URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2017, 10:17

Primul verdict în cazul „tunului” de 3 milioane euro dat CEC Bank: Dezvoltatorul Cartierului Soarelui, Radu Olteanu, 6 ani şi 10 luni de închisoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a pronunţat verdictul în dosarul afaceristului Radu Olteanu, dezvoltatorul Cartierului Soarelui, trimis în faţa instanţei în 2015 de procurorii DNA Oradea pentru înşelăciune în formă continuată, uz de fals şi spălare a banilor în formă continuată, şi al consultantului financiar Ioan Doru Cotoroi, acuzat de complicitate la înşelăciune în formă continuată şi complicitate la spălarea banilor în formă continuată.

Bani "palmaţi"

Concret, lui Olteanu i se reproşează că, în 2009, a încheiat un contract ipotecar în valoare de 11 milioane lei cu CEC Bank, (aproximativ 3 milioane euro), pentru finanţarea construirii a două blocuri de locuinţe, folosind un contract de vânzare-cumpărare fals cu Primăria Oradea, actul atestând că municipalitatea ar urma să achiziţioneze minim o sută de apartamente din complexul de locuinţe aflat în construcţie.

Din cercetările procurorilor a reieşit că, din cele 11 milioane lei, Olteanu a folosit pentru construcţia blocurilor doar 6,5 milioane lei. Restul sumei a fost transferat în contul firmei Medcar SRL, administrată de Ioan Cotoroi, în baza unor situații de plată fictive care atestau, în mod nereal, prestarea unor servicii de construcții, de unde, apoi, au fost returnaţi lui Olteanu, care i-a folosit în interes personal.

Marţi, în urma unor dezbateri întinse pe doi ani, Tribunalul Bihor a dispus condamnarea lui Olteanu la 6 ani şi 10 luni de închisoare pentru faptele sale. La rândul său, Cotoroi a fost condamnat la 5 ani de detenţie.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă, atât procurorii cât şi cei doi inculpaţi având posibilitatea să o atace cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Afacerişti cu "cazier"

Dezvoltatorul nu e la prima problemă penală. În 2015, Olteanu a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru spălare de bani în beneficiul unei reţele arăbeşti de tip mafiot, conduse în România de sirianul Omar Chama, un asociat al celebrului Omar Hayssam, filieră care ar fi reușit tranferarea ilegală din România a 65 milioane dolari.

La rândul său, Cotoroi e judecat în dosarul confratelui său, Christian Hornung, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, şantaj şi spălare de bani. Grupul e acuzat că ar fi pretins, în perioada 2010-2013, de la alte firme de construcţii suma totală de 5,2 milioane lei ca să intervină pe lângă edilii din Boianu Mare, Şinteu şi Cefa pentru a le atribui lucrări finanţate tot prin FEADR, iar apoi pentru a le rezolva decontarea rapidă a acestora.

Citiți detalii despre cum a încercat afaceristul Radu Olteanu să-și scoată un credit de 5 milioane euro pe spinarea Primăriei Oradea în articolul: "O ţeapă cât cartierul"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce nume: COTOROI :))))
si ... garanteaza eligibilitatea
Postat 17 Mai 2017, 23:14 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON