URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2014, 12:21

Statul, executat silit: Fraţii Micula au pus sechestru pe acţiunile de la Petrom şi pe conturi ale Ministerului Finanţelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magnaţii bihoreni Ioan şi Viorel Micula, proprietari ai European Drinks, au cerut sechestru pe acţiunile deţinute de statul român la OMV Petrom, în cuantum de 20,6%.

Potrivit presei naţionale, este vorba despre titluri în valoare de 301 milioane de lei (aproximativ 66,9 milioane de euro) din cei 367,4 milioane de lei (82 de milioane de euro) pe care statul român trebuie să îi achite celor doi investitori în urma deciziei definitive dată anul trecut de Curtea de Arbitraj de la Washington. Statul a fost pus să îi despăgubească pe cei doi fraţi, care au şi cetăţenie suedeză, pentru că a eliminat facilităţi fiscale pe care Ioan şi Viorel Micula ar fi fost îndreptăţiţi să le primească deoarece au investit în zone defavorizate, încălcând astfel Acordul bilateral România-Suedia cu privire la protecţia reciprocă a investiţiilor.

Acţiune în bloc

Pentru a-şi recupera datoria, în primăvară, trei dintre companiile pe care le controlează fraţii Micula (SC Multipack SRL, SC Starmill SRL, European Food) şi biroul executor judecătoresc Mazilu şi Asociaţii au intentat statului un proces pentru executare silită.

Dosarul s-a finalizat pe 24 martie, după doar 6 zile, la Tribunalul Bucureşti, printr-o decizie irevocabilă favorabilă magnaţilor bihoreni. Instanţa a admis executarea silită a Hotărârii tribunalului internaţional, pentru suma de 301.146.583,20 lei, "reprezentând debit principal, pentru suma reprezentată de dobânda aferentă calculată potrivit titlului executoriu (până la executarea integrală a acestuia), plus cheltuielile de executare" şi a autorizat creditorii să treacă la executarea silită.

Deşi Ministerul Finanţelor a cerut suspendarea provizorie a executării silite, până acum solicitările au fost respinse.

Situaţie complicată

Povestea a ieşit la iveală vineri, cu ocazia unor discuţii purtate între premierul Victor Ponta şi miniştrii de resort, în debutul şedinţei de guvern, conform cărora este incorect ca poprirea să fie făcută pe acţiunile OMV Petrom, câtă vreme compania nu e în subordinea Ministerului de Finanţe (parte în litigiul cu Micula), ci la Departamentul pentru Energie.

Potrivit hotnews.ro, Micula a pus sechestru pe 20,6% dintre acţiunile OMV Petrom, dar şi pe unele conturi ale Ministerului de Finanţe, care conturi sunt... goale. Executorul Cristinel Mazilu, care îi reprezintă pe cei doi magnaţi, a declarat vineri că acele conturi ale Ministerului Finanţelor sunt blocate încă de la începutul lunii decembrie, fiind o acţiune fără precedent în România.

Întrebată de ce a fost pus sechestru pe acţiunile Petrom, în condiţiile în care acestea sunt deţinute de Departamentul pentru Energie, nu de Ministerul Finanţelor, Mazilu a spus că banii trebuie recuperaţi de la stat, nu de la o anumită instituţie, şi a spus că statul se foloseşte de tot felul de tertipuri, ca de pildă conturile goale, pentru a putea folosi banii datoraţi. În aceste condiţii, menţionează sursa citată, Ioan şi Viorel Micula ar putea decide oricând să-şi recupereze datoria în urma vânzării acţiunilor pe care statul le deţine la Petrom.

Ne cerem drepturile

Contactaţi de jurnalişti, vineri, cei doi fraţi s-au declarat în continuare victimele statului, care nu vrea să le plătească datoriile şi au spus că nu se vor opri până nu îşi vor primi drepturile.

"Noi încercăm să recuperăm banii, pe noi nu ne interesează acţiunile. Noi vrem să recuperăm banii, ca să putem să facem faţă cheltuielilor pe care le avem. Acţiunea de executare se poate face şi în România şi în Statele Unite sau şi în altă parte pentru că această decizie este executabilă în 140 de ţări. Noi nu am vrut să facem chestia asta, pentru că în România costurile executării sunt mult mai mari. Am încercat să găsim o cale amiabilă să ne înţelegem cu dânşii, dar nu-i interesează", a spus Ioan Micula, citat de hotnews.ro.

"Nu sunt bani care sunt profit sau ceva care să ne dea nouă nişte avantaje, sunt nişte pierderi pe care le-am suferit. Din păcate, am fost supuşi la foarte multe repercusiuni din partea statului. (...) Statul român trebuia să ne dea banii de 6-7 luni sau de un an aproape. Deci tot am încercat să negociem cu ei, le-am explicat consecințele enorme şi presiunile foarte mari în care ne aflăm şi ce pierderi uriaşe avem. Va trebui să fim despăgubiţi pentru toate investiţiile făcute în România, care depăşesc 2 miliarde", a declarat şi Viorel Micula, la B1 Tv.

Compensări ilegale

Pe de altă parte, conflictul dintre magnaţi şi stat ar fi putut fi stins prin compensarea datoriilor pe care fraţii Micula le au către stat, ceea ce s-a şi întâmplat în parte. Atât doar că, potrivit economica.net, decizia Ministerului de Finanţe de a compensa datoriile a fost criticată de Comisia Europeană.

"Executarea parţială a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, care a avut deja loc sub forma unei compensări parţiale a despăgubirilor impuse de hotărâre prin datoriile fiscale ale reclamanţilor nu a fost comunicată Comisiei de către România şi, prin urmare, a fost pusă în aplicare în mod ilegal, prin încălcarea articolului 108 alineatul (3) din tratat", arată o scrisoare a Comisiei adresată României pe 1 octombrie 2014, publicată de sursa citată.

Mai mult, Comisia a "ajuns la concluzia preliminară că executarea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 ar constitui un ajutor de stat nou şi incompatibil", astfel că "regretă că România a pus deja parţial în executare, potrivit informaţiilor furnizate, hotărârea din 11 decembrie 2013, prin anularea datoriilor fiscale restante ale societăţii European Food SA".

Ministerul de Finanţe a şters atunci datorii pe care European Food SA le avea, în valoare de peste 337,4 milioane de lei, adică aproximativ 76 dintre cele 82 milioane de euro datorate conform deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
RESPECT
Respect WinDos !
Postat 15 Decembrie 2014, 11:28 de Stef
Niste gunoae !
dupa ce au distrus inn totalitate drumul national stei oradea mai au pretentii ?! ce gunoaie ! prima data repari ce ai distrus si apoi ai pretentii ! acesti oameni au adus incultura in tara noastra ! urmariti national tv ? pacat ! ve-ti vedea doar tzigani indieni pe acest canal ! in loc sa promoveze cultura poporului roman , ei promoveaza tziganismul indian prin serialle care ruleaza neintrerupt pe acest canal ! niste hoti !
Postat 14 Decembrie 2014, 15:55 de dorel
Bihoreanul iar vorbeşte azi ce a fost alaltăieri, sărind peste ieri !!!
S-a ridicat sechestrul pentru că era nelegal !!! Ca să se ştie totuşi despre ce e vorba ... până în 1995 cei doi fraţi vindeau bitter, săpun Amo şi brelocuri, mai având ceva bani de cheltuială fix de un sezon, ca să şi închidă ceva ce nici măcar nu era bine deschis !!! Brusc au înfiinţat zeci de firme cu capital social de multe milioane de mărci şi dolari, fără să-i întrebe nimeni de unde au împrumutat banii !!! Valutele acelea erau "securizate" de mai multă vreme şi purtate de adevăraţii "investitori" prin diverse conturi, plecând tot din RO, prin bănci internaţionale şi, via Suedia, aduse înapoi de unde proveneau !!! Aşadar investiţiile nu au fost străine ci autohtone, din care unele generate chiar înainte de 1989 !!! Apoi au fost utilizate pentru investiţii, cică în zone defavorizate, când de fapt zonele acelea au fost legalizate în jurul amplasamentelor clanului Micula şi nu invers !!! După aceea a început transportul banilor, ca restituiri cu dobândă de 100% la împrumuturile orientate către clan, de proprietarii de drept care erau în continuare bine "securizaţi" în capitală şi care nu aveau altceva de făcut decât să numere valizele cu bani transportate pe ruta Oradea - Bucureşti, în perioada de glorie a socialismului democratic al cuplului Iliescu-Năstase !!! Aşa că, ce investiţii străine, ce facilităţi pierdute, ce oportunităţi retrase ??? Iar dacă DNA ar începe să întrebe cum şi cine a dat legi în favoarea "germenilor", unde există şi acum acele valize negre fabricate special pentru transportul bancnotelor mari, dar şi cine participau la "ingineriile" financiare, s-ar putea ca Ponta să înceapă să vorbească şi să povestească despre vremea când era şef al Corpului de Control al primului ministru !!! Aşa că, în concluzie, fiecare pasăre pe limba ei piere, iar cel care "a vorbit" primul despre pierderea de facilităţi va fi probabil primul care pică de pe "scena" pe care s-a urcat singur, direct în mocirla "marilor investiţii străine" care au devalizat RO ultimilor 25 de ani !!!
Postat 13 Decembrie 2014, 18:31 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON