URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2013, 15:38

Undă verde pentru Piaţa Unirii: Ministerul Culturii a avizat, cu corecţii, proiectul arhitectului Horea Gavriş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii poate fi dată în lucru. Direcţia de Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii şi-a dat marţi avizul favorabil pentru proiectul de reabilitare a pieţei semnat de arhitectul Horea Gavriş.

"Încă nu am primit documentul în mod oficial, dar am fost informaţi că pe 9 iulie proiectul domnului Horea Gavriş a primit avizul favorabil", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, susţinător al proiectului.

Potrivit viceprimarului, avizul a fost însoţit de trei recomandări formulate de reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu. Specialiştii propun păstrarea ansamblului Duiliu Marcu, simplificarea stilistică a proiectului şi reanalizarea circulaţiei pe axul central care leagă podul Ferdinand de strada Avram Iancu.

"Ministerul Culturii nu a avut obiecţiuni majore. Recomandările sunt generale şi nu influenţează în mod semnificativ proiectul. Noi am spus de la bun început că acesta este deschis şi acceptăm sugestii. În momentul de faţă o echipă de specialişti lucrează la modificarea proiectului în baza sugestiilor primite, astfel încât acesta să poată fi depus la finanţator până la sfârşitul acestei săptămâni", a spus Mălan.

Proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii propus de arhitectul Horea Gavriş prevede printre altele dalarea acesteia cu porfir în nuanţe de la auriu la maro, închiderea circulaţiei rutiere pe direcţia podul Ferdinand-strada Avram Iancu, amenajarea unui platou circular destinat spectacolelor vara şi patinajului iarna şi amplasarea unui obelisc înalt de 10 metri în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri.

Susţinut de viceprimarul Mircea Mălan, proiectul s-a lovit de opoziţia puternică a autorilor planurilor iniţiale de reabilitare a pieţei, printre care arhitecţii orădeni Emodi Tamas şi Anemari Szabo, dar şi clujenii de la Atelier Mass. Aceştia cer organizarea unei licitaţiii pentru reproiectarea pieţei pe considerentul că proiectul lui Gavriş este colorat la limita kitsch-ului şi amestecă de-a valma stiluri arhitecturale.

Citeşte pe aceeaşi temă: "Război pe Centru: Opozanţii proiectului modernizării Pieţei Unirii se încaieră cu Primăria"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
mici si manele
Intamplare povestita de bunicul meu! In Brasov dupa al doilea razboi mondial, dupa ce populatia majoritara saseasca (pentru cei slabi NEMTI traind acolo din secolul XIII) a fost izgonita de armata rusa si romana, in casele sasilor s-au mutat moldovenii din armata romaneasca, ne mei intorcandu-se de pe front ci chemandu-si familiile dupa ei in speranta traiului mai bun, caci ei ajunsera in RAI fata de cocioabele in care traiai pe langa Prut. E ideia est e ca veniti cu animalele dupa ei, caprele le-au adapostit in baile faiantate si cu gresie pe jos ne cunoscandu-le utilitatea............caprele se pisau patinau pe gresie.....deci in cateve zile gresia a fost sparta, pt a putea face fata noilor cerinte............in momentul acela bunicul meu a zis....FIUL MEU AM FACUT UN PAS DE 100 DE ANI INAPOI IN ACEL MOMENT..........care este morala.........suta de ani nu a trecut.
Postat 15 Iulie 2013, 00:10 de Dumbo
pt.modernizare
1. Oricate comentarii si pareri pro sau conta,P-ta Unirii tot se va moderniza. Important este sa aiba un aspect placut si sa fie utila avand in vedere si activitatile culturale-recreative ce se vor desfasura acolo gen:festivalul de folclor,ziua Oradiei,toamna oradeana,festivalul vinului,revelionul ,etc.Toate orasele importante si care se respecta,au un centru larg si spatios unde se tin asemenea evenimente.Nu mai vrem in parcuri si in spatele statuii lui Eminescu.Meritam ceva mai mult. 2. Parerea mea este ca noul proiect arata mult mai bine decat vechiul,cu mici modificari: fara piscine si obelisc.Astea se pot amplasa pe spatiul verde fara a bloca intersectiile (strategic vorbind). 3. Nu am vazut nimic in noul proiect de inchiderea str.V.Alecsandri si transformarii sale in pietonal, cum ar fi si normal(poate stie cineva ?!) 4. De ce s-a renuntat la modernizarea str. A.Iancu ? Daca tot exista finantare europeana,trebuiau demolate toate maghernitele de mahala si facut un bulevard cu deschidere larga din P-ta Unirii pana in fata statuii lui T.Mosoiu.Ar fi dat o fata mult mai moderna orasului. Concluzie:continuati d-le Primar si d-le Malan cat ne mai vin bani europeni.Succes !
Postat 13 Iulie 2013, 08:12 de gelula
Sholdovean
Care gozbori mai taranule? Esti *** de doi bani distrugeti totul in calea voastra, incepeti cu cosurile de gunoi si apoi continuati cu cimitir, centrul orasului cu nebunul aia de bolovan plutist de *** din Vadu Crisului originar din Moldova mutat in Bihor pe vremea nebunului dictator pantofar.
Postat 12 Iulie 2013, 20:47 de nail
Edilisensibili la critici
Daca ati poftit sa va cocotati pe scaunele acelea inalte de la Primarie,dragii nostri edili,apoi rabdati si critici ca doar nu o-ti fi devenit dumnezei peste noapte,care le stiu pe toate ! Dezbateri,dezbateri.......cat mai multe, cu oradenii, ca doar pentru ei VA MUNCITI . Nuuuuuuu?????
Postat 12 Iulie 2013, 19:46 de xyz-q
Da-i bataie Malan !
Nu mai sta dupa toti fripturistii astia ! ***, nu vor modernizarea orasului.
Postat 12 Iulie 2013, 15:43 de nail
Oradea noastra,a tuturor celor care o locuiesc
Daca este criticat Bolojan & Company,nu inseamna ca ceilalti ( Filip &.........)au fost mai buni.Toti,din pacate sunt la fel,niste fripturisti ! Semnalul de alarma trebuie tras ori decate ori este nevoie; sau ne-am pierdut si acest drept,SA SEMNALAM DIN TIMP DERAPAJELE ALESILO NOSTRII.
Postat 12 Iulie 2013, 15:24 de xyz-q
un singur beneficiar: bolovan
Proiectul asta nu se stie nici acum, dupa ce a primit unda verde, cum va arata. Poate ar fi de interes public sa aflam. In orice caz, daca se va finaliza proiectul, va fi un monument al dispretului absolut al administratiei pentru cetateni: fara concurs de idei sau proiecte, fara licitatie, incredintare directa la limita legii, fara o dezbatere publica.
Postat 12 Iulie 2013, 13:25 de AB
pentru rusu
Lasa rusu ca si pentru tine am un polonic tata ! :):):) stai linistit. Sau iti place si tie direct de la sursa? :):) Spre deosebire de mine, cred ca tu esti cu adevarat frustrat cand vezi ca "faptele chiar vorbesc" fata de tramvaiele scumpe pe care l-au cumparat vechea administratie si frana pusa multi ani pentru dezvoltarea orasului. Asa ca stai linistit ca nu mai pupa ei primaria repede, deci puteti ling* mult si bine ca repede nu mai vin inapoi si procentele la vot vor dovedi asta. Dar se pare ca unii dintre voi vad cu alti ochi dezvoltarea orasului. Ciudat este ca oricine nu este din Oradea si vine in vizita, observa cum sa dezvoltat orasul de cand e Bolojan, dar voi nu vreti sa acceptati evidentul si intrati intr-un penibil mai mare decat va puteti inchipui. Voi chiar asa disperati sunteti sa comentati contra la orice articol? Chiar credeti ca mai tine strategia asta gen antena3? Ma distreaza cand va aud ca Bolojan nu este Oradean, dar uitati Filip de unde era !! deci penibili inca odata :):):) asa ca nu va pot ura decat "pofta buna in continuare la mancat c*c*t " :):):):)
Postat 12 Iulie 2013, 12:08 de anonim
pentru anonim
mai anonimule....tu esti bolo...ori prieten cu el! ce te intereseaza pe tin cati posteaza contra si cati nu????simt o frustrare mare in scrisul tau, esti frustrat. mai bine te-ai maturiza si ai incerca sa postezi ceva ce chiar ar fi pro sau contra vis-a-vis d acest proiect.
Postat 12 Iulie 2013, 11:01 de rusu
Din Oradea
Beliscul unde se muta??? Nu pot trai fara belisc!!!!
Postat 11 Iulie 2013, 23:07 de Cineva
ramane cum au vrut sau nu ?
Păi cele trei recomandări cam dau peste cap proiectul lui Gavriş. Nu vom mai avea "patinoar" ? Şi nici nu va mai trebui să "dăm onorul la primărie" dacă mergem dinspre pod spre Universitate ? Şi nu vor mai fi atâtea briz-bizuri chicioase ? Ce păcat....
Postat 11 Iulie 2013, 22:39 de george
obiectiuni minore
Daca se cere a fi reanalizata circulatia pe axul central,asta inseamna ca ramane cum am stabilit,adica dispare patinoarul,ca doar nu vor circula masinile pe gheata.Ma intreb,in aceasta situtie ,unde vor fi reamplasate chioscurile ptr.vin fiert si mici,destinate patinatorilor?Erau prevazute in apropierea circumferintei patinoarului.In rest,conditiile inscrise in avizul MCC,sunt obligatorii si nu doar niste amarate de sugestii.Presupun ca s-a stabilt si un nou termen ptr.prezentarea proiectului modificat de catre specialisti, la analiza, in vederea acordarii avizului final,fara conditii.Domnii de la Bucuresti se ocupa de avize doar o data pe luna si nu de doua ori pe saptamana,cum sugereaza viceprimarul.
Postat 11 Iulie 2013, 22:12 de intrigat
opinie
Ne facem orasul de ras si e pacat ca soarta centrului istoric al orasului a cazut in mainile unor suburbani care au in minte ca ideea de stil inseamna a gresia, faianta si face cat mai colorat- impopotonat.
Postat 11 Iulie 2013, 22:11 de o
Albania
Sholdovenii distrug centrul Oradiei cu aprobarea sholdoveniilor. Bravo mai!
Postat 11 Iulie 2013, 20:50 de hahaha
Amin
Wow, in sfarsit observam ca la Ministerul Culturii mai si gandeste cineva! Mi se par recomandari pertinente! PS 1 Tocmai ce-am auzit ca si la Oradea ar fi niscaiva fraude in privinta fondurilor europene(poate e mult spus, hai sa zic erori)si ca Primaria va trebui sa achite corectia respectiva(din banii nostri, adicatelea!). E vorba de Pasajul Vulturul negru! Ma intreb cine e de vina? Parintele sau Marius Mos? Inclin spre primul! Amin! PS 2 daca tot se dorea ca Piata Unirii sa fie pietonala atunci cea mai buna chestie era introducerea liniei de tramvai in subteran pe poriunea respectiva! Ca oricum se facea pe bani europeni!
Postat 11 Iulie 2013, 19:06 de TDS
doar atetea comentarii contra? :):):)
Doar atatea comentarii contra?! :):):) Nu se poate! Mai fratilor contestatari ai primarului, ce faceti ? hai, mai bagati, ca doar va place voua sa aruncati cu noroi in orice se face de catre primarie. Carp III, unde esti tata ?ca tu erai unul dintre contestatarii de serviciu :):) sau te-ai saturat sa mananci atata c*c*t ? nu te mai platesc opozantii lui Bolojan? Ti-am mai spus eu intr-un alt comentariu ca daca iti place asa mult sa mananci * de la opozantii primarului, iti pot face cadou un polonic sa termini mai repede :):)) Hai mai acuma serios ca e prea sec fara comentariile voastre anti Bolojan :):)
Postat 11 Iulie 2013, 18:13 de anonim
Loserii
loserii, vor avea mereu ceva de obiectat. ei au pierdut cascavalul.... incapabilitate si lacomie.
Postat 11 Iulie 2013, 17:25 de Proiect
proiect
FARA DEZBATERE PUBLICA ESTE UN PROIECT ILEGAL
Postat 11 Iulie 2013, 16:53 de doru
Obiectii esentiale
Nu au fost obiectii majore? Au fost obiectii esentiale insa care vor duce la reproiectare.Obiectiile generale : 1 Simplificare stilistica( o exprimare eleganta ) 2.Reanalizarea circulatiei oare aceste obiectiuni nu le-au avut si cei din Oradea, asa numitii oponenti ai proiectului?
Postat 11 Iulie 2013, 15:47 de alt_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON