URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2016, 14:49

Un debut regal: Cea mai bună piesă românească de teatru a anului trecut aparţine unei tinere orădence, premiate de UNITER şi de Casa Regală a României

Un debut regal: Cea mai bună piesă românească de teatru a anului trecut aparţine unei tinere orădence, premiate de UNITER şi de Casa Regală a României VIS ÎMPLINIT. "Sunt atât de emoţionată că-mi vine să plâng. Când am aflat că am fost declarată câştigătoare am rămas fără grai pentru că, astfel, am reuşit să-mi îndeplinesc un vis din copilărie", a spus orădeanca Diana-Florina Avrămuţ, pe 9 mai, la Teatrul Regina Maria, când Casa Regală a României, prin Principesa Margareta, a premiat-o pentru cea mai bună piesă românească a anului 2015, intitulată "Nadia"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lumea culturală şi-a aţintit luna aceasta privirile asupra Oradiei, gazdă în premieră a Galei Premiilor UNITER, transmise de Televiziunea Română.

Chiar dacă teatrul orădean n-a reuşit să obţină prin Richard Balint titlul pentru cel mai bun actor, una dintre celelalte distincţii i-a revenit unei tinere orădence, Diana-Florina Avrămuţ, care, deşi aflată la prima încercare în dramaturgie, a scris - în opinia juriului format din Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Bobi Pricop - cea mai bună piesă a anului trecut.

Jocul de-a actriţa

Diana-Florina Avrămuţ a studiat filologia la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, dar a avut mereu o înclinaţie puternică spre actorie. "Eram un copil timid, dar mă jucam mult. Încă de la grădiniţă îmi plăcea să am mai multe roluri. Nu voiam să fiu doar prinţesă, ci şi fluturaş, ţigăncuşă, valet, cântăreaţă... În plus, imitam cam tot ce vedeam la televizor", povesteşte Diana, acum în vârstă de 28 de ani.

Sesizându-i pasiunea, în liceu părinţii au îndreptat-o spre cursuri de actorie, pe care le-a luat cu Emil Sauciuc, la Fundaţia Ecoart, unde a şi jucat în câteva producţii. "Învăţam de la actorii mai mari, care pe atunci erau studenţi la Oradea, precum Florin Silaghi şi Andrei Fazekas", spune Diana despre mentorii care apoi au îndrumat-o spre Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureş. "La admitere, am intrat ultima pe locurile cu taxă. După un an am reuşit să trec pe locurile bugetate şi apoi chiar să primesc bursă de merit. La final am fost şefă de promoţie", povesteşte orădeanca.

Muza regizorului

Actoriei îi datorează multe. "Am învăţat să mă deschid, să-mi înving timiditatea", zice Diana, care a absolvit, tot la Mureş, şi un masterat în arta actoriei. Apreciată pentru calităţile ei, orădeanca a fost chemată să joace la început în spectacole ale colegilor de facultate, iar apoi i s-a oferit un contract la Naţionalul din Târgu Mureş, jucând în spectacole precum "Push up" de Zsolt Harsányi, şi "Carmina Burana", de Gigi Căciuleanu.

În 2013, Diana a debutat pe marile ecrane, şi nu oricum, ci cu rolul principal feminin în "Când se lasă seara peste Bucureşti (Metabolism)", de Corneliu Porumboiu, autorul unor producţii de succes precum "Poliţist, adjectiv" şi "A fost sau n-a fost". "Filmul în care am jucat spune povestea unui regizor care se îndrăgosteşte de actriţa care joacă rolul principal în filmul la care lucrează şi care are, însă, o altă relaţie", zice Diana despre producţia selectată şi apreciată la festivalurile din New York, Locarno şi Toronto, câştigând premiul criticii pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Janela de Cinema din Brazilia.

Munca orădencei în "Metabolism" a fost şi ea lăudată, Diana fiind nominalizată la Premiile Gopo 2014, pierzând în faţa Luminiţei Gheorghiu, din "Poziţia copilului".

Creaţie pe smartphone

Deşi era actriţă titulară la Teatrul din Târgu Mureş, în primăvara anului trecut Diana şi-a luat o pauză de la scenă. "Atentă să construiesc mereu personaje, am pierdut cumva contactul cu mine. Îmi era şi dor de cei de acasă, iar drumul Mureş - Oradea e cam lung", s-a destăinuit ea BIHOREANULUI. Întoarsă la Oradea, n-a putut sta prea mult şi a început să lucreze voluntar la SOS Autism, gândindu-se care va fi următorul pas în carieră.

Într-o zi, dintr-o dată, s-a simţit inspirată să scrie. "Îmi doream de mult să scriu, aşa că am început să aştern gânduri, amintiri. Aşa am descoperit că pot". Piesa "Nadia" s-a născut apoi destul de repede, autoarea primind încurajări mai ales din partea iubitului ei, care a avut privilegiul să-i citească primul scrierile, încă din stadiul în care erau sub forma unor fragmente tastate pe telefonul mobil.

Lauri la debut

Diana nu vrea să divulge deocamdată povestea din piesa ei de debut, zicând doar că "este o poveste despre iubire, despre schimbare, speranţă şi magie". Cert este că textul i-a fost apreciat de specialişti din domeniu, un juriu format din criticul Marina Constantinescu, cronicarul Dan C. Mihăilescu şi regizorul Bobi Pricop, considerând-o cea mai bună piesă românească a anului 2015, dintre alte 80 de înscrieri.

Premiul i-a fost acordat Dianei în seara de 9 mai, cu ocazia Galei Premiilor UNITER de la Oradea, de către Principesa Maria, fiica Regelui Mihai, deoarece această secţiune a evenimentului se desfăşoară sub egida Casei Regale a României. "Pentru mine a fost o confirmare că fac ceea ce trebuie", zice, modestă, tânăra orădeancă. În plus, Editura Unitext a UNITER a şi tipărit mai multe exemplare ale piesei, iar autoarea speră ca într-o bună zi s-o vadă montată pe scenele din ţară. Pentru ca succesul debutului să fie validat şi de primii săi colegi, actorii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
REPETITIA E BUNA DAR NU MEREU !
Nu e corect sa se tot repete ca Richard Balint nu a obtinu Premiul de interpretare ! Nominalizarea face mai mult decat orice ! Este o recunoastere CLARA !
Postat 28 Mai 2016, 14:59 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON