URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2013, 17:45

Unicat în ţară: OTL "rotunjeşte" roţile tramvaielor cu ajutorul unui strung mobil computerizat în valoare de 1,3 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

OTL şi-a "tras" un strung mobil complet computerizat. Laboratorul de mecatronică al societăţii de transport local a fost dotat cu un strung în valoare 1,3 milioane euro, unic în ţară, cu ajutorul căruia se înlătură orice deformare a roţilor garniturilor de tramvai din parcul OTL.

"În toată Europa de Est mai este un singur aparat de acest fel la Belgrad. Am făcut deja probele de funcţionare şi calibrare a maşinii şi se poate lucra pe ea fără probleme. Scula va fi folosită la strunjirea roţilor tramvaielor care, dacă nu sunt perfect rotunde, provoacă poluare fonică", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Ioan Mureşan, şeful de atelier al OTL.

Mai ieftin şi rapid

Cu ajutorul noii maşini de aşchiere, strunjirea roţilor se face fără demontarea lor. Garniturile de tramvai sunt ridicate cu ajutorul unui elevator, iar strungul mobil trece sub ele fixându-se pe rând la fiecare roată în parte. Pentru fiecare roată, computerul oferă operatorului nu mai puţin de 20 de soluţii de strujire, dar decizia îi revine inginerului. Toate datele sunt salvate în computerul strungului şi transmise prin wireless în baza de date a atelierului.

Dacă până acum strunjirea roţilor unei garnituri de tramvai costa circa 15.000 euro şi dura mai bine de o săptămână de acum aceaşi operaţiune poate fi făcută de un singur inginer în cel mult cinci ore.

Investiţii de 4 milioane de euro

La conferinţa de luni au mai participat viceprimarul Ovidiu Mureşan, care a lăudat conducerea societăţii pentru achiziţia făcută, şi directorul OTL, Csuzi Istvan, care a vorbit despre investiţiile făcute de societate prin intermediul proiectului european "Centru de cercetare mecatronică a siguranţei transportului public în comun de călători".

"Din fondurile de circa 4 milioane euro atrase prin proiect a fost construită hala nouă a atelierului de mecatronică în valoare de circa un milion de euro, circa 1,3 milioane euro s-au cheltuit pe achiziţionarea strungului, 150.000 de euro au fost alocaţi pentru cumpărarea unui autolaborator pentru detectarea cablurilor electrice întrerupte, 350.000 euro s-au cheltuit pentru achiziţionarea unei autospeciale cu fir care poate circula atât pe linie cât şi pe şosea, iar 300.000 euro s-au folosit pentru achiziţia unui stand de vibraţii", a declarat directorul Csuzi Istvan.

"Găseşte şi repară!"

Potrivit inginerilor OTL, autolaboratorul achiziţionat va scurta enorm timpul alocat pentru identificarea cablurilor electrice întrerupte şi înlăturarea defecţiunii pentru reluarea traficului tramvaielor.

"În urmă cu doi ani, pe linia tramvaiului 2 nu s-a putut circula vreme de trei zile pentru că nu am reuşit să identificăm locul în care era întrerupt cablul de alimentare cu energie electrică, acum această operaţiune poate fi făcută în circa o jumătate de oră", a declarat Vasile Kaitor, şeful secţiei infrastructură din cadrul OTL.

Potrivit reprezetanţilor OTL dotările avansate ale centrului de mecatronica va permite societăţii să ofere asistenţă şi altor societăţi de transport din ţară majorându-şi astfel veniturile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON