URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2012, 09:45

Grigore Leşe, concert impresionant la Palazzo (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Mesele restaurantului Palazzo au fost făcute dispărute, miercuri seară, iar localul a fost transformat într-o sală de spectacole, cu scaunele puse rânduri-rânduri pentru circa 300 de orădeni dornici să-l asculte aievea pe maramureşanul Grigore Leşe.

Acesta şi-a făcut apariţia cu o întârziere de jumătate de ceas pe care, mai târziu, în timpul spectacolului, când a reuşit să închege un dialog cu sala, avea s-o explice prin faptul că maşina în care se aflau cei doi ceteraşi, dubaşul şi cele două cântăreţe pornită din Sighet făcuse o pană în drumul spre Oradea, în zona comunei Tarcea.

Artiştii şi-au început recitalul direct, cu o poveste spusă de Leşe despre horit, transformată apoi în cântec, întrerupt - apoi - de îndemnul artistului către public: "Hai, cântaţi cu noi, fără aplauze, cu lai-lai-la, până învăţaţi versurile", bărbatul ridicându-se în picioare pentru a dirija audienţa transformată rapid în cor şi pentru a-i cere îndrăzneală. "Zîs-o mama cătă mine / Să mă-nvăţ horile bine / Nu ştiu-n lume ce-oi avea / Horile m-or mângâia", a "condus" Leşe, în timp ce publicul cânta şoptit, ca vrăjit, continuând până la "morala" cântului: "În lume cât oi umbla / Multe rele m-or mânca / Horile-s de stâmpărare / La omu' cu supărare".

Leşe a alternat, de altfel, pe parcursul întregului recital horile cu poveştile, nesfiindu-se să-l facă "de poveste" pe unul dintre ceteraşi, mai în vârstă, Mihai din Făget, zis şi Diavolu', pentru felul cum cântă şi joacă tropotitele, cel în cauză oferind - fireşte - şi o demonstraţie, ori despre un anume "Covaci, zis Paganini", din Sighetu Marmaţiei.

Pentru că uneori publicul aplauda sfios ori neconvingător, Leşe nu s-a dat în lături de a-i invita pe orădeni să aplaude cum îi îndeamnă inima, spunându-le la un moment dat că "astea-s aplauzele cu care v-o învăţat televiziunea română" şi învăţându-i "să fie adevăraţi".

Unul din cele mai impresionante momente ale spectacolului a fost cel în care artiştii au cântat "La mijlocu' cerului / (unde) nu-i nici cale, nici cărare / că de-o fost cândva cărare / ea s-o prefăcut în vale", precum şi cel în care Leşe a povestit cum a ajuns mare "horitor" pe scenele lumii: "După ce m-o făcut mama, 7 ani am umblat pă lângă ea. Apoi, la 7 ani, am mers în pădure şi am văzut că ştiu hori. Am mers la mama şi i-am zis că ştiu hori", a povestit artistul, înşirând apoi cum au aflat şi alţii că ştie "hori" - de la mamă tatăl, apoi vecinii, satul, comuna, oraşele. "Şi aşe m-am dus a hori în oraşe, şi am horit şi la Ateneu, şi în Japonia, şi în tătă lumea. Am horit, nu am zdrăngănit! Dar, domnilor, da' pentru asta mi-o trebuit 51 de ani. Alţii amu' vor să horească în două săptămâni...", a spus Leşe cu tâlc, făcând trimitere la "cei din ziua de azi".

În finalul concertului, pe când Grigore Leşe şi ceteraşii lui se pregăteau să plece, pe scenă a năvălit profesorul Cornel Durgheu, fostul decan al Facultăţii de Arte Vizuale a Universităţii din Oradea, care i-a înmânat din partea Asociaţiei Pro România Europeană o diplomă de excelenţă artistului, pe care l-a tutuit "Grigore". Încurcat, Leşe a mulţumit, dar nu fără a ironiza, subtil, gestul "domnului profesor", spunând că "sunt oameni care scriu cinci cărţi ca să ajungă profesori universitari, alţii care scriu trei cărţi să ajungă conferenţiari, dar de fapt în viaţă trebuie să scrii o singură carte, una şi bună".

Înainte de a se despărţi de publicul orădean, Leşe a făcut cadou patru CD-uri cu muzică pentru două fetiţe, pentru o doamnă şi, bineînţeles, pentru gazde, dar precizând şi cu referire la ele că nu-l mai reprezintă, deoarece au fost editate până în noiembrie anul trecut, când în viaţa şi creaţia sa de interpret a intervenit o etapă nouă. "Până-n noiembrie tăţi or tras de mine, da' să ştiţi că ce-am făcut până atunci nu mă mai reprezintă", a spus Grigore Leşe, referindu-se la momentul de la finele anului trecut, când a început să colaboreze cu filozoful Andrei Pleşu şi şi-a schimbat viziunea despre folclor şi despre modul în care rădăcinile populare pot prinde viaţă şi mai adânc în pământul din care izvorăsc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Am fost si eu
Am fost si eu la concertul d-lui Grigore Lese la Palazzo , concertul a inceput cu o intarziere de 20’ si a durat o ora desi era prevazut sa dureze 2 ore .Atmosfera de la Palazzo a fost foarte potrivita pentru acest concert ,( apreciez multt initiativa gazdelor pentru acest gen de spectacole in cerc restrans ) spectatorii au cantat cat au stiut impreuna cu Lese , Lese chiar a reusit sa antreneze spectatorii , cred ca toti s-au straduit sa cante cat s-au priceput , sala a oferit conditi de auditie foarte bune , a deranjat destul de mult fondul muzical ( muzica electronica , total nepotrivita cu genul de muzica interpretat de Grigore Lese , mi s- a parut ca participam la auditia unui kitsch muzical ).,, Cand ne era lumea mai draga ‘’ spectacolul s-a terminat brusc si parca Lese parea suparat , nemultumit dar spectatorii erau si mai nemultumiti si contrariati , au avut totusi bunulsimt sa nu protesteze , a fost civilizat , s-a vazut ca erau oameni rafinati .Interventia dlui Durgheu mi s-a parut brutala , grosolana , inoportuna , provinciala si nedemna de un om de cultura cum se pretinde si ne-a adus rapid la realitatea mediului in care traim , cu oameni care nu scapa momentul ,, sa se bage in fata ‘’ , momentul a fost descumpanitor si pt Lese care de voie de nevoie a mai completat spectacolul cu cate o poveste si cate un cantec .Pacat ca dl Lese nu se comporta ca un profesionist , mi s-a parut ca improvizeaza , membrii trupei din Maramures , pastratori ai traditiilor locale , pentru care am o deosebita stima nu s-au pliat intotdeauna perfect cu Lese .Poate n-ar stica sa apeleze la un impresar , mi s-a parut chiar indecent sa platesti un bilet asa piparat pentru o ora cu Grigore Lese .Am plecat dezamagit si m-am simtit mult mai bine in masina , in drum spre casa , ascultandu- l pe Grigore Lese pe care-l stiam eu .
Postat 16 Aprilie 2012, 23:46 de Crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON