URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2016, 13:25

UDMR, cel mai mic scor din istorie în Oradea. Szabo Odon îl atacă pe Kiss: "Eu nu mi-am pus secretara pe listă!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UDMR a obţinut cel mai slab scor din istorie la Primăria Oradea, cu Huszar Istvan adunând puţin peste 13% din sufragii în competiţia pentru postul de primar, precum şi la Consiliul Local Oradea, unde va intra cu doar patru consilieri faţă de şase în mandatul precedent.

Vina lui Kiss

Într-o conferinţă în care a prezentat o primă analiză a alegerilor locale alături de candidatul la CJ Bihor, Pasztor Sandor, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene, Szabo Odon, s-a arătat mâhnit de rezultate şi a declarat că cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea lor.

"Am sentimente, cum să vă spun, destul de diverse în ceea ce priveşte rezultatul nostru de la nivelul municipiului Oradea. E sigur deja că am pierdut două mandate de consilier local, deci în loc de şase vom avea patru consilieri în Oradea. (…) Transmit că cei care au alcătuit această listă de consilieri ar trebui să iasă şi să-şi asume o oarecare responsabilitate. Nu sunt cei doi prezenţi la această masă şi nu este domnul Huszar Istvan", a spus Szabo Odon.

Întrebat la cine se referă, liderul UDMR a amânat răspunsul, vorbind despre alte rezultate din judeţ. În schimb, când jurnaliştii au readus tema în discuţie şi l-au întrebat concret dacă  îl consideră responsabil pentru acest eşec pe Alexandru Kiss, cel care a coordonat alegerea reprezentanţilor UDMR la Oradea, Szabo a răspuns pe ocolite, dar fără să rateze ţinta: "Deci, eu nu am avut nicio secretară pe lista Consiliului Local Oradea. Repet, eu nu am considerat că secretara mea trebuie să fie pe vreo listă…".

De precizat este faptul că pe lista UDMR pentru CL Oradea, pe poziţia a cincea, a candidat Kecskes Iren Monika, funcţionar la CJ Bihor, care lucrează ca secretară a vicepreşedintelui Kiss Alexandru. De asemenea, pe poziţia a noua a fost Czvikker Katalin, fostă secretară a preşedintelui UDMR, actualmente manager la Teatrul Regina Maria.

Huszar e "onest". Şi atât…

Szabo Odon consideră că lista pentru Consiliul Local, care nu a fost stabilită în urma unor prealegeri, a fost greşită, nereprezentativă pentru comunitatea maghiară din Oradea. Szabo a spus că pretendenţii au fost stabiliţi într-o "adunare generală cu 60 de persoane" a organizaţiei locale, la care el nu a participat.

"Se pare că în urma unor decizii greşite s-a ajuns în situaţia ca UDMR să fie depăşit de PSD la nivelul de mandate în Consiliul Municipal, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. În acest context, fiecare trebuie să se gândească unde a greşit", a afirmat Szabo Odon, care a precizat că din cauza componenţei acestei liste, UDMR a obţinut "cu 6.000 de voturi mai puţin decât în 2012".

Întrebat de BIHOREANUL dacă îl consideră şi pe candidatul la fotoliul de primar, Huszar Istvan, parţial responsabil pentru scorul mic obţinut de partid, Szabo Odon a răspuns: "Nu. Domnul Huszar este preşedintele organizaţiei noastre de Oradea. Ştiţi cum e, probabil vor face o analiză şi vor vedea foarte clar. Eu pe domnul Huszar îl consider un om onest. În politică onestitatea este foarte importantă, dar pe lângă acest lucru mai trebuie şi altceva".

"Am fost incoerenţi ca PNL-ul de la Bucureşti"

Revenind la tema listei pentru CL Oradea, Szabo a arătat că aceasta nu a fost una "de promovare a întregii comunităţi, cu segmentul de cultură, tineret, învăţământ, biserici tradiţionale", aşa cum a fost cea pentru CJ Bihor.

"Cred că, în acest context, am fost la fel de incoerenţi în mesaj ca PNL-ul de la Bucureşti. Rezultatul se vede şi la PNL Bucureşti, şi la UDMR Oradea. Iar rezultatele se văd. Nu poţi să faci o listă total diferită de reprezentativitatea comunităţii. Dacă o faci, ai 13% în Oradea". În fine Szabo Odon a spus: "Nu veţi putea scoate o declaraţie de război de la mine, dar mesajul trebuie să existe clar: responsabilităţi există!".

La alegerile din 2012, candidatul UDMR Cseke Attila a obţinut 18,87% din voturi, iar lista de consilieri locali a uniunii a adunat 17,32% din voturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
incredibil
Odon nu intelege nici acum ca maghiarii din oras si judet sunt satui de minciunile si mizeriile pe care UDMR le-a facut. pentru UDMR nu conteaza oamenii, orasul ci isi urmareste doar propriul interes
Postat 06 Iunie 2016, 14:15 de Petrique
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON