URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2010, 13:18

"Un milion de stele" pentru săraci (VIDEO)

Acţiunea "Un milion de stele", organizată ca în fiecare an înaintea Crăciunului de către asociaţiile Caritas, are ca scop acela ca participanţii să dea semnul că sunt solidari împotriva sărăciei şi constă în iluminarea locurilor reprezentative din cât mai multe oraşe prin aprinderea de lumânări şi chemarea la solidaritate cu cei săraci, bolnavi şi marginalizaţi.

În Oradea, acţiunea "Un milion de stele" din acest an este programată pe sâmbătă, 13 noiembrie, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Piaţa 1 Decembrie.

Potrivit unui comunicat al Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei, la ora 17.00 se vor aprinde lumânările, iar apoi va avea loc o ceremonie de sfinţire a acestora, după care vor lua cuvântul cei doi episcopi catolici de Oradea, Prea Sfinţitul Laszlo Bocskei şi Prea Sfinţitul Virgil Bercea, pentru a-i îndemna pe credincioşi la solidaritate cu oamenii săraci şi bolnavi.
Orădenii, indiferent de confesiune, care doresc să participe la această acţiune sunt rugaţi să vină cu lumânări de acasă, fiecare lumânare aprinsă având rolul simbolic de a reprezenta o persoană aflată în nevoie.

Prin acţiunea "Un milion de stele", organizatorii speră că oamenii de afaceri vor avea un comportament social responsabil prin implicarea lor şi a angajaţilor în activităţi filantropice, iar decidenţii politici vor acorda prioritate elaborării unor programe care să determine reducerea sărăciei.

Anul 2010 a fost declarat An European de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale, iar statisticile arată că România este una din ţările cu cea mai ridicată rată a sărăciei din Europa, 23% din populaţie trăind în sărăcie, în timp ce politicile sociale ale Guvernului defavorizează tot mai mult familiile aflate deja într-o situaţie precară.

De asemenea, se observă că impactul negativ al crizei economice vizează în primul rând familiile cu un nivel scăzut de educaţie, familiile cu mulţi copii din mediul rural şi din zonele defavorizate, iar numărul pensionarilor care trăiesc în sărăcie absolută (cu un venit de cel mult 3 dolari pe zi) este în continuă creştere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON