URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2015, 14:00

Replica şefului CAS după ce managerul NewMedics l-a acuzat de decontarea reţetelor fictive

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Aşa după cum îi este obiceiul, dl Foncea denaturează în mod voit adevărul", susţine şeful CAS Bihor, dr. Gheorghe Ionuţ, într-un comunicat dat publicităţii ca replică la cel prin care Dacian Foncea, managerul clinicii private NewMedics, l-a acuzat că a permis decontarea a 700.000 euro aferent reţetelor fictive eliberate de cei 10 medici arestaţi săptămâna trecută şi eliberate de farmaciile din lanţul Lavanda Farm, în timp ce clinica sa a fost controlată "la sânge" pentru o eroare de doar 9 lei.

În esenţă, şeful CAS susţine că nu avea cum să prevină frauda.

Într-un răspuns "punctual", şeful CAS Bihor afirmă că această instituţiei "nu a primit nici o sesizare scrisă sau verbală din partea farmaciştilor că ar exista nereguli la Farmacia Lavanda", dar că totuşi "a efectuat controale la unii dintre furnizorii de servicii medicale, printre care  şi Farmacia Lavanda, în conformitate cu graficul anual de control fără a exista nici măcar o sesizare din partea cuiva".

În ce priveşte controalele, Ionuţ Gheorghe afirmă că "se efectuează în conformitate cu prevederile legale şi obiectivele stabilite de CNAS, concret se verifică modul de respectare de către furnizorii de servicii medicale a clauzelor contractuale cum ar fi: consemnarea tuturor serviciilor medicale efectuate aferente pachetului de servicii de bază în registrul de consultaţii şi fişele individuale ale pacienţilor; consemnarea simptomatologiei diagnosticului, tratamentului în registru de consultaţii şi fişele individuale; concordanţa între diagnosticul stabilit şi prescrierea de medicamente ca urmare a consultaţiei medicale sau respectării indicaţiilor din scrisorile medicale prescrise de către medicii specialişti; concordanţa între diagnosticul stabilit şi recomandarea de servicii paraclinice; verificarea respectării condiţiilor de prescriere a medicamentelor pentru bolnavii încluşi în Programe pentru compensare a preţului de referinţă a medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri sub 700 lei; verificarea modului de prescriere pentru bolnavii cronici; verificarea modului de prescriere a medicamentelor pentru bolnavii incluşi în cadrul unor programe naţionale de sănătate conform Normelor şi verificarea raportărilor lunare în format electronic transmise la CAS, a investigaţiilor medicale paraclinice recomandate în regim ambulatoriu şi DCI din lista medicamentelor cu şi fără contribuţie personală prescrise în tratamentul amulatoriu pe CNP".

De asemenea, spune şeful CAS Bihor, "în timpul raportărilor electronice a servicilor efectuate în sistemul informatic (SIUI) există criterii de validare a acestor servicii", adică "acele servicii care nu respectă aceste criterii sunt respinse de sistem şi nu vor fi validate. Drept consecinţă CAS va deconta numai acele servicii care au fost validate".

Potrivit dr. Gheorghe Ionuţ, "falsitatea unei reţete sau a unui serviciu efectuat de un medic poate fi dovedită numai prin confruntarea directă cu asiguratul căruia i se adresează reţeta sau serviciul", ceea ce "presupune deplasarea la domiciliul asiguratului, atribuţie care nu intră în competenţele corpului de control al CAS Bihor".

În ce priveşte controlul declanşat la NewMedics pentru eroarea de 9 lei, şeful CAS Bihor confirmă acest lucru, afirmând că verificarea s-a făcut, însă, "şi la alţi furnizori de servicii spitaliceşti din judeţ care au fost solicitate de Compartimentul CLAWBACK din cadrul CNAS la  sesizarea deţinătorilor de autorizaţii de punere în piaţă a medicamentului, fiindcă existau diferenţe între evidenţele CNAS şi ei". De exemplu "existau medicamente în care cei care puneau pe piaţă medicamentul afirmau că acesta nu mai este pe piaţa românească şi totuşi la CAS a fost raportat ca şi cum ar fi efectuat consum din acest medicament".

În încheiere, dr. Ionuţ Gheorghe susţine că "prin toată activitatea ei CAS Bihor a urmărit, urmăreşte şi va urmări satisfacerea accesului asiguraţilor la serviciile cât mai multor furnizori de servicii medicale".

Citiţi pe această temă articolul "Foncea acuză: CAS Bihor a asistat la frauda de 700.000 euro prin reţete fictive, dar i-a controlat la sânge clinica pentru o eroare de... 9 lei"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
observatie
Dupa spusele acestui nene, el si colectivul pe care il "manageriaza", au aplicat toate prevederile legii in ceea ce priveste combaterea si prevenirea faptelor de acest fel.Daca este asa atunci pot sa-si ia toti catrafusele si sa se care acasa sau sa munceasca in sistemul privat, deoarece noi toti suntem la mila hotilor.Macar facem economie la niste salarii daca tot stau degeaba si nu au ce face, pentru a nu umai fi jefuit poporul asta.Adresez si eu o intrebare pe aceasta cale:cum ne explica faptul ca sotia mea a fost de doua ori scoasa de pe lista medicului de familie unde se inscrisese si unde avea fisa si a fost mutata la o doctorita de care nu auzise pana atunci?Pentru a rezolva aceasta situatie s-a dus personal la sediul d-lor si a solicitat revenirea pe lista medicului sau.Acest lucru a fost posibil deoarece acea doctorita avea sotul angajat pe o anumita functie la CAS dupa cum a aflat sotia mea.Deci in ochii mei sleahta asta de nesatui beneficiaza de credibilitate maxima, asta legat de punctul de vedere prezentat pe larg.Gunoaie!
Postat 19 August 2015, 18:23 de 1
gigi
Ai ajuns acolo cu sprijinul domnului Valeriu Boeriu. Cum de folosesti masina institutiei in interes personal ? Cum de ti-ai angajat fata in institutia pe care o conduci ?
Postat 19 August 2015, 15:27 de geoni
Ori esti hot, ori esti prost, oricum o dai ! DEMISIA !
Nea dottore, singurul mod ca sa arati ca nu esti tata de hoti era sa-l dai in judecata pe cel ce te-a acuzat. A iesi in media si a indruga verzi si uscate, CONTINUIND SA STAI PE SCAUNUL DE SEF (cu tot ce implica asta, salariu, beneficii, POATE ALTE HOTII!!!), este praf in ochii prostimii!
Postat 19 August 2015, 14:10 de pinonel
Comunist
Ce fata de comunist ordinar are!
Postat 19 August 2015, 14:09 de Gigi_Manivela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON