URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2016, 18:05

Scandalul teraselor: Consilierii PSD susţin că primarul Ilie Bolojan este "cel puţin suspect într-un caz grav de corupţie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali ai PSD au relansat marţi scandalul celor două terase Romanada şi Lord’s care au fost deschise săptămâna trecută în Piaţa Unirii. Social-democraţii l-au acuzat pe primarul Ilie Bolojan de corupţie, iar pe consilierul său Anca Grama şi pe şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, care deţin cele două terase, de primire de foloase necuvenite.

"Credeţi că primarul Ilie Bolojan nu ştia de afacerile cu terasele din centru, el, care merge şi se plimbă periodic pe acolo, el care ştie tot ce mişcă în Primărie? Cu siguranţă că ştia şi de aceste aspecte. Şi le-a acceptat şi tolerat. Aşadar, din punctul nostru de vedere este cel puţin complice într-un grav caz de corupţie", a acuzat consilierul local Adrian Stângă.

"Au furat startul"

Consilierul PSD i-a acuzat pe cei doi liberali că şi-au inaugurat terasele în condiţiile în care ceilalţi agenţi economici din zonă nu ştiau că pot cere amplasamente. "Din punctul nostru de  vedere, domnul Popa şi doamna Sas Grama au furat startul unei competiţii despre care ceilalţi concurenţi nici nu ştiau că a început", a spus Stângă.

În acest context, social-democratul i-a acuzat pe cei doi de primire de foloase necuvenite. "Domnul Popa Lucian este într-o situaţie de conflict de interese. Doamna Sas Grama are şi ea o mare problemă. Amândoi sunt oameni de încredere ai primarului, promovaţi de acesta, şi amândoi au obţinut foloase necuvenite abuzând de funcţiile publice pe care le deţin. Cei doi au folosit informaţiile din interior la care concurenţa nu putea avea acces şi le-au folosit în mod direct pentru a-şi favoriza afacerile", a spus Stângă.

Potrivit acestuia, foloasele materiale ale celor doi pot fi cuantificate destul de uşor. "Sumele se pot vedea din bilanţul contabil. Tot ce obţin de pe urma celor două spaţii este folos necuvenit", a zis consilierul, care a şi cerut demisia celor doi liberali.

Trebuia licitaţie!

Social-democraţii spun că oamenii primarului Bolojan au beneficiat de sprijinul colegilor din Primărie, care le-au pus la dispoziţie, în regim preferenţial, Planul general al teraselor din Piaţa Unirii, adoptat de Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, la care ceilalţi agenţi economici nu au avut acces. "Am căutat şi nu găsim nicăieri acest plan general pe site-ul Primăriei", a spus Stângă.

Mai mult, Adelina Coste, candidalul PSD Oradea la funcţia de primar, a acuzat reprezentanţii municipalităţii că au modificat proiectul Pieţei Unirii după interesul celor doi liberali. "Proiectul iniţial nu a prevăzut terase", a spus consilierul local.

Coste a afirmat că municipalitatea ar fi trebuit să mediatizeze planul general al teraselor în presa locală şi pe portalul municipalităţii, iar apoi să scoată amplasamentele la licitaţie. "Piaţa Unirii a fost reabilitată pe bani europeni. Primăria trebuia să se asigure că aceasta aduce venituri cât mai mari. Prin atribuirea directă a amplasamentelor nu se asigură", a spus candidatul PSD.

În atacul declanşat la adresa primarului Ilie Bolojan şi a oamenilor săi, reprezentanţii PSD au ignorat total faptul că atribuirea celor două amplasamente s-a făcut în baza regulamentului care le dă dreptul unităţilor de alimentaţie publică să îşi deschidă terase în faţa localului. Aceştia şi-au argumentat afirmaţia că la licitaţie ar fi putut veni orice local, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea în alt cartier, doar prin aceea că localul Lord’s ar fi ţinut anul trecut o terasă deschisă pe strada Republicii deşi nu are sediul în apropiere.

"Terasa este un accesoriu"

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii resping toate acuzaţiile consilierilor PSD. "Piaţa Unirii a fost gândită să devină un loc atractiv pentru orădeni şi turiştii care vizitează oraşul. În toate pieţele de acest fel din Europa sunt amplasate terase şi restaurante, era normal să facem la fel", a spus viceprimarul Mircea Mălan, cel care a supervizat personal proiectul de reabilitare a pieţei centrale.

Potrivit edilului, municipalitatea nu avea cum scoate la licitaţie amplasamentele din piaţă în condiţiile în care acolo existau deja localuri. "Terasa este un accesoriu al unui local. E normal ca firmele să vrea să închirieze spaţiul din faţă. În zona Pieţei Unirii nu este niciun amplasament de aşa natură încât să poţi prepara acolo mâncare sau băutură", a spus Mălan.

În ceea ce priveşte faptul că în strada Republicii a funcţionat anul trecut o terasă deschisă de localul Lord’s, viceprimarul spune că social democraţii amestecă lucrurile în mod deliberat. "Lord’s nu a aterizat acolo cu terasa, a avut o înţelegere cu un local din strada Republicii care avea dreptul la terasă, a renunţat la ea, dar s-a obligat să asigure toate condiţiile unui comerţ civilizat", a spus edilul.

Un plan în lucru...

În ceea ce priveşte favorizarea celor doi agenţi economici, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, spune că municipalitatea nu le-a făcut niciu serviciu.

"Planul general de mobilare a teraselor nu a fost postat pe site-ul Primăriei pentru că este încă în lucru şi nu avem o variantă finală", a declarat Lipoveanu.

Potrivit directoarei, orice agent economic interesat ar fi avut acces la informaţii. "Cine a cerut Certificat de Urbanism şi a vrut să intre în CMUAT cu un proiect de terasă a primit toate informaţiile de care a avut nevoie", a spus directoarea.

Scandalul privind amplasarea celor două terase în Piaţa Unirii a fost declanşat vinerea trecută de filiala locală a PSD printr-un comunicat de presă prin care a acuzat de corupţie conducerea municipalităţii afirmând că piaţa centrală este folosită de clientela PNL pentru a-şi spori afacerile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Nu este conflict de interese?
E legal faptul că acelaşi domn Bolojan, tot ca ordonator de credite (inclusiv pentru companiile la care PMO este acţionar majoritar, în speţă Compania de Apă Oradea), în plus şi preşedinte AGA la Compania de Apă, cumpără pentru PMO produse de papetărie de la OVM Paper deţinută de fiul directorului Gavra (subaltern cum ar veni)? Poliţia cumpără şi ea? Şi multe alte instituţii publice conexe?
Postat 20 Aprilie 2016, 21:37 de eutanasiu
Blonda de la...drept...?
Asta e toata munitia psdului?....2 terase din centru?...tapene...."petarde"....
Postat 20 Aprilie 2016, 19:23 de zorro
OLE
@eutanasiu : Stiu eu ! Pentru ca asa e tot mersul facut ! Cum ar zice Mircea B. !
Postat 20 Aprilie 2016, 17:29 de TDS
Întrebare
Ştie cineva de ce domnul Bolojan, ca ordonator principal de credite în PMO, plăteşte lunar, de mai mult de un an, câte 500 de euro pe lună cabinetului de avocat Doseanu?
Postat 20 Aprilie 2016, 15:26 de eutanasiu
Adelina bubulina
Oradenii merita mai mult decat Adelina si penibilul Stanga. Adelina va lua maxim 1%, ne vom prapadi de ras. Cine rade la urma, rade mai bine!
Postat 20 Aprilie 2016, 15:16 de Magda
Acum începe să se simtă ”parfumul” campaniei electorale !!!
"Planul general de mobilare a teraselor nu a fost postat pe site-ul Primăriei pentru că este încă în lucru şi nu avem o variantă finală", a declarat Lipoveanu, murmurând și că varianta finală va cuprinde chiar și numele celor care utilizează, fără licitație, domeniul public ori privat al municipalității !!! "Terasa este un accesoriu al unui local. E normal ca firmele să vrea să închirieze spaţiul din faţă. În zona Pieţei Unirii nu este niciun amplasament de aşa natură încât să poţi prepara acolo mâncare sau băutură", a spus Mălan, vociferând și că a vrea e una dar a se accepta legal e alta, când e vorba de sponsori ai liberalismului orădean ori de alții care nu îndeplinesc condiția de afiliere politică !!!
Postat 20 Aprilie 2016, 13:48 de WinDos
dans cu Adelina
Mda,Oradea merita mai mult cu Adelina,la o seara de dans poate,ceva latino,oare ar invita-o Mang pe Adelina la un zouk sau kizomba ? ar fi de filmat dansu asta.Sau o rumba,dansul dragostei intre Tds si eutanasiu si sa fie prezenta si doamna care semneaza agentultermic.Asta da distractie,pt ca citez " Oradea merita mai mult ". Ciao
Postat 20 Aprilie 2016, 11:43 de suporter_oradean
AC & TDS cei mai buni pt oradea
nu stiam ca a inceput campania electorala deja. in statia decebal e un banner mare cu adelina coste 2016. "oradenii merita mai mult!" mda. am ras una buna. merita oradenii, dar cu siguranta nu pe ea. poate pe tds consilier. alta gluma de IMPACT :)))
Postat 20 Aprilie 2016, 09:35 de User anonimizat
fix intamplator...
...si-au luat cei din gasca primarului terase in buricul targului ! Da ma', Lipoveanco, n-ati postat pe site, n-ati dat anunt in presa, da' pentru orice kaka face Balbajan conferinta de presa sa ne arate el ce treaba face prin oras, atunci pentru terase de ce n-ati facut conferinta de presa sa spuneti tuturor "haideti baieti la inchiriat terase" ? Aaa ? Normal ca numai gasca voastra de partid poate face bani si afaceri, doar va pregatiti sa mulgeti orasul asta inca patru ani, nu v-ar ajuta Dumnezeu ! Votati oradenilor, votati cu nemernicii care au distrus un oras intreg !
Postat 19 Aprilie 2016, 23:07 de AgentulTermic
NEW ENTRY
O veste buna pentru " prietenii " mei : dupa ce am fost " interzis " pe paginile de FB Ilie Gavril Bolojan , Primaria Oradea , Mircea Malan , Sebastian Lascu , Horia Vuscan , Florica Chereches , Alina Isar , a aparut un nume nou ! Da , NU MAIPOT POSTA pe pagina pedelistei Alina Coste ! Si nu e vorba despre pagini strict personale ! Pe acele profile scrie " public figure " !. N-am injurat pe nimeni , nu am folosit cuvinte jignitoare ! Dar am fost extrem de acid , am taxat tot ce era de taxat ! Daca aceasta este atitudinea , NO COMMENT ! PS : D-k MANG mi-a dat dreptate in privinta Adelinei Coste dar cu atat am ramas !
Postat 19 Aprilie 2016, 22:57 de TDS
???
Oare de ce am senzatia ca Magda , LABA-ul si Piticul sunt una si aceeasi persoana ? Nu stiu sa explic dar asa simt !
Postat 19 Aprilie 2016, 21:53 de TDS
LOLEC si BOLEC!
Dupa Stan si Bran (Liviu Sabau si Emilian Pavel) acum au rasarit si Lolec si Bolec (Coste si Stanga) ai PSDului!
Postat 19 Aprilie 2016, 21:24 de SilviuLabau
Penibilii Coste si Stanga
Coste si Stanga sunt atat de penibili ca putem doar sa radem de ei. Coste e frustrata ca va lua sub voturile partidului, nici macar membrii PSD n-o voteaza, iar Stanga e un penibil care acu 2 ani venea la Primarie sa cerseasca loc de munca iar apoi PSD i-a rezolvat un post caldut la Ambulanta, fara sa aiba cunostinte in domeniu. Deci hotul striga hotul, penibilii astia doi ne cred chiar prosti???
Postat 19 Aprilie 2016, 20:57 de Magda
???
Care dintre PSD-sti s-au plins la DNA...??
Postat 19 Aprilie 2016, 20:51 de Tinas
TEME pentru DNA
1. Terasele 2. Concertul folcloric 3. De ce nu avem arhitect sef ? 4. Promovarea lui Popa 5. Tranzactia intemeiata pe FALSURI ( HCL 651/09.09.2013 ) / la asta chiar am probe 6. Verificarea la sange a modului de cheltuire a banului public european 7. De ce s-au bagat bani publici in Ocska iar acum modernizarile se vor pune la pamant 8. Referendum deodata cu alegerile locale ? Comisia de la Venetia 9. Publicitatea desantata pentru Referendumurile din 2015 prin OTL 10. Non combat-ul PMO in Dosarul 9297/111/2010 ( pierdut de PMO pentru ca asa a trebuit sa fie )
Postat 19 Aprilie 2016, 19:23 de TDS
Water Closet
Puteau face un public toilet in mijlocul pietei si atunci se puteau face terase ad libidum, chiar si catering, fara culoare politica. Ceva artistic precum statia de tramvai...
Postat 19 Aprilie 2016, 19:15 de excalibur
DNA , LA TREABA
In sfarsit vad si o pozitie clara si ferma a PSD-ului ! Si eu suspectez acelasi lucru ! Dar nu-mi cereti probe mie sau PSD-ului ca nu putem detine asa ceva. Mai departe vorbesc strict in nume personal ! N-am fost de fata la discutiile care or fi avut loc intre Bolojan si cei dpi ! N-am vazut documente ca nu puteam sa le vad ! Dar ma intreb : cum...naiba de exact cei doi sunt primii deschizatori de terase ? Uite de ce trebuia tinuta Adriana Aurora Lipoveanu ! Iata de ce a ajuns Popa in fruntea Directiei Imobiliare ( cu mari predecesori ! ). DNA-ul ar fi OBLIGAT sa se autosrsizeze ! Ba in locul procurorilor m-as baga si in concertul folcloric cu lansarea de CD a unui candidat pentru CJ !
Postat 19 Aprilie 2016, 19:13 de TDS
cred ca ii doare ca li se va muta sediul de partid din piata centrala, defapt...
cica psd-istii sustin ca mai bine se parcela piata unirii si scoate la licitatie. Insa daca chiar vor, ar putea sa liciteze si ei sa-si deschida restaurant in fostul sediu PSD pe care urmeaza sa-l piarda. "Solutia" propusa de ei cu parcelarea nu ar fi functionat pentru ca nu poti aduce in piata unitati comerciale care sa vanda mancare/bauturi si care sa nu aiba acces la grup sanitar, chiar daca sa zicem ca ai oferi o gura de canal cu prize electrice si contor si alimentare cu apa potabila. Singura solutie realist posibila era sa oferi posibilitate de extindere celor ce au un local in zona, pentru ca sa poata ajunge clientii la baia aceluiasi local, nu sa mearga sa bata la usile din zona pentru ca sa-si faca nevoile.
Postat 19 Aprilie 2016, 18:40 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON