URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2012, 16:29

De 1 iunie: Copiii au luat cu asalt punctul de observare al pompierilor care a funcţionat în urmă cu un secol în Turnul Primăriei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primele grupuri de copii, care au vizitat expoziţia au venit de la Şcoala nr. 11 din strada Moldovei şi au fost însoţiţi de învăţătoarea Ilisei Tereza. Copii au fost întâmpinaţi de viceprimarul Florica Cherecheş şi de preşedinta Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Angela Lupşea.

Cei mai tineri orădeni s-au visat pentru o clipă pompieri care veghează asupra oraşului din turnul Primăriei. Micuţii au avut vineri, cu ocazia zilei de 1 iunie, acces gratuit la expoziţia cu obiecte pompiereşti organizată de Fundaţia de Protejate a Monumentelor Istorice Bihor în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţie de Urgenţă Bihor, în fostul punct de observare al pompierilor care a funcţionat în urmă cu un secol în Turnul Primăriei.

Expoziţia face trimitere la statutul pe care îl avea Turnul Primăriei Oradea acum mai bine de 100 de ani, respectiv în anul 1904, când acesta era un turn de observare a incendiilor.

Pompierii din vechime...

Conform unui comunicat al Primăriei, colecţia inedită expusă în turn cuprinde obiecte specifice de combatere a incendiilor din cele mai îndepărtate timpuri şi până azi, care le sunt prezentate micuţilor vizitatori de către pompierul în exerciţiu Victor Lupşea. Elev al în clasa a treia la Liceului Teologic Greco Catolic, Victor este pasionat de meseria de pompier.

Datorită cunoştiinţelor acumulate, micuţul a reuşit să le prezinte vizitatorilor, în detaliu, obiectele care erau folosite în stingerea incendiilor acum mai bine de 100 de ani, dar şi ţinutele şi uniformele purtate de pompieri în acele timpuri.

La prezentarea obiectelor Victor a fost însoţit de mascota evenimetului, "micuţa pompieriţă", Allegra Maria Popa de numai trei anişori.

Alarmă cu "bătaie"

Potrivit volumului "File din istoria pompierilor Bihoreni" în anul 1904, la cel de-al doilea nivel al Turnului Primăriei a fost transformat într-un punct de observare a incendiilor din oraş. Un pompier de serviciu alarma populaţia prin bătăi de clopot să intervină la stingerea focului înainte ca acesta să se extindă.

Zona în care a izbucnit focul putea fi identificată în funcţie de numărul bătăilor de clopot: pentru Oraşul Nou - 2 bătăi, Vest Olosig (Ret) - 3 bătăi, Est Olosig - 4 bătăi, Velenţa - 5 bătăi şi Velenţa Sud - 6 bătăi. În plus, pe timp de zi, în turnul de observare se arbora un drapel roşu pe direcţia în care a izbucnit incendiul, iar noaptea se aprindea un reflector electric.

Exponatele prezentate azi aparţin colecţiei din Sala de tradiţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Cu ocazia zilei de 1 iunie copiii pot vizita expoziţia gratuit până la orele 18, iar în perioada 2 - 22 iunie aceasta va putea fi vizitată în intervalul orar 10 - 18 la un preţ al biletului redus la 1 leu. Programările se pot face la numerele de telefon: 0731/212.284 sau 0259/437.000 interior 262.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON