URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2013, 18:12

Scandal "naţional" în Consiliul Local! Maghiarii se opun rebotezării parcului Olosig în Mihai Viteazul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Maghiarii nu vor ca parcul Olosig să fie rebotezat cu denumirea de Mihai Viteazul. Adversari politici declaraţi, reprezentanţii UDMR şi PPMT, care se împart pe voturile minorităţii maghiare, s-au pronunţat joi împreună, în plenul şedinţei de Consiliu Local, împotriva rebotezării parcului.

UDMR-iştii, care deţin 6 mandate în Consiliul Local, s-au opus prin luări de cuvânt întărite prin vot, în vreme ce PPMT-iştii au susţinut în tăcere o pancartă pe care scria cu roşu şi verde, în română şi maghiară, "Lăsaţi strămoşii noştri să se odihnească în pace!".

Istoria oraşului

Reprezentaţii UDMR au argumentat arătând că denumirea Olosig face parte integrantă din istoria oraşului şi e prea importantă să fie schimbată. "Denumirea de Olosig este atestată din 1215. A fost unul din cele patru oraşe de sine stătătoare care, unite, au dat naştere oraşului Oradea aşa cum îl ştim acum. Numele locului a fost păstrat ulterior prin cimitirul Olosig care a fost lăsat în degradare pe vremea comunismului", a spus consilierul local Iulius Delorean.

UDMR-iştii au afirmat că este cel puţin deplasat ca municipalitatea să reboteze parcul, în condiţiile în care o bună parte din teren aparţine episcopiilor romano-catolică şi greco-catolică, iar acestea nu au fost consultate. "E ca şi cum aş avea o proprietate pe care o dau în chirie sau în folosinţă iar chiriaşul doreşte să o redenumească fără să mă consulte", a declarat consilierul Pasztor Sandor.

În replică, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, a spus că municipalitatea a făcut toate demersurile necesare pentru atribuirea noii denumiri. "Era strict necesar să avem avizul comisiei judeţene de atribuire de denumiri, l-am cerut şi acesta există. Nu era cazul să cerem avize şi de la cele două episcopii, deşi, din câte ştiu eu, au fost consultate", a spus Lipoveanu.

"E târziu!"

Pentru că UDMR-iştii au propus organizarea unei dezbateri publice pentru consultarea locuitorilor din zonă cu privire la rebotezarea parcului, PDL-istul Dorin Corcheş a spus că aceasta este inutilă.

"Acuma e târziu! Era necesară o dezbatere în momentul în care s-a dorit amenajarea acestui parc asupra unui cimitir. Acum aici avem alei, spaţii verzi... Dacă n-am fost în stare să păstrăm istoria locului, atunci să îi dăm un nou brand ca lumea, să înţeleagă omul că merge în parc, şi nu în cimitir, aşa cum e în memoria colectivă", a spus Corcheş.

În final, propunerea de hotărâre, care mai vizează, pe lângă rebotezarea parcului Olosig în Mihai Viteazul, şi ca parcul amenajat pe amplasamentul fostului cimitir din Nufărul să se numească Seleuş, a fost adoptată cu 20 de voturi pentru din partea consilierilor USL şi PDL, în opoziţia celor 6 reprezentanţi ai UDMR care au votat împotrivă.

Una din patru să fie maghiară!

UDMR-iştii au votat împotrivă şi la aprobarea listei cu denumiri pentru străzile nou create în Oradea, susţinând că lista nu respectă proporţia etnică a comunităţii maghiare din populaţia oraşului.

"De 15 ani în Consiliul Local funcţionează înţelegerea că, potrivit procentului de 25% a populaţiei de etnie maghiară, aproximativ la fiecare patru străzi una se denumeşte după numele unui reprezentant al minorităţii maghiare", a spus Pasztor Sandor.

UDMR-istul s-a arătat intrigat de faptul că, pe lista propusă spre vot de municipalitate, din cele circa 100 de denumiri propuse, doar 15 aparţin unor personalităţi maghiare.

Poziţia minoritarilor a fost contrată de liberalul Dan Octavian, care a spus că proporţia este respectată în continuare, chiar dacă este vorba de o înţelegere nescrisă, de vreme ce pe aceeaşi listă, 27 de denumiri aparţin unor personalităţi internaţionale, chiar dacă nu exclusiv maghiare.

"Nu doresc să intru în polemică, dar văd pe listă nume precum Arhimede, Einstein sau Benjamin Franklin, despre care nu se poate spune că ar fi româneşti. Cu acelaşi bun simţ, echilibru şi decenţă se cuvine să ne asumăm împreună aceste nume de străzi", a spus consilierul PNL.

Opinia acestuia a fost împărtăşită inclusiv de reprezentanţii opoziţiei, care au votat proiectul de hotărâre alături de USL, pe considerentul că, scăzând denumirile "neutre", cutuma convenită cu reprezentanţii minorităţilor ca una din patru străzi să poarte denumire maghiară este respectată.

Trebuia dezbătută public!

Reprezentanţii PDL şi-au nuanţat însă poziţia atunci când a fost supus dezbaterii proiectul de hotărâre referitor la revizuirea proiectului Pieţei Unirii şi aprobarea noilor indicatori tehnico-economici ai investiţiei.

Consilierul local Adelina Coste a votat împotriva proiectului, alături de UDMR, iar Cristian Ile s-a abţinut de la vot, gest echivalent unei opoziţii tăcute. În aceste condiţii, proiectul a fost adoptat cu doar 18 voturi "pentru", cu 4 mai mult decât limita minimă impusă de lege.

UDMR şi cei doi consilieri PDL au refuzat să voteze proiectul revizuit pe considerentul că acesta nu a fost dezbătut public, aşa cum s-a întâmplat cu vechiul proiect de reamenajare a pieţei conceput de arhitectul orădean Emodi Tamas.

"Am luat parte la prezentarea publică a primului proiect de reamenajare a Pieţei Unirii. Acel proiect s-a modificat substanţial şi nu s-a făcut o dezbatere publică. Or, discutăm aici de investiţii în valoare de 6,7 milioane de euro!", a avertizat consilierul Huszar Istvan.

Să fie şi statuia Sfântului Ladislau...

Huszar a spus că organizarea dezbaterii publice este o obligaţie legală care se impunea, cu atât mai mult cu cât este vorba de cea mai importantă piaţă publică a oraşului. Consilierul a spus că prin introducerea pe ordinea de zi a proiectului revizuit în ultima clipă municipalitatea forţează consilierii să voteze pentru adoptarea lui.

"Am înţeles că în piaţă va fi amplasat un obelisc, că va avea în vârf un înger, că va fi un aviator, nu se ştie, ori eu voi vota în necunoştinţă de cauză", a spus Huszar.

Colegul său, Ritli Csongor Ladislau, a susţinut şi el necesitatea organizării unei consultări publice. "Voi vota împotriva acestui proiect dacă nu s-a făcut dezbaterea publică, pentru ca aş fi propus ca în această piaţă să fie amplasată statuia Sfântului Ladislau. Obeliscul nu ştiu ce legătură are cu Oradea", a spus consilierul.

În replică la solicitările UDMR-iştilor, viceprimarul Mircea Mălan, cel care s-a implicat personal în reproiectarea Pieţei Unirii, a afirmat că proiectul revizuit nu a mai fost supus dezbaterii publice având în vedere că termenul de execuţie a lucrării a fost scurtat de necesitarea reproiectării.

"Nu am mai organizat dezbatere publică având în vedere timpul foarte scurt", a spus Mălan.

În final, în ciuda opoziţiei reprezentanţilor UDMR, toate cele trei proiecte de hotărâri au fost adoptate prin votul masiv al reprezentaţilor USL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
41 Comentarii
iudemeristii ipocriti
ce gargara au udemeristii mai exact iudemeristii!!vin la Carei cu antal koloman sa ia toate lucrarile de la primeria udemerista si aplica politica pumnului in gura impotriva celor 45% romani din oras si mai au tupeul sa iasa la lumina si cu gura mare.!!! pentru 25% cer drepturi si noi la Carei suntem 45% si nuavem DREPTUL la nici macar un viceprimar si la nici un presedinte de comisie de specialitate si nici nu te poti angaja in primarie daca nu stii scris si vorbit maghiara!!! asa ca ce vrea iuidemereu lu antal sponsoru???de parca iudemereu din Carei face vreo dezbatere publica...si taie sute de copaci si aduce firme din ungaria sa il ajute pe antal sa mai sifoneze ceva bani daca tot lucra si la teatru si la monumentul din Carei pe care il distruge cu buna stiinta!!!Rusine sa va fie iudemeristi ipocriti..fatarnici si tupeisti!!!
Postat 25 Iunie 2013, 23:31 de careianu
Istoria migratorilor unguri
Scurta istorie a Ungariei Teritoriul ungariei de astazi era locuit in trecut de triburi dacice si tracice. Imperiul Roman a cucerit acest teritoriu in anul 35 i.e.n, transformandu-l in provincie sub numele de Panonia. Intre anii 400 – 600 e.n., Panonia a fost invadata de popoare migratoare, precum hunii, ostrogotii, lombarzii, iar mai apoi de avari. ungurii, au patruns in Europa pe cursul mijlociu al Volgai si muntii Urali, iar mai apoi, in jurul anului 830 au trecut intre Don si Nipru. S-au asezat in campia Tisei in anul 896, unde au intalnit o populatie de limba latina, dar si sclavi aproape asimilati.
Postat 23 Iunie 2013, 21:05 de book
bolojane,
daca scapi orasul de lepra udemerista, ai Primaria pe viata !
Postat 22 Iunie 2013, 21:42 de civic
jigodii
Ai vazut, Adriane, pe cine \"periai\" ? Ar fi trebuit sa stii, dar mai bine un \"mea culpa\", mai tarziu decat niciodata. Nu-i mai \"scarpina intre coarne\", ca sunt mult mai parsivi decat iti poti imagina. Succes !
Postat 22 Iunie 2013, 21:39 de 24/7
@KISS
Gresit "marea majoritate care isi expun parerea, lipsit de argumente" au in spate anul 101-102; 105-106, o Sarmizegetusa, o Coloana lui Traian, scrierile lui Anonymus, Stabo, Herodot, Hecateu,Diodorus,Stabo,Ptolomeu,Tucidide,,Siculas...muzee,exponate,dovezi de netagaduit, STRABUNI, MAJORITATEA DINTOTDEAUNA, istoria Europei de mii de ani. Mai vrei si alte argumente ? Voi ce aveti, unde erati in 101-102, aveti si voi pe undeva o Sarmizegetusa a voastra chiar una mica mica ? Aveti doar o istorie foarte scurta si foarte saraca si multe miciuni si fumuri. Niciodata nu ati facut ceva bun voi singuri.
Postat 22 Iunie 2013, 21:37 de Burebista
@kiss a.
Mai pasarico, cine a inceput scandalul, cine si-a separat copiii inca din crese , gradinite si scoli ??? Cine jigneste si vrea sa fure o parte din Romania ??? Si cine sare ca ars daca li se raspunde in acelasi fel ??? Nu uitati ca nu sunteti decat niste asiatici tolerati in Europa atata timp cat va comportati ca in Europa si na ca in fundul Asiei. Daca nu va convine aici, drumul retur spre Asia va este deschis. Hai pa si pusi.
Postat 22 Iunie 2013, 21:09 de Oradean
labilitate psihica
eterna problema a ungurilor.
Postat 22 Iunie 2013, 20:42 de com
@kiss a.
tokesisti si udemeristi, sunteti toti o apa si-un pamant. romanii, nu au mai votat pe vadim tudor, desi prm a fost o replica la adresa udmr. ungurii insa voteaza in masa udmr si partidul lui tokes. ungurii, voteaza pt separatism, izolationism, enclavizarea ungurimii, etc. nu sunteti nici pe departe in pas cu mersul vremurilor, retrograzilor. voi sunteti exponentii urei ! plecati, daca nu va convine, dar numai faceti atatea tampenii. ce linistita si tihnita ar fi viata fara permanentul scandal provocat de voi, franelor.
Postat 22 Iunie 2013, 19:03 de book
scandal
Marea majoritate, care isi expun pärerea, lipsit de argumente ,sunt urmasii urmasilor lui vadim tudor, care sä speräm cä si-a terminat bufonäria , la fel ca prietenul GIGI! Ar fi mai bine sä vä puneti capul la contributie si mai läsati putin deoparte URA!
Postat 22 Iunie 2013, 18:35 de kiss adrienne
scandal
Marea majoritate, care isi expun pärerea, lipsit de argumente ,sunt urmasii urmasilor lui vadim tudor, care sä speräm cä si-a terminat bufonäria , la fel ca prietenul GIGI! Ar fi mai bine sä vä puneti capul la contributie si mai läsati putin deoparte URA!
Postat 22 Iunie 2013, 18:35 de kiss adrienne
Retur Asia
Mai ungurilor ia ciocul mai mic si nu uitati ca nu sunteti decat urmasii unor triburi de migratori, pagani, murdari, necivilizati, parsivi de undeva din fundul Asiei, adusi aici la furat de catre alti migratori. Ajunsi unde nu aveati ce cauta, in EUROPA v-ati inprastiat precum besina calului prin Transilvania, Cehia, Slovacia, Bosnia,Slovenia, Ucraina... unde acum aveti impresia ca sunteti acasa. Ati ramas aceiasi migratori dovada fiind obiceiurile la care nu ati renuntat : ceaunul , calul si mancarurile facute in fuga( sa nu va prinda stapanul lucului), bograci,giias... De asemena asemanarea dintre comportamentul, costumele voaste populare si dansurile voastre populare cu cele ale indienilor veniti si ei ca si voi pe aici, este cel putin dubioasa. Daca nu va place aici aveti dreptul sa plecati unde veti fi bine primiti: NICAIERI.
Postat 22 Iunie 2013, 16:48 de Roman
Tell Me Why?
de data asta parerea mea este oarecum identica cu a UDMR-ului! Ce naiba sa schimbi o denumire, OLOSIG(intrata in constiinta oradenilor)cu una de " exercitii impuse"? De ce nu poate Piata Unirii(varza a la Cluj&Bolos)sa gazduiasca doua statui? Mihai Viteaul si Ferdinand? AMBII LA FEL DE IMPORTANTI IN ISTORIA ROMANIEI?
Postat 22 Iunie 2013, 12:55 de TDS
gozbor
nimic nou sub soare. zici **** si tragi apa.
Postat 22 Iunie 2013, 11:06 de mda
pt gunoaiele iredentiste
CENZURAT
Postat 22 Iunie 2013, 11:02 de hehehehhehe
ungure
ma nenorocitule, de ce injuri ? nu vezi ca si asa sunteti de rasul lumii. cei mai mari loseri si prostii Europei. inclusiv austriecii, v-au tras-o ! vezi cat esti esti de prost ? tocmai asta e cauza pt care ati fost ciuca batailor. creierul...
Postat 22 Iunie 2013, 10:57 de xyz
din pacate
Din pacate, pt. tara asta amarita, am avut si noi un croitorasul cel viteaz! Sa ma f.. in pohta lui si in unirea cu tiganii de dincolo de carpati. Lasati parcul asa cum e. Ce tot mihai in sus, mircea in jos, si alti 'eroi' a acestei natii de ratati, semi-analfabeti, banditi si hoti. Ne tot dam legati de o istorie falsa, croita in laboratoare. Daca ai iei la bani marunti, ajungem la aceasta concluzie, zdrobitoare si net favorabila sasilor, svabilor, secuilor si altora. Noi n-am fost in stare sa construim nimic durabil care sa ramana in urma noastra sute de ani. Decit am furat ce a fost a altora de linga noi si ce au construit altii, ca e vorba de constructii, ca e vorba de industrie, ca e vorba de banii din asfaltul turnat azi si maine plin de gropi. Ne batem cu pumnul in piept cu mandria de a fi roman. Sa ma f... in mandria voastra de jeguri. Treci granita si se uita la tine ca la ultimul om. Si asta doar din cauza 'patriotismului' minerilor si a tiganului de iliescu (ca doar e din oltenita). Nu stiu ce legatura au moldovenii si oltenii cu dacii. Sunt o corcitura de tigan turc si o tirfa de olteanca. Si ar mai fi atitea de spus....
Postat 22 Iunie 2013, 10:53 de pt. patrioti
@unguru
*** numai necazuri peste necazuri ati adus cu voi. locul e plin de mormintele romanilor
Postat 22 Iunie 2013, 10:44 de @unguru
Unguru
*** in istoria voastra inventata si in Mihai Fricosu *** aia de un metru si cinzeci care a fost nimic stramosi mei au fondat orasul pe care ati distrus cu cimitir cu tot pentru voi nu aveti nici un mormint care ar putea dovedi ca ati trait aici pe vremuri. Sa va fie de rusine cu taranul primar din Vadu Crisului care a venit din Moldova si nu are nici o treaba cu Oradea. Sinteti mai jos ca dictatorul vostru Nicolae - si el a avut mai mult caracter decit voi.
Postat 22 Iunie 2013, 07:03 de Unguru
bunul simt ?
Este cel puţin deplasat ca municipalitatea să reboteze parcul, în condiţiile în care o bună parte din teren aparţine episcopiilor romano-catolică şi greco-catolică, iar acestea nu au fost consultate. "E ca şi cum aş avea o proprietate pe care o dau în chirie sau în folosinţă iar chiriaşul doreşte să o redenumească fără să mă consulte"
Postat 22 Iunie 2013, 01:44 de Dieter
io
@Flash De ce nu pleci tu inapoi in *** sholdovean imputit contropitor de esti?
Postat 22 Iunie 2013, 00:49 de Flash
io
@8 Avenue Eu numai visez la minciuniile Elenei Ceausescu care a inventat istoria falsificata a tig... a romaniilor. Sint prost si ma duc acuma inapoi in Moldova de unde av vnit din cotet.
Postat 22 Iunie 2013, 00:47 de 8 Avenue
bolovaneeee...
CENZURAT
Postat 21 Iunie 2013, 18:06 de zoom
@chiss adriane
Mihai Viteazul, are o insemnatate foarte mare pt romanii din Oradea. Este primul conducator care a a eliberat Transilvania de sub ungurime, unindu-i pe toti romanii. ungurii au legatura istorica prin mongolia !
Postat 21 Iunie 2013, 17:59 de 8 Avenue
scandal
Toti cei care insistä pentru Mihai Viteazul, oare o fac din räutate, considerä cä Mihai are vreo legäturä istoricä cu Oradea sau se opun, dar nici ei nu stiu de ce?
Postat 21 Iunie 2013, 15:50 de kiss adrienne
Aşa vă trebuie UDMR-işti, care aţi votat şi semnat pact de coabitare cu Bolojan !?!
...
Postat 21 Iunie 2013, 15:05 de Carp III
In curand
@hunyadi janos: Atitudine ca e ta nu este necesara si nici dorita. Voi ca cetateni ai orasului Oradea, atat timp cat aveti stegul Romaniei pe c.i. aveti OBLIGATIA de a respecta tara, orasul si limba oficiala. Nu iti convine? Pleaca! Nu esti copac! Vointa este a majoritatii nu a umei minoritati perverse si sovine care doar sa arunce cu mizerii sa injunghie pe la spate si sa cerseasca drepturi stie. Nu are nimeni nimic cu tine ca ungur atat timp cat ai bun simt. Dar cand deja incepi sa faci pe nebunul, e cazul sa iti primesti peste bot. Oricum, urmarind trendurile demografice din ultimii 20 de ani, in curand, minoritatea voastra va fi tot mai "minora" si tot mai putin importanta.
Postat 21 Iunie 2013, 14:05 de Flash
Olaszi-Olosig
Nici in ruptul capului nu vor putea s-a stearga denumirile istorice ca Olaszi temeto ,Zoldfa utca , Szent Laszlo ter si copii nostrii aceste denumiri folosesc si vor folosi in viitor ! Vad ca mai jos multi ne iubesc zicand migrator ,**** ,dar adevarati inculti ,barbari ,intoleranti ,rasisti ,sovini chiar ei sant .
Postat 21 Iunie 2013, 12:55 de Hunyadi Janos
@maria
Nu-i roman, e un asiatic caruia ii este rusine de ceea ce este si nici nu ma mir. Are in sange minciuna si hotia.
Postat 21 Iunie 2013, 09:59 de Roman
Olosig
parocul acela v-a ramane pentru totdeauna parcul Olosig, indiferent daca schimba ei numele sau nu... Toti o sa zica Olosig in continuare
Postat 21 Iunie 2013, 08:56 de David
pentru zzz
Tu chiar ai invatat istoria din carti tiparite de maghiari si ai tupeul sa vii sa ne dai lectii de bun roman ? Daca ai vre-un roman printre stamosi, nu crezi ca se rasuceste in mormant, la enormitatile pe care le debitezi ? se stie ca in familiile mixte, acolo unde mama e unguroaica, familia devine de unguri..., dar chiar asa, n-ai sange in tine si-ti bati joc de neamul tau vorbind de existenta noastra pe aceste meleaguri de 6 secole ?!!! Si nu, nu suntem mandri ca atatia politicieni au incurajat manifestarile de superioritate ale unora care de secole sunt pierzatori sub turci, sub austrieci, sub rusi.... Ungurii nu sunt nimic in istoria mare, doar niste castigatori conjuncturali, bazati pe lingusiri, santaje etc... E destul de rau ca se renunta la siboluri mari ca Gojdu si Mihai Viteazul , ca sa facem loc unor lucruri fara rezonanta cu spiritul oradean... Iar tu, baiatule, mai scotoceste prin instorie, poate iti sare in ochi istoria adevarata !
Postat 21 Iunie 2013, 08:09 de maria
NU trebuie mutata statuia lui Mihai Viteazul! Locul ei esta in centrul Orazii!
Si romanii tac malc atunci cand Gojdu si Mihai Viteazul sunr trimisi din centru la periferie...nu mai cadreaza cu nuantele de verde rosu alb ale noii piete care probabil nu se va mai numi Piata Unirii.Da, cele doua statui care se vor construi de ce sunt tinute in secret?Sper ca Bolo nu ii are in vedere cumva pe Horty sau pe Laslo, ca putem sa ne asteptam si la asta dupa cum decurg lucrurile. Romani, ne meritam soarta daca nimeni nu ia atitudine!
Postat 21 Iunie 2013, 01:05 de un cetatean oradean
strada mea ce etnie are?
Vreau sa ma refer doar la povestea cu 25% din denumirile strazilor care trebuie sa reprezinte personalitati maghiare. Asta e o smecherie care nu le face cinste reprezentantilor politici ai maghiarilor din Oradea. Cum sa pretinzi asa ceva? Asta ar presupune ca toate celelalte strazi sa poarte numele unor personalitati romanesti, daca ne uitam la datele demografice. Ceea ce nu e cazul! Strada Locomotivei e romaneasca sau ungureasca? dar Strada Voltaire sau Strada Primariei? Trebuie sa convietuim si sa ne respectam reciproc, dar nu cu astfel de aranjamente de tip sovietic
Postat 20 Iunie 2013, 23:38 de rossi
unguri loseri.
cea mai slaba armata, cei mai slabi conducatori, cea mai ingusta viziune (trecut si prezent).
Postat 20 Iunie 2013, 20:47 de plangeti
ungurii migratori
poate bratianu era albanez dar romanii, urmasii dacilor sunt insa majoritari inca de dinaintea regatului lui Burebista. ca ungurii au incercat sa falsifice istoria, asta e altceva. ungurii au fost nixte migratori care la migrarea lor in zona, au recunoscut ca aici era cnezatul lui Menumorut.
Postat 20 Iunie 2013, 20:38 de mongolia... mongolia
Haules Baules
Eu vrea sa avem strazi de ex. "Ja khere more" suna foarte frumos... sau dupa filmul fantastic "tiganii in tabara de munca" . daca aveti cumva ceva de obiectat va sparg pe toti..... asadar MUKLES !!!
Postat 20 Iunie 2013, 20:06 de Partidul Rromilor
Pt. Didi
Inainte sa te bucuri ca e numai tara ta, si orasul tau, mai documenteaza-te: ,,Scrierea lui I.P.Brătianu, care prima dată a apărut în editura americană ,, Transylvania and the Hungarian – Romanian problem ,,(Danubian Press) iar după aceea în revista ,,Magyar Elet ,, din Toronto a apărut şi în limba maghiară. De la marxism- socialism până la socialismul naţional În timpul lui Ceauşescu Mă consider mândru român, dar mai presus de asta sunt mândru că sunt român din Ardeal. Strămoşii mei au fost valahi, ceea ce înseamnă, ,, păstori”, care cu mai bine de 1000 de ani în urmă au pornit spre nord de undeva din apropierea Albaniei de azi cu oile , în căutare unui trai mai sigur. Este incorect ca oamenii de ştiinţă români din motive politice au născocit nişte teorii pentru originea românilor, după care am fi aborigeni pe pămîntul Transilvaniei. Noi trăim pe aceste meleaguri doar de vreo şase secole, şi suntem mândrii că împreună cu ungurii şi cu saşii care erau aici la venirea noastră am preluat cultura din occident şi am devenit membrii ai comunităţii popoarelor din Europa."
Postat 20 Iunie 2013, 20:02 de zzz
Iar nu au ce face?
ASTIA CHIAR NU AU ALTCEVA DE FACUT???
Postat 20 Iunie 2013, 20:02 de Vai si amar!
sal
din pacate majoritatea, au o culpa continua, fara sa faca nimca
Postat 20 Iunie 2013, 19:31 de sal
Ioai istenem again
Dar nu trebuie bagati in seama, nici Europa nu prea ii baga. E boala lor nationala sa pozeze in victime, trecut glorios, prezent tragic, asupriti de toti cei din jur, sarbi slovaci romani ucrainieni etc., ei grozavi, fantastici, superiori, toti ceilalti praf, etc.etc. Pe dunatv asta vezi 24/7. Sunt de fapt groaznic de plictisitori.
Postat 20 Iunie 2013, 18:56 de megmindigborospista
Ioai istenem
Care 25%?! Tinand cont ca un procent tot mai mare al populatiei orasului e de origine indiana, ar trebui sa ne apucam sa dam si nume de strazi ca :Ravi Shankar, Salman Rushdie, Mahatma Gandhi etc. Si una doua strazi chinezesti n-ar strica, zau!
Postat 20 Iunie 2013, 18:50 de borospista
Cata nesimtire!
Daca domnilor unguri nu le convine ce nume folosim noi in tara Noastra pentru strazi, parcuri, etc, ii poftim frumusel sa isi ia trupa si sa se deplaseze dincolo de granita. Acolo pot proune ce denumiri vor ei, daca edilii lor vor agrea. Eu m-am saturat de ei, de toate pretentiile lor, in ce recensamant 25% din populatie era de origine maghiara? Daca stam sa numaram, precis ca tiganii sunt mai multi decat ungurii, iar ei n-au atatea pretentii de la Romania. Romania e Romania, teritoriul a fost castigat prin sangele stramosilor care au luptat in razboaie! Si in plus, ungurii fata de romani tot minoritari raman in Oradea, asa ca n-au decat sa se supuna majoritatii!
Postat 20 Iunie 2013, 18:49 de Didi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON