URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2014, 17:09

Muzică de An Nou: Melomanii orădeni sunt invitaţi să înceapă anul la Filarmonică

Muzică de An Nou: Melomanii orădeni sunt invitaţi să înceapă anul la Filarmonică PROGRAM FESTIV. Sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu, orchestra Filarmonicii orădene va interpreta joi şi vineri lucrări de Johann Strauss tatăl şi Johann Strauss fiul, dar şi capodopera "Valurile Dunării", a românului Iosif Ivanovici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au petrecut de Crăciun şi Revelion mai mult ca sigur cu altfel de muzică, orădenii pot să-şi înceapă Noul An în ritmuri de vals, polcă ori marş.

Primul concert din 2014 al Filarmonicii de Stat are în program piese celebre, ce vor fi interpretate cu ajutorul a doi invitaţi sub coordonarea dirijorului Romeo Rîmbu. Deoarece şi în alte ierni Concertul de Anul Nou a fost la mare căutare, de data aceasta muzicienii orădeni vor da două reprezentaţii, pe 9 şi pe 10 ianuarie, astfel încât să se bucure cât mai mulţi melomani.

15 Romeo Rimbu.jpgValurile Dunării

Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat din Oradea îşi aşteaptă, pe 9 şi pe 10 ianuarie, de la ora 19, primii spectatori ai acestui an. Atât joi, cât şi vineri, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu, orchestra simfonică va oferi deja tradiţionalul concert de Anul Nou, cu un repertoriu bogat. "Ne bazăm pe lucrările familiei Strauss, tatăl şi fiul, însă ca element de noutate vom interpreta şi câteva lucrări nemaiauzite în Oradea, dar care se potrivesc foarte bine cu spiritul de sărbătoare al acestui eveniment", spune Romeo Rîmbu (foto).

Aşadar, orădenii vor putea asculta Dunărea Albastră, Vals Imperial, dar şi uvertura operetei Liliacul, toate de Johann Strauss fiul. De asemenea, în program a fost cuprins şi cunoscutul "şlagăr" Valurile Dunării al românului Iosif Ivanovici. "Vom mai avea şi un alt vals surpriză", promite maestrul Rîmbu.

Cu operete şi balet

Melomanii se vor putea delecta şi cu alte piese de valoare, între care opereta Contesa Maritza, a compozitorului maghiar Emmerich Kálmán, precum Marşul şi Valsul din suita Viforul, a compozitorului rus Georgy Sviridov. "Vom mai interpreta şi alte valsuri, polci, o lucrare muzicală de balet, Dansul orelor, a italianului Amilcare Ponchielli, Marşul lui Radetzky, de Johann Strauss tatăl, cu care încheiem de obicei acest concert", spune dirijorul.

Invitaţii celor două reprezentaţii sunt tânăra soprană Cristina Oltean, colaboratoare a Operei Naţionale din Cluj Napoca, şi tenorul Cristian Bălăşescu, de la Opera Naţională din Timişoara. Concertul programat joi este destinat mai ales orădenilor care au abonamente la Filarmonică, iar pentru cel de vineri biletele s-au pus în vânzare la preţurile obişnuite, adică între 15 şi 25 de lei, în funcţie de locul în sală.

Primăvară muzicală

În al doilea trimestru al stagiunii 2013-2014, din ianuarie până în martie, Filarmonica orădeană anunţă şi alte concerte deosebite. Spre exemplu, pe 23 ianuarie, orădenii vor putea asculta două lucrări rar interpretate, şi anume Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor al lui Richard Strauss şi Simfonia a II-a, Mica Simfonie Rusă, de Ceaikovski.

La sfârşitul lunii februarie, sala Enescu-Bartok va găzdui un spectacol de operă în care va fi interpretată Traviata lui Giuseppe Verdi, cu participarea corului Filarmonicii. "Nu va fi o operă propriu-zisă, cu decoruri şi regie, ci doar cu puţină mişcare scenică", spune Vasile Foica, directorul artistic al instituţiei.

Pe 6 martie, doamnele şi domnişoarele vor primi un concert cu dedicaţie, în program fiind incluse lucrări de Schubert, Wagner şi Bizet. Invitatul evenimentului: violonistul Gabriel Croitoru. La finele aceleiaşi luni, pe 20 şi 27 martie, la Oradea vor concerta mai mulţi solişti şi instrumentişti din Japonia, în cadrul unei noi ediţii a unui alt eveniment tradiţional, Festivalul Primăverii, aşa că de pe acum un lucru e cert: melomanii vor avea din ce alege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON