URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2016, 17:52

Sîntandreiul are centru de permanenţă care deserveşte şi comunele din jur. Vezi cum arată! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii din Sîntandrei şi din comunele din jur au acum la dispoziţie, la orice oră din zi şi din noapte, un medic şi un asistent pentru urgenţe.

Centrul de permanenţă al comunei a fost inaugurat vineri la prânz, în prezenţa unor locuitori, consilierilor locali şi unor angajaţi din cadrul Primăriei. După o slujbă de sfinţire a locului, cei prezenţi au putut face un tur şi să afle detalii despre noua investiţie.

Cuprinzând o sală de aşteptare, una de tratament şi una pentru medici, centrul a fost amenajat într-o clădire multifuncţională construită în 2010, în centrul comunei, chiar lângă Biserica Ortodoxă. Tot aici funcţionează şi două cabinete medicale private (ale dr. Marinela Moş şi dr. Oniţa Valer, deschise de luni până vineri, în perioada în care centrul este închis), un oficiu poştal, un birou al Companiei de Apă şi al Gaz Vest, dar şi un cabinet al unui medic veterinar, respectiv un stomatolog.

"În condiţiile în care populaţia comunei a crescut în ultimii 10 ani cu peste 2.000 de locuitori, ajungând la peste 5.800, consider că este foarte oportun acest centru de permanenţă, care va funcţiona, deocamdată, de lunea până vinerea, din fiecare seară de la ora 18 până în fiecare dimineaţă la ora 8, iar de vinerea de la ora 18 până lunea dimineaţa la ora 8, non-stop", a explicat primarul Ioan Mărcuş.

Dr. Marinela Moş, medic de familie în SîntandreiCoordonat de dr. Marinela Moş (foto), care activează de 19 ani ca medic în Sîntandrei, centrul dispune în total de 7 medici şi 7 asistenţi, care lucrează prin rotaţie.

"Am dotat spaţiul cu toate cele necesare impuse pentru autorizare de Direcţia de Sănătate Publică şi de Casa de Asigurări de Sănătate. În total, a costat undeva la 30.000 lei. Dotarea cabinetului a fost susţinută din bugetul local şi urmează ca tot din bugetul local să fie susţinută şi funcţionarea, în afara salariilor medicilor care sunt suportate de CAS", a spus primarul.

Practic, centrul se adresează unor urgenţe minore care pot fi tratate aici, stuaţiile mai grave fiind direcţionate către unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor din Oradea.

"Era nevoie de un centru de permanenţă în Sîntandrei, care va deservi şi comunele din jur. Centrul funcţionează efectiv de la 1 mai, am avut deja primii pacienţi, cu urgenţe minore. În viitorul apropiat, sperăm să aducem şi un EKG şi un defibrilator, dotări suplimentare care ne-ar fi necesare", a precizat dr. Marinela Moş.

Centrul poate fi apelat la numărul de telefon 0359.190.778.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON