URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2013, 15:01

Spitalul privat Pelican se mândreşte cu 5 ani de existenţă şi multe performanţe medicale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În octombrie 2008, la Oradea se înfiinţa primul spital privat din Transilvania, cu 87 de paturi, rămas şi până în prezent cel mai mare, cu 130 de paturi şi peste 20 de specialităţi.

Într-o conferinţă de presă pe care a organizat-o pentru a marca cei cinci ani de activitate, administratorul spitalului, dr. Ovidiu Cacuci, a afirmat că se mândreşte cu faptul că până în prezent medicii de aici au tratat în ambulator peste 500.000 de pacienţi, alţi 45.000 de pacienţi fiind spitalizaţi, dintre aceştia peste 70% pentru diferite intervenţii chirurgicale.

Rapiditate şi exclusivităţi

"Spitalul Pelican se caracterizează prin faptul că avem pacienţi care doresc o spitalizare scurtă, intervenţii rapide, cu riscuri minime de complicaţii, cu recuperare rapidă şi servicii integrate", a declarat dr. Cacuci.

Spitalul are 8 săli de operaţii, serviciu de ambulanţă propriu, laborator şi centru de imagistică, specialităţile chirurgicale acoperite fiind cele de ortopedie, chirurgie generală, urologie, ORL, oftalmologie, gastroenterologie, obstetrică-ginecologie şi dermatologie, iar cele medicale de cardiologie, medicină internă, reumatologie, endocrinologie şi neonatologie.

"Suntem singurii din judeţul Bihor care efectuează intervenţii chirurgicale de colecist laparoscopic prin metode minim invazive, cu incizie de un centimetru, intervenţii în cancerul colo-rectal laparoscopic, cu durată de spitalizare şi risc de complicaţii extrem de mici, cu durată de spitalizare medie mai mică de 3 zile, faţă de 6 zile cât este durata medie de spitalizare în sistemul public, care am tratat pacienţi cu obezitate morbidă, aducându-i de la 140-160 kilograme la 60-70 kilograme, care facem protezări de gleznă, transplanturi de ligamente încrucişate, pacienţii fiind sportivi de mare performanţă, şi singurii care facem transplanturi de cartilaj articular, de la o articulaţie la alta", a spus Cacuci.

Decenţi la tarifare, dar discriminaţi

Administratorul Spitalului Pelican a evidenţiat faptul că tarifele percepute pacienţilor cuprind toate cheltuielile de spitalizare (costurile anesteziei, intervenţiilor chirurgicale propriu-zise, medicamentelor şi altor materiale) pe toată durata internării, acestea fiind de 300-500 lei pentru intervenţiile mici, de 500-1.200 lei pntru intervenţiile medii, între 1.200 - 2.000 lei pentru intervenţiile mari şi de peste 2.000 lei pentru cele complexe.

În cazul Maternităţii, tarifele sunt de 400 euro (în cazul naşterilor naturale) şi de 600 euro (pentru naşterile prin cezariană), "iar la externare mămicile primesc şi câte un trusou cu toate cele necesare îngrijirii noului născut".

"Tarifele noastre sunt relativ mici, egale cu plăţile informale din spitalele publice, dar noi plătim taxe şi impozite pentru toate sumele încasate", a subliniat dr. Cacuci, evidenţiind una dintre deosebirile faţă de Maternităţile "de stat".

În ce priveşte susţinerea financiară a spitalului, administratorul unităţii s-a plâns, de altfel, că "în ultimii ani, din păcate, nu am simţit un sprijin din partea factorilor locali care ar putea ajuta un spital căruia nu trebuie să-i achite utilităţile, dotările, cheltuielile de personal, ba - din contră - de la care primeşte taxe şi impozite semnificative".

De altfel, dr. Cacuci a vorbit şi despre discriminarea la care este supus Spitalul Pelican din punctul de vedere al finanţării prin CAS, dând exemplul pacienţilor care suferă accidente rutiere şi care cer să fie trataţi la această unitate, dar care, împotriva voinţei lor, sunt transportaţi de autospecialele SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă "la spitalul public", adică la Judeţean. "Au fost nenumărate asemenea cazuri, şi nu înţelegem de ce, pentru că în asemenea situaţii nici măcar nu este vorba despre banii CAS, deoarece plata serviciilor este acoperită de firmele de asigurări la care au contracte şoferii vinovaţi de producerea accidentelor", a explicat dr. Cacuci. "Ironia este că la spitalul public pacientul trebuie să ducă de acasă tot felul de materiale şi medicamente, la noi nu", a adăugat el.

5 ani de activitate, 2 luni de "promoţii"

În finalul conferinţei de presă, administratorul Spitalului Pelican a anunţat că, pentru a sărbători cei cinci ani de existenţă, medicii acestei unităţi vor asigura în regim de gratuitate, parţială sau totală, câteva servicii pentru anumite categorii de pacienţi.

Astfel, în fiecare zi rămasă până la finele anului vor fi oferite câte 10 consultaţii de urgenţă la domiciliul pacientului, în baza unor programări prealabile la numărul de telefon al Ambulanţei Pelican (0259-962).

De asemenea, ambulatoriul spitalului va efectua ecografii de sân şi mamografii, precum şi măsurări ale densităţii osoase (osteodensimetrii) la tarife reduse cu 50% faţă de cele practicate în mod obişnuit şi, în fine, oferă reduceri de 10% pentru achiziţia de ochelari prin serviciul de Optică Medicală Pelican.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON