URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2011, 18:03

Prim-procurorul Gavra, purtătorul de cuvânt al criminaliştilor din România care cer privatizarea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Criminaliştilor din România va susţine, în acest an, un proiect de lege privind exercitarea profesiei de expert criminalist privat şi doreşte, de asemenea, înfiinţarea unui Colegiu al Experţilor Criminalişti Privaţi din România. Printre susţinătorii proiectului se numără atât procurori, universitari dar şi poliţişti, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Viorel Gavra, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, membru în Asociaţia Criminaliştilor din România şi proaspăt ales în Consiliul Ştiinţific al revistei editate de organizaţie, respectiv purtător de cuvânt.

Decizia a fost luată la Adunarea Generală a Asociaţiei întrunite la sfârşitul săptămânii trecute. "Acest proiect, care ar permite transformarea profesiei într-una liberală, asemeni celei de notar, avocat sau executor, a fost difuzat şi structurilor teritoriale de criminalistică, iar după primirea observaţiilor, proiectul a fost îmbunătăţit şi discutat în Adunarea Generală a Asociaţiei. Acum, s-a început elaborarea proiectelor pentru Normele metodologice de aplicare a legi şi regulamentele de atestare, acreditare şi certificare a expertului criminalist privat, formularele care se folosesc în activitatea experţilor criminalişti", a declarat Gavra.

Potrivit sursei citate, pe lângă actul normativ, asociaţia criminaliştilor urmăreşte în acest an să finalizeze mai multe proiecte de cercetare ştiinţifică, menite să uşureze activitatea criminaliştilor, dar şi anchetele penale. "Experţii Asociaţiei Criminaliştilor lucrează la un sistem integrat de securitate rutieră, la metode şi tehnici noi folosite în cadrul laboratoarelor de chimie judiciară, metode şi tehnici de identificare a persoanei după semnalmente, metode şi tehnici criminalistice moderne folosite în balistică", a mai spus prim-procurorul Gavra.

De asemenea, a mai arătat magistratul, Asociaţia Criminaliştilor din România va organiza, în 2011, pentru al şaselea an consecutiv, Masteratul în Criminalistică, în parteneriat cu Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte "Gheorghe Cristea" şi Institutul de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. "Până în prezent au absolvit cursurile 350 de masteranzi, sprijiniţi de specialiştii Institutului de Criminalistică al Inspectoratului General al Poliţiei Române şi echipa de cadre didactice a Asociaţiei Criminaliştilor din România", a declarat el.

Tot în cadrul Adunării Generale, organizaţia şi-a ales şi noul Consiliu Director, format din 24 de membri şi condus de general-maior (r) Lazăr Cârjan, în calitate de preşedinte.

Asociaţia Criminaliştilor din România a fost înfiinţată în 2001 şi numără 1624 membri, având în prezent două filiale distincte, în Bihor şi Timiş, şi legături de colaborare cu 35 de departamente de poliţie din Europa şi SUA. "Obiectivul principal al asociaţiei este de a promova metode şi mijloace tehnico-ştiinţifice în domeniul criminalisticii şi al dreptului, toate contribuind la perfecţionarea actului de justiţie", a mai arătat procurorul Gavra.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON