URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2013, 15:50

PPMT-istul Zatyko Gyula: "Mi-e şi ruşine că-s maghiar!". Motivul? UDMR-istul Szabo Odon "fură" brandul Festivalului Sfântul Ladislau

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"După ce la sfârşitul lunii iunie am organizat şi desfăşurat Festivalul Zilele Sfântului Ladislau în foarte bune condiţii, apreciate şi de presa maghiară, şi de presa română, şi la care au participat 30.000 de oameni, maghiari şi români, ne-am gândit să depunem la OSIM o cerere de înregistrare a brandului acestuia - denumire, logo, culori - pentru că vrem să continuăm şi anul viitor acest festival. De curiozitate, i-am cerut unui prieten să verifice la OSIM dacă a mai depus cineva vreo solicitare, şi aşa am aflat, cu stupoare, că pe 29 mai UDMR a depus o cerere pentru înregistrarea drepturilor de autor asupra brandului Festivalului", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele PPMT Bihor, Zatyko Gyula.

Hoţul Szabo Odon

Amintind că organizarea Festivalului fusese anunţată de PPMT încă din 15 aprilie printr-o conferinţă de presă organizată în faţa statuii Sfântului Ladislau din curtea Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei, şi că organizatorii deţin numeroase alte dovezi care atestă "paternitatea" organizării Festivalului, Zatyko a afirmat că deputatul UDMR Bihor Szabo Odon a motivat cererea depusă la OSIM pentru înregistrarea dreptului de proprietatea asupra brandului şi logo-ului ca fiind determinată de dorinţa UDMR de a oferi după înregistrare acest brand Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei, fapt pe care liderul PPMT Bihor nu îl crede.

"Pur şi simplu (n.r. - deputatul Szabo Odon) vrea să ne fure munca noastră. Acesta-i furt! Domnul Szabo Odon spune că denumirea de Sfântul Ladislau nu poate s-o folosească decât Biserica Romano-Catolică, şi că ei (n.r. - UDMR) au vrut să obţină marca pentru ca s-o predea apoi la Episcopie. Asta-i numai o scuză penibilă, care să justifice gestul UDMR", a spus preşedintele PPMT Bihor.

Zatyko a afirmat, referitor la presupusul interes al Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei privind brandul "Festivalul Zilele Sfântului Ladislau", că înainte de a începe demersurile pentru organizarea acestuia a discutat cu episcopul Bocskei Laszlo, care l-a asigurat pe de o parte că Biserica nu este interesată de acest Festival, iar pe de altă parte că urează succes organizatorilor. "Noi încă dinainte am discutat cu domnul episcop Bocskei şi mi-a spus că Biserica nu doreşte să participe la Festival şi că nu este interesată de cultul Sfântului Ladislau decât din punct de vedere religios, nu şi cultural sau divertisment, şi ne-a urat succes în organizarea Festivalului", a relatat preşedintele PPMT Bihor.

Revenind la încercarea deputatului UDMR Szabo Odon de a justifica tentativa Uniunii de a avea drepturi de autor asupra Festivalului Sfântul Ladislau, Zatyko a afirmat că parlamentarul a încălcat două porunci. "Porunca a şaptea spune "Să nu furi!", iar porunca a opta "Să nu minţi!". Domnul Szabo umblă destul de mult la biserică, dar nu se vede!", a spus liderul PPMT.

Şmecheria UDMR

Zatyko a catalogat fapta deputatului UDMR ca fiind "un lucru foarte murdar" şi a afirmat că îi este ruşine că este maghiar la fel ca Szabo Odon. "Mi-e şi ruşine că-s maghiar. Sau de fapt că el este maghiar. Dar nu suntem toţi la fel...", a spus Zatyko.

Reprezentantul PPMT Bihor a afirmat, de asemenea, că este "dezamăgit" că deputatul UDMR "dă o coloratură politică Festivalului Sfântul Ladislau, în condiţiile în care noi (n.r. - liderii PPMT), deşi ne-am implicat ca persoane fizice în organizarea acestuia, nu am menţionat niciodată calitatea noastră politică, pentru că am vrut ca festivalul să fie al tuturor orădenilor, inclusiv al românilor, indiferent de religie şi de coloratură politică".

În opinia lui Zatyko, "UDMR Bihor se împăunează cu penele altora" şi încearcă să "fure" drepturile de autor asupra Festivalului Sfântului Ladislau fie pentru ca următoarea ediţie să o organizeze Uniunea, fie pentru ca, dacă ea va fi organizată de aceleaşi asociaţii apropiate PPMT, UDMR să le pretindă acestora despăgubiri. "Nici nu mă gândesc ce ar fi făcut domnul deputat Szabo Odon dacă ar fi primit aprobarea OSIM pentru UDMR. Noi am fi făcut anul viitor festivalul fără să ştim şi ne-ar fi cerut daune, sau ar fi făcut ei festivalul mai devreme decât noi şi nici nu ar mai fi ştiut lumea cine a fost iniţiatorul", a spus liderul PPMT.

Fără politică

Zatyko a declarat, de asemenea, că întrucât legea permite contestarea în timp de două luni a cererilor depuse la OSIM, organizatorii Festivalului Zilele Sfântului Ladislau, prin Asociaţia Szent Laszlo (n.r. - Sfântul Ladislau) vor face o contestaţie, chiar dacă OSIM este condus de Varga Gabor, fost deputat UDMR Bihor: "Am găsit un specialist care adună argumentele noastre, şi avem foarte multe, de la articole de presă până la filmări care dovedesc că noi am fost primii care am folosit denumirea şi logo-ul pe care domnul Szabo le doreşte proprietatea UDMR. Sunt convins că vom putea dovedi dreptatea noastră".

Concomitent, a spus Zatyko, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost înştiinţat despre tentativa de "furt" comisă de deputatul UDMR Bihor. "Noi azi i-am trimis domnului Kelemen Hunor o scrisoare deschisă şi vrem să vedem ce atitudine ia faţă de un membru UDMR care fură. Acceptă, nu acceptă?", a spus liderul PPMT Bihor.

"Acest comportament imoral al UDMR e jignitor la adresa oricărui maghiar cu bun simţ şi mai ales la adresa celor peste 100 de voluntari implicaţi în organizarea Festivalului. Spre liniştirea tuturor, afirmăm: vom apăra cu orice preţ aspectul nepătat de politic al manifestării noastre. Încercăm cu toate forţele noastre să împiedicăm ca zona politică să se extindă peste Zilele Sfântului Ladislau, eveniment care a fost unul de succes tocmai pentru că a descoperit lacunele Festum Varadinum, şir de evenimente organizat exclusiv de UDMR sau de organizaţii subordonate acesteia, şi pentru că a avut curajul să viseze la ceva măreţ", a mai spus Zatyko.

Monopol UDMR

PPMT şi UDMR nu se află la primul conflict deschis în Bihor. După ce anul trecut popularii maghiari au depus la Primăria Oradea o cerere pentru a putea organiza pe 15 martie sărbătorirea Zilei Maghiarimii de pretutindeni în aceleaşi locuri şi la aceleaşi ore la care în trecut asemenea manifestări erau organizate de UDMR, anul acesta ei au acuzat reprezentanţii UDMR că, în colaborare cu funcţionari din Primărie, au manipulat registrul de evidenţă al cererilor depuse la municipalitate.

Concret, deşi în prima zi lucrătoare a anului, la prima oră, reprezentanţii PPMT au vrut să înregistreze la Primărie o cerere în acest sens, au constatat că încă înainte de începerea programului de lucru fusese înregistrată, cu numărul 1/2013, o solicitare similară a UDMR Bihor, deşi municipalitatea orădeană nu permite înregistrarea unei cereri dintr-un an pe altul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Besini de cal
Tigan esti tu si mata aia de neam de migrator asiatic pagan, jegos, hot,needucat si nespalat. Stramosii mei sunt europeni cu o istorie de mii de ani. Pe vremea cand dacii se luptau cu romanii stramosii tai traiau in copac si se comportau ca niste maimute. Ha ha ha.
Postat 21 Iulie 2013, 10:12 de @@udmr
PPMT/UDMR
PPMT,UDMR =aceiasi mizerie=TIGANIE,TTIGANI
Postat 21 Iulie 2013, 09:39 de andor CSABA
UDMR
Cea mai mare rusine e ca tu vorbesti contropitorule cu stramosii tai din Moldova, Albania si Macedonia. Nu ai treaba cu Oradea, pori sa multumesti lui Nicole Nebunu ca te a mutat aici la Oradea tiganule.
Postat 20 Iulie 2013, 23:51 de @UDMR
Aveti director la OSIM asa ca ... actio UDMR !
Inregistrati si Hunady Janos cu aceasta ocazie si incepeti sa va mutati catre Hunedoara, ca s-au dezafectat fabrici si uzine multe, asa ca aveti unde poposi.
Postat 20 Iulie 2013, 11:31 de Juji
Poate nu esti
"Mi-e şi ruşine că-s maghiar!". Si noua ne e rusine de faptul ca traiesti printre noi.
Postat 19 Iulie 2013, 19:02 de UDMR
Stop hotiilor
Domnule Zatyko , scopul , dezideratul acestei organizatii de infractori numita UDMR este inavutirea prin orice metoda , furtul , minciuna , traficul de influenta , prostirea secuilor cu tot feluri de promisiuni , prostirea ungurilor cu altele , prostirea romanilor cu minciuni , etc. . Uitati-va la unul dintre ei Olosz Gergely , uitati-va la averea unei foste viceprimarite a Oradiei , uitati-va la averea vicepresedintelui CJ BH , toti prieteni cu persoana amintita de Dvs. Aceste persoane timp de ani de zile doar fura , mint , fac prostitutie politica fara un pic de coloana vertebrala , urmaresc ciolanul si exploateaza naivitatea unei minoritati in scopul umplerii propriilor buzunare . Nu le-a fost de ajuns , acum vor sa-l confiste si pe Sfantul Ladislau si vor sa fure ideile altora . Cat va mai tine aceasta strategie si de ce nu ii opreste nimeni , deoarece nici un ungur nu vrea sa fie reprezentat de hoti si infractori !
Postat 19 Iulie 2013, 16:50 de Stop hotiilor
Fac si ei ce stiu mai bine
Furatul este un sport practicat de unii de cand exista. Ca d-aia au venit in Europa.
Postat 19 Iulie 2013, 16:16 de Calul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON