URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2016, 17:41

Protest la Prefectură: După ce a fost amendat de ITM pentru că nu are acte, proprietarul azilului din Dumbrava ameninţă că lasă oamenii în stradă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protest, fără sloganuri şi pancarte, vineri în faţa Prefecturii Bihor. Supărat că, înainte cu o zi, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă l-au amendat pentru că au găsit o îngrijitoare fără contract de muncă sau voluntariat, Viorel Paşca, proprietarul "azilului" din Dumbrava a ameninţat că lasă oamenii în stradă.

Paşca este cunoscut bihorenilor ca fiind "bunul samaritean", după ce - în ultimii 10 ani - a strâns în casele sale sute de persoane, majoritatea bătrâni, bolnavi, fără familii şi fără locuinţe, pe cont propriu şi fără să îşi înfiinţeze măcar o fundaţie. Acum, adăposteşte 200 de persoane, iar activitatea, spune el, şi-o susţine numai din donaţii şi cu ajutorul oamenilor din sat, care vin să îl ajute. Deşi instituţii publice precum DSP sau ITM l-au avertizat de mai multe ori să intre în legalitate, până acum acest fapt nu s-a întâmplat.

În urma unui control desfăşurat joi de ITM, omul s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei. "Au venit ieri şi m-au amendat, dar eu nu mai vreau să plătesc. M-au amendat pentru că persoanele care mă ajută la lucru nu-s angajaţi. Dar cum să fie angajaţi, dacă vin şi pleacă? Acum, de exemplu, am o doamnă din Baia Mare, profesoară, a venit să mă ajute două săptămâni. Dar eu îs persoană fizică, sunt un simplu cetăţean român. Oamenii ăştia stau legal la noi pentru că au acte de identitate cu domiciliul acolo, noi doar îi îngrijim, în casa mea! Dar, dacă nu am voie, eu nu vreau să fac nimic ilegal, nu vreau să fac bine cu forţa. Îi las aici", a ameninţat Viorel Paşca.

Ca să fie mai convingător, omul a adus în faţa Prefecturii şi 40 de persoane cu dizabilităţi. Paşca e cu atât mai supărat cu cât ar fi demarat deja procedurile de înfiinţare a unei fundaţii şi acuză instituţiile de exces de zel şi rea-voinţă, deoarece l-au amendat, deşi Statul nu îşi permite să îi întreţină pe cei 200 de sărmani.

În urmă cu doi ani, Direcţia de Sănătate Publică l-a amendat cu 5.000 de lei, pentru lipsa condiţiilor igienice şi sanitare, iar acum îi reproşează şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă că nu a aşteptat suficient să îşi ducă la final procedurile de înfiinţare a unei asociaţii. "De ce nu a mai putut aştepta un pic?", s-a întrebat Paşca.

Contactat de BIHOREANUL, şeful ITM spune, însă, că demersul lui Paşca e nedrept câtă vreme ITM i-a pus în vedere în repetate rânduri să intre în legalitate. "Noi nu facem altceva decât, în limitele de competenţă pe care le avem, să încercăm acolo unde se impune să îndreptăm erorile, iar acolo unde lucrurile nu pot fi îndreptate sub o formă sau alta, din păcate, măsurile coercitive trebuie aplicate. Regret sincer atitudinea şi modul în care domnul Paşca înţelege să se raporteze la legislaţia şi instituţiile din ţara asta", a declarat Marius Rotar.

După aproximativ două ore în care au stat în faţa jurnaliştilor, Paşca a fost de acord să îi ducă pe oameni înapoi acasă în urma unei discuţii cu prefectul Claudiu Pop. De altfel, prefectul le-a şi împărţit sandviciuri persoanelor cu dizabilităţi aflate în parcul din faţa Prefecturii şi a spus că urmăreşte situaţia azilului, avertizând, însă, că "fiecare dintre părţi trebuie să respecte legea".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
MINCIUNI !
Ce oamenii strazii ? asta inseamna ca Pasca din pensia fostului meu tata vitreg care era de 600 de lei a intretinut si oamenii strazii ? si si-a luat si el parte ca salar ? La spital era de stiut ca Pasca ia in ingijire doar oameni care nu au pe nimeni dar au pensie ! pai ca mai apoi a luat si 2-3 oameni de-acolo de prin cutii, asta precis ca sa acopere realitatea. In 40 de luni cat la tinut pe tatal meu vitreg la el a incasat pe putin 24.000 de lei,pe urma a murit batranul si tatal meu avea groapa platita in Oradea nici pentru asta nu a platit Pasca,ia pus o cruce de bat si gata. Pentru medicamente iar nu a cheltuit caci tatal meu vitreg nu a fost bolnav ci a fost un pocait 'iehovist'din cale afara de rautacios,care nu si-a petuit 'familia'. A murit la Pasca dupa ce a stat la el 40 de luni slab'ca un 'ogar'! Iar ca sa spui ca esti 'bunul samaritean' mi se pare o exagerare deoarece samariteanul a ajutat un om dandui mancare, spalandul,si dandui unde sa doarma, nu sa folosit de banii acestui om sa cheltuie pe alti oameni cum face Pasca, or ce a facut cu cei 24.000de lei pe care ia luat de pe urma tatalui meu vitreg ? Asa e usor sa te dai mare si tare din banii altuia ! Sa ajuti 2 oameni e usor mai ales daca chiar unul nu are venit dar celalat are venit cat sa ajunga pentru 4 oameni,ii iei banii /daca-i place daca nu / si imparti la 5!
Postat 07 August 2016, 11:29 de klaudya
vorbiti aiurea
Din pacate, multi vorbesc aiurea, fara sa fie in cunostinta de cauza. Ce afacere frate si ce pensii visati cand aia majoritatea sunt oamenii strazii? Voi stiti ce trebuie pentru o pensie? Darmite pentru o pensie de handicap? Sunteti fara habar. Stiti unde sunt afaceri? acolo unde centrele sunt de stat si au fost luate in administrare de catre UNELE FUNDATII CU DEDICATIE iar directorii de centru stau pe salarii nesimtite ca sa nu mai vorbesc de posturile de juristi si asistenti sociali care toate sunt luate de catre odraslele celor de pe Feldioarei. Daca vreti sa vorbim de asistenta sociala de ce nu se ajuta sectorul privat cu absolut nimic de catre judet sau de catre stat? Se dau bani doar anumitor fundatii, se stiu ele care, netinindu-se cont ca pe langa cele favorizate mai sunt o gramada care nu primesc nici un ajutor din partea nimanui, incearca sa se descurce dar degeaba. Nu punem aici la socoteala fundatiile administrate de Caritas Catolica si alte cateva ale fratilor baptisti sau penticostali care primesc bani de peste hotare. Deci mai bine taceti decat sa va bagati aiurea in seama. Mergeti de plantati un pom ca sa fiti utili si voi cu ceva. Pace voua !
Postat 24 Iulie 2016, 22:37 de Pol
Pt Csaba
Au si altii, chiara in zona, doar ca sunt acreditati si lucreaza sub acoperire legala. Casele de batrani sau azilele sunt o afacere destul de profitabila, vezi ce masini detin cei care le detin, exemplu Asociatia Peniel Tinca. Pasca spune ca el nu are case de batrani sau azile, doar ca cladirile lui din Tinca scrie Centrul de varstnici, probabil nu pentru romani, ci pentru sponsorii din afara, unde el se promoveaza ca o fundatie, nu ca persoana fizica.
Postat 23 Iulie 2016, 10:46 de SWIC
csaba
daca el are un bisnis de ce nu face si alt cineva acest bisnis sa vada ce usor este acest bisnis
Postat 23 Iulie 2016, 09:35 de todo
Chiar asa?
Acest om nu vrea sa recunoasca ca de fapt el are un bisnit cu acesti amarati. Statul e multumit ca are unde sa-i tina. Interesant ca el sustine sus si tare ca e persoana fizica si face ce vrea, si chiar are dreptate. Am vizitat un amarat tinut de el la una din casele din Tinca, abia am intrat, din greseala era usa deschisa. Mi-a spus ca nu are voi nimeni sa intre si nu au vrut sa ma lase afara pana nu vine sefu, peste o ora. Am reusit da ies pentru ca am amenintat ca sun la politie. Vad ca are si persoane care au trecut pe la centrele din Bratca sau Cadea, cum au fost cedate sa le ingrijeasca el daca nu e autorizat? Nu cumva si statul e complice? El are o femeie din sat, fara carte de munca, care ingrijeste de cate 20 sau 30 de nevoiasi. La Tinca in doua case e o ingrijitoare cu vreo 40 de persoane. Plus el le ia pensiile si le adminustreaza dupa bunul plac, fara sa dea socoteala la nimeni, ca doar e persoana fizica. El va fi cel mai fericit daca-l inchide, ramane cu cele 10 case amenajate pe banii altora. Sa se acrediteze, sa respecte legea si nimeni nu se lega de el.
Postat 22 Iulie 2016, 19:42 de SWIC
Cantina STAR WARS.
Vad ca foarte multi din locuitorii azilului, au jucat intr-un episod mai vechi STAR WARS. https://www.youtube.com/watch?v=g6PDcBhODqo
Postat 22 Iulie 2016, 18:02 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON