă", o descrie violonistul român.

În program a fost inclus şi momentul unui solist nipon în vârstă de doar 13 ani. Kouki Katou (foto) este elevul lui Ciprian Marinescu şi, chiar dacă a început studiul relativ târziu, la 8 ani, a făcut rapid progrese uluitoare. Kouki revine pentru a treia oară la Oradea, şi de data aceasta va interpreta ca solist Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în sol minor de Max Bruch. "La noi în ţară acest concert se cere la admiterea la Conservator", spune profesorul Marinescu, subliniind cât de avansat a devenit discipolul său.

Melomanii pot intra pe bază de abonament sau îşi pot cumpăra bilete de la casieria Filarmonicii, preţurile variind între 15 şi 25 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
E grele...
Astea nu sunt "spectacole", ci concerte! Notiunea de spectacol implica vizualul, dar la filarmonica nu te duci ca sa-i vezi pe artisti, ci ca sa-i asculti. Deci cei care asista nu sunt "spectatori", ci ascultatori (sau public, in general). Iar "un fragment din Max Bruch" ce inseamna? O mana, un picior sau ce? La filarmonica nu se canta "fragmente", ci lucrari integrale, nu e cu "best of"...
Postat 27 Martie 2013, 12:29 de Limba romana
2009
Festivalul a inceput in 2009, cand director era Cornel Cristea. Atunci corul din Osaka a cantat impreuna cu corul oradean Gloria de Vivaldi, daca nu ma inseala memoria. Oricum, bine ca nu s-a renuntat la colaborare. Artistii japonezi sunt de fiecare data o surpriza.
Postat 26 Martie 2013, 20:20 de Daniela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON