URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2012, 10:08

Grădinarul: Orădeanul care întreţine cea mai frumoasă grădină de la bloc (FOTO)

Grădinarul: Orădeanul care întreţine cea mai frumoasă grădină de la bloc (FOTO) MUNCITOR CU SPOR. "Soţia e cu ideile, eu execut!", glumeşte Ioan Plugar, povestind "secretul" proiectului de amenajare a micii grădini de la blocul din strada Barierei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii ies la o bere, alţii se uită la televizor până seara târziu. Nu şi Ioan Plugar, un orădean care, zi de zi, după ce ajunge acasă de la muncă, uneori chiar şi înainte să meargă la serviciu, are un hobby mult mai sănătos.

Împreună cu soţia, pasionată de grădinărit, bărbatul îngrijeşte spaţiul verde din jurul blocului, scoţându-l din paragină şi transformându-l într-o adevărată grădină.

Hărnicia, o pasiune

La 49 de ani, Ioan Plugar este un bărbat numa' bun la casa omului. De meserie strungar, omului nu i-a plăcut niciodată să stea degeaba. Până şi vecinii îl cheamă în ajutor când li se strică vreo priză ori câte un cablu prin casă. Mai mult, de ani de zile, se ocupă conştiincios, ca de un al doilea job, şi de spaţiul verde aferent blocului din strada Barierei nr. 22, unde locuieşte alături de soţie şi de cei doi fii.

"Ne-am mutat aici în 1989. Pe atunci, aici era numai moloz rămas de la construcţie", povesteşte gospodarul arătând spre grădină. După 2-3 ani, văzând că de la asociaţia de proprietari "se dă" pe gratis gard viu, a făcut o cerere şi s-a apucat şi el să împrejmuiască blocul, alături de câţiva vecini, care, însă, au abandonat rapid "munca patriotică". Aşa a rămas Ioan stăpân pe mai bine de 330 de metri pătraţi din totalul celor 600 ai asociaţiei, dar şi responsabil cu tunderea gardului viu şi cu tăierea ierbii.

04 Anica Plugar.jpgSoţia e şefa

Întrebat de ce a continuat să se îngrijească atâţia ani de spaţiu fără să fie ajutat de altcineva în afară de soţie, Ioan Plugar zâmbeşte simplu. "Îmi place", zice el. Dar e şi mult de lucru. "Tund gardul viu şi iarba, nu numai sub geamul meu, ci împrejurul blocului, de la un cap la altul. Până anul trecut nu am cerut nimănui niciun leu, dar atunci le-am zis vecinilor să mă ajute şi ei cu cât pot, mai ales că din banii mei am luat scule, motocoasă şi foarfecă electrică", spune bărbatul. Căci nici munca lui nu-i floare la ureche: doar ca să tundă gardul viu îi ia cam trei ore, iar udatul grădinii, sarcină zilnică de când cu seceta, îi ocupă cel puţin un ceas.

Despre "designul" grădinii, Ioan zice că soţia este autoarea. "Ea e pasionată de flori, le cunoaşte, le îngrijeşte. Ea vine cu ideile, eu doar execut", râde el. Crescută la fel ca soţul, la ţară, Anica Plugar spune că mereu şi-a dorit ca în jurul său plantele să fie frumos îngrijite. Aşa se face că în grădina de la bloc sunt puse zeci de feluri de flori, de la zambile şi lalele de primăvară, până la crăiţe, bujori şi trandafiri, dar şi exotici bananieri şi flox. "Ne-am gândit să avem mereu ceva înflorit până toamna târziu. Acum sunt mândră când se opresc trecătorii să le admire", mărturiseşte femeia.

În plus, oameni credincioşi, cei doi au obţinut acordul vecinilor pentru a amplasa în grădină şi o mică troiţă, chiar dacă unii le-au criticat ideea. "Am văzut una la fel într-o excursie în Piatra-Neamţ. Ne-a plăcut şi am simţit că trebuie să punem şi noi una aici", zice bărbatul.

Premiu refuzat

Datorită eforturilor lor de zi cu zi depuse atâţia ani la rând, asociaţia de proprietari Barierei 22 a fost recent desemnată drept câştigătoare a concursului "Spaţii verzi cu care ne mândrim", organizat de Primărie în parteneriat cu Tuborg România după ce oraşul a câştigat titlul "Capitala Verde a României". În urma competiţiei la care au participat 26 de asociaţii din tot oraşul, grădina din zona Dragoş Vodă a fost considerată cea mai frumoasă şi cel mai bine îngrijită.

Drept răsplată, asociaţia trebuia să primească o filigorie din lemn dar, surprinzător, locatarii au refuzat premiul. "Ne-am sfătuit cu vecinii şi am ajuns la concluzia că nu ne-ar fi convenit să se adune tinerii aici şi să facă gălăgie şi mizerie. Plus că nici nu prea am mai fi avut loc şi ar fi trebuit să reorganizăm spaţiul", spune Ioan Plugar. Aşa că, în cele din urmă, a fost recompensat cu o maşină de tuns iarba, pe care oamenii au considerat-o mai folositoare.

Lăudat de mulţi, bărbatul rămâne la fel de modest şi zice doar că şi-ar dori să existe cât mai multe alte spaţii verzi la fel de bine întreţinute în toate cartierele oraşului. "Aş vrea să existe o concurenţă, să se ocupe mai mult oamenii de grădinile din faţa sau din spatele blocurilor. E păcat să le lăsăm neîngrijite", zice el. O morală simplă, care ar putea fi aplicată şi de alţii, mai ales că oraşul e al tuturor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Foarte Frumos!
Domnule Bolojan , puneţi-l pe omul acesta director sau măcar adjunct la Departamentul răspunzător de parcuri şi spaţii verzi din Primăria Oradea . Vă rugăm mult , e un om care a demonstrat şi demonstrează. Nu ştiu de ce în funcţii importante se numesc oameni care habar nu au pe ce lume trăiesc iar cei competenţi şi modeşti nu au o asemenea şansă. Acum că eterna viceprimăriţă nu mai este la orizont , se pot numi şi oameni competenţi , creştini şi cinstiţi în funcţii importante, deoarece până acum doar hoţii de terenuri şi spaţii aveau prioritate.
Postat 10 Septembrie 2012, 16:56 de Foarte frumos!
gradia
Felicitari pentru ana si dorel ! cine munceste castiga !
Postat 10 Septembrie 2012, 15:04 de sandu
kitsch
respect munca omului, insa acest 'aranjament' are caracteristicile unui kitsch veritabil: rotonda cu flori cu cruce in mijloc (seamana cu un loc de veci), culorile drapelului, mix de plante autohtone si 'straine'.
Postat 10 Septembrie 2012, 14:33 de 0m
Buna treaba !
Felicitari familiei Plugar !
Postat 10 Septembrie 2012, 14:28 de com
la cat praf inghitim si cata delasarea din partea asociatie de locatari!!
saracul , pana moare ca pe urma e teroare , si pe Magheru a venit Bolojan si a dat jos garajele ca sa se puna mai bine praful pe geamuri in case la oamenii, rau cu un asa Primar , foarte rau! de ce s au facut asociatii juridice daca nu fac nimic ? incaseaza luna de luna peste 800 lei la 42 de apartamente si nu fac nimic in fata imobilului ? este ac si guvernul suuug si suug si nimic il voteaza pe Primar ca le merge bine :))).
Postat 10 Septembrie 2012, 13:04 de teroare
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON