URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2012, 13:51

Sute de orădeni au onorat, de ziua ei, Armata Română (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În deschiderea festivităţilor prilejuite de Ziua Armatei Române, garda de onoare formată din ostaşi ai unităţii de transmisiuni din Oradea au prezentat onorul autorităţilor civile ale judeţului şi municipiului, reprezentate de preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, primarul Ilie Bolojan şi prefectul Claudiu Pop.

Onor eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi

După slujba specială Te Deum oficiată de un sobor de preoţi ortodocşi şi greco-catolici condus de capelanul Garnizoanei Oradea, părintele Mircea Ioniţă, comandantul Garnizoanei, colonelul Grigore Morar, a prezentat una din cele două semnificaţii ale zilei de 25 octombrie, amintind despre eliberarea - în această dată, în anul 1944 - a ultimei brazde de pământ românesc, de către Armata Română, la Carei.

Colonelul Morar a precizat că Ziua Armatei Române este sărbătorită din 1951, de la 2 octombrie, pentru ca apoi, în 1958, sărbătoarea să fie marcată pe 25 octombrie, pentru a cinsti eliberarea Ardealului de sub ocupaţia hortistă şi hitleristă, "prin luptă dreaptă şi jertfă vrednică", după cum se exprima, în 1944, ministrul de Război de atunci, generalul Mihail Racoviţă.

Omagiu Armatei şi Regelui

Într-un discurs mai emoţionant şi mai cuprinzător decât de obicei, istoricul Mihai Drecin a vorbit apoi despre Armată ca instituţie care, ca şi Biserica, este "unul dintre stâlpii pe care se bazează societatea românescă şi care ne mai fac să privim, cât de cât, cu încredere spre viitor".

Evocând transformarea Armatei de la oastea de ţărani care a câştigat Războiul pentru Independenţă şi care, cu timpul, a evoluat în Războiul cel Mare pentru întregirea Patriei şi în a doua conflagraţie mondială, profesorul Drecin a amintit că "Armata continuă să fie şi astăzi nu numai o pavăză a Naţiunii, ci şi o instituţie care ne apără prestigiul peste hotare", luptând în diferite teatre de operaţiuni alături de aliaţii din NATO, care apreciază profesionalismul subofiţerilor şi ofiţerilor noştri.

Tot ca niciodată, istoricul a amintit, însă, că pe 25 octombrie este şi Ziua Regelui Mihai, spunând că românii sunt datori "să-i acorde acestuia tot respectul cuvenit unui om care a fost şeful statului în cele mai grele vremuri".

În încheierea discursului său, profesorul s-a adresat celor de faţă, cerându-le să încerce să educe în spirit patriotic tânăra generaţie. "Fac aici un apel la solidaritate, cu gândul la tinerii prezenţi aici, şi pe care noi, oamenii maturi, trebuie să-i creştem bine, pentru ca peste ani şi ei să poată ţine Patria pe umeri", a spus profesorul.

Veteran distins

Tot în cadrul ceremoniei din faţa statuii Ostaşului Român, comandantul Centrului Militar, colonelul Viorel Buhaş, a înmânat cea mai înaltă distincţie militară - emblema Marelui Stat Major - unui veteran de război, colonelul în retragere Tudor Marinescu, în vârstă de 90 de ani, prezentând pe scurt activitatea acestuia, de la înrolarea în Armată şi luptele la care a participat atât pe frontul de Răsărit, cât şi pe cel de Vest, şi până la trecerea sa în rezervă.

După ce acesta a mulţumit pentru cinstea ce i-a fost făcută, a urmat festivitatea depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Ostaşului Român, de către reprezentanţii administraţiei publice locale şi centrale, ai structurilor locale ale Ministerului Apărării şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai unor instituţii de cultură şi de învăţământ, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale şi ai partidelor politice.

O surpriză plăcută a fost, în acest moment, prezenţa UDMR prin consilierii locali Delorean Iuliu şi Pasztor Sandor, care au depus o coroană de flori în numele organizaţiei politice cele mai reprezentative a etnicilor maghiari, dar şi gestul unor copii de la Liceul Sportiv, care - la finalul festivităţii - au depus fiecare câte o floare pe soclul monumentului străjuit de patru subofiţeri ai unităţii speciale de transmisiuni din Garnizoana Oradea.

Ceremonia s-a încheiat după aproximativ o oră şi un sfert cu un alt moment gustat de public, şi anume defilarea subunităţilor de militari, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri, în acordurile marşurilor intonate de Fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@gavris, @safe
Ce onoare, ce sarbatoare, voi sunteti dusi cu totul ?! Pai deunazi ,,armata'' (de fapt securisto-comunistii din fruntea usl) l-a ,,decorat'' pe bolsevicul ilici iliescu !!!!!! Cand adevarata Armata Romana lupta impotriva bolsevicilor, ilici asta si cu altii ca el, fara neam si fara tara, ii implantau cutitul in spate si o sabotau ! Ieri, ce sarbatoare a fost aia la care capul ostirii nu a fost invitat ?! A incaput (si) armata pe mana lui pontone si a lui căcărău
Postat 26 Octombrie 2012, 15:06 de pinonel
DA
Aș fii vrut să văd și niște cadre cu Fanfara Militară,care dă tot farmecul acestor activitățbi.Mulțumesc Asta nu v-am scris-o sub formă de critică,ci doar ca o sugestie
Postat 26 Octombrie 2012, 08:13 de GAVRIS
Respect cuvenit.
Cinste si onoare Armatei Romane!
Postat 25 Octombrie 2012, 16:26 de SAFE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON