URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2017, 11:15

Cetatea, berea şi orădenii: Administratorul firmei Carnival Crew vorbeşte despre prima berărie Staropramen din România (FOTO)

Cetatea, berea şi orădenii: Administratorul firmei Carnival Crew vorbeşte despre prima berărie Staropramen din România (FOTO) Localul, care va fi deschis în Cetate, îşi propune să devină la fel de faimos ca prima berărie modernă din Oradea din casa Jiga, despre care se spunea că are "culina escelentă şi serviciu promt"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea berii orădene începe în urmă cu 300 de ani, când în 1717 se deschidea prima "Fierbătorie de bere", chiar în apropierea Cetăţii din Oradea, pentru ca în anii imediat următori să mai apară câteva astfel de mici "fabrici" de bere.

În ultimul deceniu al secolului XIX, pe la 1896, Fabrica de bere Oradea-Seleuş se reorganizează  sub denumire de "Lowy Ignaz" şi va produce ani la rând berea Sfântul Ladislau (Szent Ladislau) şi renumita Bere de Martie (Marcziusi).

Tot atunci se deschide prima berărie modernă "cu culina escelentă şi serviciu promt" în casa Jiga de pe strada Nicolae Jiga. În 1922 devine societate pe acţiuni şi capătă denumirea de Fabrica de Bere Dreher-Haggenmacher SA, avându-l în consiliul de administraţie şi pe Aurel Lazăr. În perioada interbelică proprietăţile nutritive ale berii orădene au fost subliniate prin vocea unor renumiţi cercetători germani, care promovau mesajul "Consumul sistematic de bere asigură viaţa lungă!".

Proiect ambiţios

Cunoscând şi respectând  istoria şi tradiţiile urbei lor natale, trei tineri investitori orădeni şi-au asumat un proiect ambiţios, de a deschide o berărie chiar în Cetatea Oradea, acolo unde a început povestea. Astfel, prin societatea Carnival Crew SRL, cei trei asociaţi, Adrian Moisa, Claudiu Keşeru şi Călin Mocan au iniţiat încă de anul trecut demersurile pentru implementarea acestui proiect.

Deoarece nimic nu e uşor de realizat fără a te lovi de micile furci caudine ale societăţii actuale, în urmă cu două săptămâni BIHOREANUL scria despre sesizarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor referitor la unele lucrări de construcţii efectuate în curtea Cetăţii fără a avea avizul instituţiei respective. Pentru că s-a generat un scandal, iar unii au arătat cu degetul catre Carnival Crew SRL, BIHOREANUL a stat de vorbă cu administratorul acestei societăţi, Adrian Moisa, pentru a afla despre proiect direct de la sursă.

Tradiţie în Cetate

Reporter: Domnule Adrian Moisa, de ce berărie şi nu un simplu restaurant?

Adrian Moisa: Aşa cum bine ştiţi, Oradea are nu doar o istorie legată de bere, are o tradiţie în fabricarea berii şi implicit în consumul de bere. Ponderat, bineînţeles! Pentru că fiecare restaurant din Oradea încearcă să aibă un anumit specific, împreună cu cei doi asociaţi ai mei, Claudiu şi Călin, am decis că orădenii merită să le aducem înapoi o parte din tradiţie, cea legată de consumul de bere, şi în acest sens să investim într-o berărie modernă. Şi unde era locul cel mai potrivit dacă nu chiar acolo unde a început povestea berii acum 300 de ani? În Cetatea Oradea!

R.: Aţi ales Cetatea cu toate că ştiaţi că este monument istoric şi că orice investiţie este mai dificil de realizat acolo...

A.M.: Faptul că este monument istoric şi că tradiţia berii orădene se leagă de acest loc ne-au determinat să ne asumăm eventualele dificultăţi!  Ştiţi bine că Cetatea a fost renovată tocmai pentru a i se reda viaţa. Iar noi credem în viaţa din cetatea unui oraş! E vorba de identitate, de comuniune, de tradiţii... Câte oraşe ar dori să aibă o astfel de cetate dar din păcate nu o au?! Astfel, când anul trecut am văzut anunţul prin care Primăria Oradea scotea la licitaţie acest spaţiu cu destinaţia de Bistro-Bar-Restaurant am ştiut că acesta e locul potrivit.

Ne-am înscris la licitaţie, am participat şi am câştigat! La o chirie măricică, dar noi avem speranţe că va merita... Bineînţeles că au fost contestaţii din rândul participanţilor la licitaţie şi a fost nevoie ca instanţele de judecată să ne dea nouă câştig de cauză, dar am trecut şi peste asta, chiar dacă ne-a întârziat proiectul cu câteva luni.

Problema majoră a fost la preluarea spaţiului, când am constatat că nu avem curentul trifazic necesar funcţionării cu specificul de Bistro-Bar-Restaurant, aşa cum a fost scos la licitaţie de Primăria Oradea. Expresorul de cafea din bar şi plitele din bucătărie nu funcţionează fără curent trifazic... Drept urmare, ne-am adresat celor în drept să introducă curentul, Direcţiei  Patrimoniului Imobiliar, prin octombrie 2016 verbal, iar la începutul lunii decembrie 2016 în scris. Pentru ca în luna martie 2017, când au introdus curentul, să aflăm, din BIHOREANUL, că au făcut-o fără aviz, aşa cum susţin cei de la Direcţia Judeţeană de Cultură. Credem că ar fi avut suficient timp să obţină avizul de la Cultură. Noi, pentru amenajările interioare, am obţinut pentru Carnival Crew avizul Direcţiei de Cultură în septembrie. Rapid şi fără probleme! Adică se pare ca înţeleg şi domniile lor că e important să dăm viaţă cetăţii orădene...

Să îţi asumi deciziile

R.: Asociatul dvs., Călin Mocan, acuza că aveţi dificultăţi în implementarea proiectului de berărie deoarece nu firma dvs. trebuia să câştige licitaţia. E îndreptăţită afirmaţia sa?

A.M.: Călin a condus instituţii publice mai bine de 10 ani, până în anul 2012. Nu e prima oară când i se "pun în gură" vorbe, e obişnuit... Pe de altă parte, tocmai pentru că are experienţă decizională în administraţie, el susţine că atunci când eşti într-o funcţie publică trebuie să acţionezi cu fermitate, celeritate, în cadrul legal şi în beneficiul investitorului şi implicit al societăţii. Şi, bineînţeles, să îţi asumi deciziile! Or, după ce aştepţi 4 luni să se introducă curentul electric, când se introduce apar probleme care te încurcă tot pe tine, datorită lipsei de comunicare între autorităţi...

Noi suntem chiriaşii care plătim de luni bune chirie pentru un spaţiu care nu a fost predat de proprietar aşa cum era firesc, cu toate utilităţile specifice activităţii de Bistro-Bar-Restaurant. Se afirmă des în ultima perioadă că una din condiţiile finanţării europene prin care s-a renovat Cetatea Oradea este ca aceasta să fie populată cu turişti, cu cetăţeni care să îşi desfăşoare activitatea cotidiană aici. Dvs. credeţi că turiştii şi concitadinii noştri nu aşteaptă să găsească în cetate şi o berărie? Un restaurant? O cofetărie? Vă asigur eu că aşteaptă cu toţii să funcţioneze aşa ceva aici!

Doar verificări

R.: Apărea în sesizarea celor de la Cultură faptul că aţi instalat unităţi de aer condiţionat pe corpul de clădire unde va fi berăria...

A.M.: Aşa cum aţi văzut în toată lumea civilizată, funcţionalitatea acestor clădiri istorice trebuie adusă la cerinţele secolului XXI, bineînţeles cu respectarea arhitecturii clădirii şi fără a interveni major la structura clădirii. Având în vedere suprafeţele vitrate foarte mari pe care le au cele trei încăperi, în luna septembrie a anului trecut erau aproape 35 de grade în interior. Seara pe la ora 20. Noi dorim să instalăm un sistem de climatizare cu aport de aer proaspăt care să asigure un ambient plăcut celor care ne vor trece pragul. Dar vrem sa amplasăm unităţile exterioare în condiţiile cele mai potrivite şi fără a fi agresive vizual. De aceea, în urmă cu vreo lună am pozat, adică am aşezat pur şi simplu pentru câteva zile unităţile exterioare pe suprafaţa de pământ înierbată de deasupra clădirii, pentru a analiza cele mai optime trasee, ţinând cont de cerinţele impuse de clădirea în sine. Ele nu au fost puse în funcţiune nicio secundă, nici nu aveau cum să fie de vreme ce nu erau conectate unităţile exterioare cu cele interioare. Şi nici nu era sursă de curent...

Noi am făcut şi pentru instalaţiile de climatizare o nouă documentaţie, cu toate expertizele necesare, şi este depusă la Direcţia de Cultură pentru a obţine avizul dumnealor şi pentru aceste echipamente. Am discutat şi cu toţi arhitecţii din municipiu care sunt atestaţi pentru monumente şi suntem convinşi că, împreună, vom găsi soluţia potrivită!

Prima berărie Staropramen din România

R.: Se spune că va fi o berărie Staropramen în locaţia dvs. De ce nu aţi ales un producător local?

A.M.: Staropramen face parte din grupul Bergenbier, care este în opinia noastră cel mai puternic jucător de pe piaţa de bere din România şi nu numai. Iar nouă ne place să ne asociem cu cei puternici! Staropramen are un marketing foarte bun, aşa cum puteţi vedea şi din mass-media naţională. Planul nostru de business şi locaţia noastră i-a convins să se asocieze cu noi în acest proiect şi să deschidem în Cetatea Oradea prima berărie Staropramen din România. Suntem mândri că putem face asta pentru oraşul nostru!

De aceea credem că toate autorităţile trebuie să colaboreze, mână în mână, să aibă discuţii constructive şi să găsească soluţii pentru investitori ca şi noi. Noi riscăm banii noştri cu speranţa nu doar a realizării unui profit, dar şi cu dorinţa de a crea o poveste frumoasă, pe care să o putem spune urmaşilor noştri, despre care istoria să amintească aşa cum aminteşte despre povestea berăriei din casa Jiga: "cu culina escelenta şi serviciu promt"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
mda...
Dar macar sa taca naibii din gura, toate firmele lui sunt in pierdere, unele cu zero angajati, dar el ne prezinta o poveste frumoasa, nu il intereseaza profitul. Carnival Beauty spre exemplu, firma e din 2003, de atunci si pana acum a avut doar 3(trei!) ani in care a facut profit, insignifiabil si ala, iar ultimii 5 ani fara un angajat. Care om sanatos isi tine o firma deschisa 14 ani in pierdere? Dar lasa, povestea a faina, da-le dracu de impozite, platesc prostii.
Postat 19 Aprilie 2017, 15:05 de seth
!!!!
@seth: Situație similară este în cazul firmei ( firmelor ) în care a fost implicat și Lucian Popa. Ba pierderi, ba profituri minuscule ! Însă s-a dovedit un atât de bun economist încât a luat cu brio concursul de director în PMO ( din comisie a făcut parte și inginerul Beltechi ). Firma de consultanță a lui Palladi fără rezultate notabile. Sigur ca manager city se va descurca ! De minune ! La stat toți sunt extraordinari, în propriile firmemai puțin! Vorba vine, merg și acelea dar la....negru !
Postat 19 Aprilie 2017, 14:55 de TDS
mda...
Foarte frumos. "Noi riscăm banii noştri cu speranţa nu doar a realizării unui profit, dar şi cu dorinţa de a crea o poveste frumoasă" Povestea frumoasa a profitului e cam asa, 2015 - profit 1103 lei, 2014 - pierdere 35867, 2013 - profit 491 lei, 2012 - profit 3818 lei, 2011 - profit 10992. Astea sunt sume brute. Practic in 5 ani sunteti in pierdere. Dar povestea este frumoasa, intr-adevar. Imi explica si mie cineva, va rog, ca la un copil de 4 ani, cum dracu castiga firme de genul asta contracte si chirii preferentiale?
Postat 19 Aprilie 2017, 14:27 de seth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON