URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2016, 12:38

Laviniu Chiş a fost desemnat cel mai bun atlet al judeţului în 2016

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfăşurată ca de obicei la cantina Liceului cu Program Sportiv Şcolar Bihorul, ediţia a XX-a a Galei Atletismului Bihorean a reunit, marţi, din nou o serie de invitaţi, sala de mese fiind neîncăpătoare pentru participanţi.

Fiind o ediţie jubiliară, Gala Atletismului Bihorean din acest an s-a dorit a fi ceva mai specială, organizatorul ei, profesorul Virgil Preda, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Atletism Bihor pregătind mai multe surprize.

Gala a avut menirea de a premia cei mai buni atleţi ai anului din judeţ, iar organizatorii au alcătuit din nou şase secţiuni, fiind premiaţi de la cei mai mici până la principalii performeri.

Pe lângă premierea în sine, pe parcursul festivităţii au fost proiectate imagini de la ediţiile anterioare ale galei, dar şi de la principalele performanţe ale atletismului bihorean din ultimii 20 de ani, locul III al Cornelei Deiac din Maroc, dar şi principala performanţă a atletismului din Bihor, titlul mondial la juniori al Ligiei Grozav fiind îndelung aplaudate de cei prezenţi după prezentarea imaginilor.

De altfel, la gala din acest an a fost prezentă şi Ligia Grozav, cea care l-a şi premiat de altfel, pe sportivul clasat pe primul loc în acest an în ierarhia Asociaţiei Judeţene de Atletism Bihor, Laviniu Chiş. Conform aşteptărilor, acesta a fost desemnat atletul bihorean al anului 2016.

"Mă simt bine să fi cel mai bun şi cel mai apreciat atlet din Bihor. Pentru anul viitor visul meu este o medalie la Europene. Chiar dacă este foarte greu, eu cred că s-ar putea obţine o medalie la Europene pentru Oradea anul viitor", a declarat Laviniu Chiş.


Clasamentul celor mai buni atleţi ai judeţului Bihor din 2016:

1. Laviniu Chiş (CSM CSŞ LPS Bihorul, antrenor Robert Olah) probe de fond şi semifond

2. Vasile Conţ (CSM CSU Oradea, antrenor Virgil Preda), probe de fond şi semifond

3. Sergiu Perţe (CSM CSU Oradea, antrenori Mariana şi Virgil Preda), săritura în înălţime

4. Eduard Hercuţ (CSU CS CN "Mihai Eminescu" Oradea, antrenor Florin Indrie), triplusalt şi săritura în lungime

5. Andreea Bortoş (CSU Oradea, antrenor Gheorghe Lucaciu), 400 metri garduri şi

Claudiu Heşegan (CSU CS CN "Mihai Eminescu" Oradea, antrenor Florin Indrie), probe de semifond

6. Antonia Teuşdea (CSŞ LPS Bihorul, antrenori Mariana şi Virgil Preda), săritura în înălţime

7. Király Bálint (CSŞ LPS Bihorul, antrenor Benyi László), săritura în înălţime

8. Eusebiu Junc (CSŞ LPS Bihorul, antrenor Liviu David), aruncarea greutăţii şi

Cristian Méhes (CS Crişul, antrenori Livia şi Albert Méhes), aruncarea ciocanului

9. Anda Pogăceanu şi Balog Lois (ambele CSŞ LPS Bihorul, antrenori Mariana şi Virgil Preda), săritura în înălţime

10. David Pentie (CS CN "Mihai Eminescu", antrenor Florin Indrie), 400 metri garduri


Pe lângă principalul clasament, pigmentat şi cu momente artistice şi concursuri de cultură generală, pe care profesorul Virgil Preda le-a organizat, au fost premiaţi şi alţi atleţi bihoreni, după cum urmează:

Premii pentru categoria "Piticul de viitor": Briana Cadar, Petra Mezősi, Alexia Breje, Antonia Sângeorzan, Mădălin Trip şi Vanesa Negrean

Premii pentru categoria "Speranţe": Andrei Drâmba, Roberta Erdei, Cristian Oros, Sebastian David, Nola Marcu, Szatmári Boglárka, Andrei Martin, Alexandru Trip, Cati Cărbunar, Gabriela Bronţ şi Robert Olah jr.

Premii pentru categoria "Confirmări": Andrei Vereş, Marc Fandli, Alexei Iştvan şi Daniel Copil

Premii pentru categoria "Debut pe podium": Denisa Iljes, Benyi Serena, Daria Sferlea, Delia Neag şi Larisda Brândaş

Premii pentru categoria "Perseverenţi": Miruna Haşegan, Samanta Potra, Daiana Purge, Denisa Coita, Denis Todea, Alexandra Bărcui, Sara Cadar, George Farcaş, Iulia Petruţ, Cristian Szücs, Alexandru Gârz, Adelina Munteanu, Alexandru Hebriştean, Stoker Attila, Alesia Rengle, Carmen Popa, Luca Abrudan, Antal Gergő, Antal Máté şi Horaţiu Sabău.

"De fapt, ce am făcut eu astăzi a fost un recurs la istorie, pentru că istoria nu trebuie rescrisă ci trebuie spusă aşa cum a fost. Asta a fost istoria atletismului bihorean în ultimii 20 de ani. A fost dorinţa mea, dar se suprapune pentru foarte multe neîmpliniri, dar mă bucur că s-a făcut ceva în spate. Anul 2016 a fost însă, precum sportul românesc, cu mult sub ceilalţi ani. Precum la nivel naţional, nu s-a investit cum trebuie şi lucrurile acum se văd, suntem în picaj şi nu văd cuvântul redresare. Nu-i vorba numai de situaţia de la noi, ci de întreg sportul românesc", a declarat şi profesorul Virgil Preda, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Atletism, după încheierea galei.

La eveniment au fost prezenţi mai mulţi antrenori şi profesori care de-a lungul timpului au pus umărul la dezvoltarea atletismului bihorean, dar şi foşti performeri, precum Ion Vasile, Sebestyen Edward, Costică Mureşan, Halai Erika sau Silviu Uivaroşan, care a regizat din punct de vedere tehnic gala.

Deşi toţi au deplâns condiţiile de care beneficiază atleţii bihoreni, cel mai critic a fost antrenorul Albert Meheş, care, în luarea de cuvânt a afirmat că atletismul "este cel mai oropsit sort din această localitate, pentru că din 1990 nu s-a băgat niciun leu în acest sport, deşi, de-a lungul timpului Oradea a avut rezultate remarcabile la atletism, cum ar fi titlul mondial şi alte rezultate foarte bune din competiţiile internaţionale".

Cu toţii l-au felicitat însă pe Virgil Preda, pentru modul cum se luptă pentru atletismul din Bihor, dar şi pentru că la sfârşit de an, de fiecare dată, organizaează o astfel de gală care vine să răsplătească rezultatele atleţilor bihoreni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON